Σοκ στη Χάγη: Ηπιε δηλητήριο στο άκουσμα της ποινής του!

Ηταν η τελευταία δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στη Χάγη. Κατηγορούμενοι, έξι πρώην ηγέτες και στρατιωτικοί επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας, που απειλούνται με ποινή 25ους κάθειρξης.

Η ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης του Δικαστηρίου ωστόσο, πήρε δραματική τροπή όταν ένας εκ των κατηγορουμένων, ο 72χρονος Σλόμπονταν Πράλγιακ, σηκώθηκε, έβγαλε ένα φιαλίδιο από την τσέπη του και ήπιε το περιεχόμενο του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ήταν δηλητήριο.

Ο στρατιωτικός διοικητής των Κροατών της Βοσνίας την περίοδο του γιουγκοσλαβικού
εμφυλίου, Σλόμπονταν Πράλιακ, πίνει το δηλητήριο στην αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη/ ICTV via REUTERS TV

«Ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας» φώναξε ο κατηγορούμενος δευτερόλεπτα μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του σε κάθειρξη 20 ετών. Η δίκη διακόπηκε, με τον δικηγόρο να φωνάζει ότι ο πελάτης του «πήρε δηλητήριο».

Μετά από σχεδόν 11.000 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, συνολικά 61 κατηγορούμενους και έξι καταδίκες σε ισόβια, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία ρίχνει αυλαία.

Ήταν Ιούλιος του 1998 στη Ρώμη, όταν 120 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τη σύμβαση για τη σύσταση – για πρώτη φορά στην ιστορία – ενός μόνιμου διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2002.

Ήταν το πρώτο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά το 1945. Τότε κανείς δεν πίστευε πως οποιοσδήποτε θα μπορούσε να καταδικαστεί.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως διέψευσε τους αμφισβητίες. Ανάμεσα σε άλλους, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδικάστηκε το 2016 σε κάθειρξη 40 χρόνων και ο στρατιωτικός αρχηγός των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια πριν από μία εβδομάδα.

Σήμερα ήταν σειρά των επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας την εποχή του πολέμου.

The post Σοκ στη Χάγη: Ηπιε δηλητήριο στο άκουσμα της ποινής του! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα