H «μέση λύση» του Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει προς το Κογκρέσο ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αποχωρεί από αυτήν, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σύμφωνα με το CNN.

«Πρόθεσή

μας είναι να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας όμως ο πρόεδρος δεν θα την πιστοποιήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία έχει κενά και δεν καλύπτει πολλά σημαντικά ζητήματα», επισήμανε ο Τίλερσον, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναφθεί μια νέα συμφωνία στο μέλλον που δεν θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα αλλά θα την ολοκληρώσει.

«Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι αυτό που πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη οδό για τη βελτίωση αυτής της συμφωνίας. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα μπορούσαμε εν τέλει να αποχωρήσουμε από τη συμφωνία» τόνισε.

«Δεν ζητάμε από το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε de facto με την αποχώρηση από τη συμφωνία», εξήγησε ο ίδιος.

Αυτή η απόφαση «μη επικύρωσης» ρίχνει το «μπαλάκι» στο αμερικανικό Κογκρέσο: οι κοινοβουλευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποφασίσουν να επιβάλουν ή όχι εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί από το 2015.

Ωστόσο, ο Ρεξ Τίλερσον ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού. Ταυτόχρονα, οι Φρουροί της Επανάστασης ελέγχουν, παράλληλα, μεγάλο μέρος της ιρανικής οικονομίας και επηρεάζουν σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Eν αναμονή της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ για τη σκλήρυνση της στάσης του έναντι του Ιράν, ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε πως οι απειλές του αμερικανού προέδρου θα πλήξουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν είμαστε μία φιλοπόλεμη χώρα. Όμως όποιος πραγματοποιήσει στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα το μετανιώσει», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Quds, Ισμαήλ Γκάνι, της ειδικής πτέρυγας των IRGG που είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις εκτός του ιρανικού εδάφους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim. «Eχουμε θάψει πολλούς σαν τον Τραμπ και ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την Αμερική», συμπλήρωσε.

The post H «μέση λύση» του Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα