Ξεκινούν οι σειρές της ΕΡΤ

15:56 6/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Άνοιγμα στην εγχώρια μυθοπλασία από την ΕΡΤ τη φετινή σεζόν και τρεις σειρές από την επόμενη βδομάδα θα βρουν τη θέση τους στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1, ελπίζοντας να κερδίσουν τους τηλεθεατές.

Καθυστερημένα μεν, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε δε πως «κάλλιο αργά παρά ποτέ», όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια για την ΕΡΤ, αλλά με την τωρινή διοίκησή της να αποφασίζει να ενισχύσει

το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα.

Τρεις σειρές λοιπόν, μία καθημερινή και δύο ακόμα που η μία θα προβάλλεται δύο ημέρες τη βδομάδα και την άλλη να δίνει ραντεβού με τους τηλεθεατές μία ημέρα κάθε βδομάδα.

Αναλυτικά λοιπόν, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ξεκινά η καθημερινή σειρά «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» που θα προβάλλεται καθημερινά στις 8 το βράδυ.

Με γυρίσματα, μεταξύ άλλων, στα γραφικά Καλάβρυτα, στη λίμνη Ζαχλωρού και στο φαράγγι του Βουραΐκού, η σειρά, με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη και πλειάδα γνωστών ηθοποιών, σκοπεύει να χαρίσει άφθονο γέλιο και να μας ταξιδέψει τους τηλεθεατές… στον Πλάτανο, το χωριό της ΕΡΤ. Ποιος είναι ο Πλάτανος; Είναι το χωριό του Βαγγέλα του Κυριαζή, ενός γεροπαράξενου που θα αποχαιρετήσει τα εγκόσμια και θα αφήσει την πιο περίεργη διαθήκη. Όχι στα παιδιά του. Αυτά έχει να τα δει πάνω από 15 χρόνια. Θα αφήσει στα εγγόνια του το σπίτι του και μερικά στρέμματα κοντά στο δάσος. Α, ναι. Και τρία εκατομμύρια ευρώ! Μοναδικός όρος στη διαθήκη, να μείνουν τα εγγόνια στο σπίτι του παππού τους, που δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό, δεν έχει μπάνιο, για έναν ολόκληρο χρόνο! Αν δεν τα καταφέρουν, τότε όλη η περιουσία του Βαγγέλα θα περάσει στο χωριό.

Και κάπως, έτσι, ξεκινάει η ιστορία που θα μπλέξει τους μόνιμους κατοίκους του Πλατάνου σε μια περιπέτεια που θα τα έχει όλα. Έρωτες, ίντριγκες, πάθη, αλλά πάνω απ’ όλα γέλιο!

Τα τρία εγγόνια θα κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες του χωριού και οι ντόπιοι θα κάνουν τα πάντα για να τους διώξουν. Ποιος θα είναι ο νικητής σε αυτήν την τρελή κόντρα κανείς δεν ξέρει… Αλλά θα το δούμε σύντομα στις οθόνες μας!

Στα δύο στρατόπεδα θα δούμε, από τη μεριά των Πλατανιωτών, τους Πέτρο Φιλιππίδη, Θανάση Κουρλαμπά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Τάσο Κωστή, Θεοδώρα Σιάρκου, Πηνελόπη Πιτσούλη, Νικολέτα Βλαβιανού, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Θοδωρή Φραντζέσκο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Αντώνη Στάμο, Τζένη Κάρνου, Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Τζένη Διαγούπη, Θοδωρή Ρωμανίδη.
Στην αντίπαλη πλευρά, οι Αθηναίοι, είναι οι Πηνελόπη Πλάκα, Ηλίας Ζερβός, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Γιωργής Τσουρής, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Φοίβος Ριμένας.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αντρέας Μορφονιός, ενώ το σενάριο υπογράφουν οι: Άγγελος Χασάπογλου, Βιβή Νικολοπούλου, Μαντώ Αρβανίτη, Ελπίδα Γκρίλλα, Αντώνης Χαϊμαλίδης, Αντώνης Ανδρής, σε επιμέλεια Ντίνας Κάσσου.

Την επόμενη βδομάδα, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου κάνουν πρεμιέρα και οι άλλες δύο σειρές. Στις 10 το βράδυ λοιπόν ξεκινά η σειρά «Τα καλύτερά μας χρόνια» σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα και σενάριο των Νίκου Απειρανθίτη και Κατερίνας Μπέη, που θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή την ίδια ώρα.

Η ιστορία μας μεταφέρει στα τέλη δεκαετίας του ’60, όπου η τηλεόραση εισβάλλει δυναμικά στη ζωή μας -ή για να ακριβολογούμε- στο σαλόνι μας. Γύρω από αυτήν μαζεύονται κάθε απόγευμα οι οικογένειες και οι παρέες σε μια Ελλάδα που ζει σε καθεστώς δικτατορίας, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν ξέρει ακόμη πότε θα έρθει αυτό. Εποχές δύσκολες, αλλά και γεμάτες ελπίδα…

Ξεναγός σ’ αυτό το ταξίδι, ο οκτάχρονος Άγγελος, ο μικρότερος γιος μιας πενταμελούς οικογένειας -εξαμελούς μαζί με τη δαιμόνια γιαγιά Ερμιόνη-, της οικογένειας Αντωνοπούλου, που έχει μετακομίσει στην Αθήνα από τη Μεσσηνία, για να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο. Η ολοκαίνουργια ασπρόμαυρη τηλεόραση φτάνει στο σπίτι των Αντωνόπουλων τον Ιούλιο του 1969, στα όγδοα γενέθλια του Άγγελου, τα οποία θα γιορτάσει στο πρώτο επεισόδιο.

Με τη φωνή του Άγγελου δεν θα περιπλανηθούμε, βέβαια, μόνο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, δηλαδή της ΕΡΤ, αλλά θα παρακολουθούμε κάθε βράδυ πώς τελικά εξελίχθηκε η ελληνική οικογένεια στην πορεία του χρόνου. Από τη δικτατορία στη Μεταπολίτευση, και μετά στη δεκαετία του ’80. Μέσα από τα μάτια του οκτάχρονου παιδιού, που και εκείνο βέβαια θα μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα, θα βλέπουμε, με χιούμορ και νοσταλγία, τις ζωές τριών γενεών Ελλήνων.

Τα οικογενειακά τραπέζια, στα οποία ήταν έγκλημα να αργήσεις. Τα παιχνίδια στις αλάνες, τον πετροπόλεμο, τις γκαζές, τα «Σεραφίνο» από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Τη σεξουαλική επανάσταση με την 19χρονη Ελπίδα, την αδελφή του Άγγελου, να είναι η πρώτη που αποτολμά να βάλει μπικίνι. Τον 17χρονο αδερφό τους Αντώνη, που μπήκε στη Νομική και φέρνει κάθε βράδυ στο σπίτι τα νέα για τους «κόκκινους, τους χωροφύλακες, τους χαφιέδες». Αλλά και τα μικρά όνειρα που είχε τότε κάθε ελληνική οικογένεια και ήταν ικανά να μας αλλάξουν τη ζωή. Όπως το να αποκτήσουμε μετά την τηλεόραση και πλυντήριο…

«Τα καλύτερά μας χρόνια» σκοπεύουν να ξυπνήσουν μνήμες για το πόσο εντυπωσιακά άλλαξε η Ελλάδα και πώς διαμορφώθηκαν, τελικά, στην πορεία των ετών οι συνήθειές μας, οι σχέσεις μας, η καθημερινότητά μας, ακόμη και η γλώσσα μας.

Πρωταγωνιστούν οι Μελέτης Ηλίας (Στέλιος) και Κατερίνα Παπουτσάκη (Μαίρη), Μελέτης Ηλίας (Στέλιος).

Το καστ της σειράς μυθοπλασίας, που θα μας μεταφέρει στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα των καλύτερων… τηλεοπτικών μας χρόνων, εκτός από γνωστούς πρωταγωνιστές, περιλαμβάνει και ηθοποιούς-έκπληξη, μεταξύ των οποίων κι

Την τηλεοπτική οικογένεια, μαζί με τον Μελέτη Ηλία (Στέλιος)  και την Κατερίνα Παπουτσάκη (Μαίρη) στους ρόλους των γονιών, συμπληρώνουν η Υβόννη Μαλτέζου, η οποία υποδύεται τη δαιμόνια γιαγιά Ερμιόνη, η Εριφύλη Κιτζόγλου ως πρωτότοκη κόρη και ο Δημήτρης Καπουράνης ως μεγάλος γιος. Μαζί τους, στον ρόλο της θείας της οικογένειας Αντωνοπούλου, η Τζένη Θεωνά. Επίσης, στο ρόλο του βενιαμίν της οικογένειας Αντωνοπούλου, του οκτάχρονου Άγγελου, και αφηγητή της ιστορίας ο ταλαντούχος Μανώλης Γκίνης, που αγαπήσαμε μέσα από γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση.

Πρωταγωνιστούν και οι: Γιολάντα Μπαλαούρα (Ρούλα), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Γιάννης), Αλέξανδρος Δεδάκης (Λούης), Αμέρικο Μέλης (Χάρης), Ρένος Χαραλαμπίδης (Παπαδόπουλος), Νατάσα Ασίκη (Πελαγία), Μελίνα Βάμπουλα (Πέπη), Γιάννης Δρακόπουλος (παπα-Θόδωρας), Τόνια Σωτηροπούλου (Αντιγόνη), Ερρίκος Λίτσης (Νίκος), Μιχάλης Οικονόμου (Δημήτρης), Γεωργία Κουβαράκη (Μάρθα), Αντώνης Σανιάνος (Μίλτος), Μαρία Βοσκοπούλου (Παγιέτ), Mάριος Αθανασίου (Ανδρέας), Νίκος Ορφανός (Μιχάλης), Γιάννα Παπαγεωργίου (Μαρί Σαντάλ), Αντώνης Γιαννάκος (Χρήστος), Ευθύμης Χαλκίδης (Γρηγόρης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Σούλα), Λευτέρης Παπακώστας (Εργάτης 1), Παναγιώτης Γουρζουλίδης (Ασφαλίτης), Γιώργος Ξούλος (Ντέμης).

Αμέσως μετά, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 11 το βράδυ και κάθε Πέμπτη την ίδια ώρα θα… ανάβει «Η τούρτα της μαμάς» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου.

Βασικός άξονας της σειράς είναι τα οικογενειακά τραπέζια της μαμάς. Τραπέζια που στήνονται σε γενέθλια, επετείους γάμων, βαφτίσεις, κηδείες, αλλά και σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, όπου οι καλεσμένοι -διαφορετικών ηλικιών, διαθέσεων και πεποιθήσεων- μαζεύονται για να έρθουν πιο κοντά, να γνωριστούν, να θυμηθούν, να χαμογελάσουν, αλλά και να μαλώσουν, να διαφωνήσουν…

Όταν, λοιπόν, το φαγητό παύει να είναι, απλώς, ένας τρόπος γαστρονομικής ευχαρίστησης, ένας κώδικας επιβίωσης, και γίνεται μια γλυκιά αφορμή για παρέα, για αγάπη, για ασφάλεια, τότε φτάνει στο τραπέζι «Η τούρτα της μαμάς». Για να επιβεβαιώσει τη συντροφικότητα, την παρέα, την ιδέα της οικογένειας.

Η συγκεκριμένη τούρτα μιας απλής, καθημερινής, συνηθισμένης μαμάς, της Καίτης Κωνσταντίνου, η οποία έχει βαλθεί να γίνει διαδικτυακά διάσημη, έχει μια μαγική δύναμη. Απαλύνει καθετί που μας στενοχωρεί, μας αγχώνει ή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, μας κάνει να τα ξεχνάμε όλα και να χαμογελάμε ξανά όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Η τούρτα κρύβει καλά το μυστικό της, γιατί είναι πολύτιμο και το ξέρουν μόνο οι μαμάδες αυτού του κόσμου, όταν τη φτιάχνουν για τον άντρα τους και τα παιδιά τους!

Μαζί με την Καίτη Κωνσταντίνου (Ευανθία, η μαμά), πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας (Τάσος, ο μπαμπάς), Λυδία Φωτοπούλου (Μαριλού, η γιαγιά), Θάνος Λέκκας (Κυριάκος, ο μεγάλος γιος), Πάρις Θωμόπουλος (Πάρης, ο μεσαίος γιος), Μιχάλης Παπαδημητρίου (Θωμάς, ο μικρός γιος), Ιωάννα Πηλιχού (Βέτα, η νύφη), Αλέξανδρος Ρήγας (Ακύλας, ο θείος και κριτικός θεάτρου). Επίσης η Χρύσα Ρώπα στον ρόλο της Αλεξάνδρας, μάνας του Τάσου και η Μαρία Γεωργιάδου στο ρόλο της Βάσως, μάνας της Βέτας. Εμφανίζονται ακόμα, οι: Υακίνθη Παπαδοπούλου (Μυρτώ), Χάρης Χιώτης (Ζώης), Δημήτρης Τσώκος (Γιάγκος), Τριαντάφυλλος Δελής (Ντέμι), Νεφέλη Ορφανού (Αγγελική), Έφη Παπαθεοδώρου (Τασώ).

Από την ερχόμενη βδομάδα λοιπόν η ΕΡΤ1 φορά… τις σειρές της και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το «άνοιγμα» που κάνουν φέτος στη μυθοπλασία θα καταφέρει να κάνει και τους τηλεθεατές να μπουν στη συχνότητά της.

To άρθρο Ξεκινούν οι σειρές της ΕΡΤ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
ΕΡΤ, σειρες, η καθημερινή, πηνελόπη πλάκα, κατερινα παπουτσακη, ερτ1, καλαβρυτα, ελλαδα, αθηνα, νέα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, πασχα, newsit, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, newsit.gr, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, νικολοπουλος, Ημέρα του παιδιού, νικος ρωμανος, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, ξανα, πηνελόπη πλάκα, τζενη θεωνα, ψιλικατζιδικο, μια ημερα, ιωαννα πηλιχου, γκινης, καθημερινη, κοντρα, λυδια, οθονες, ονειρα, παιχνιδια, πηνελοπη, προγραμμα, ρηγας, τα νεα, τηλεοραση, ωρα, αγαπη, αρθρο, αξονας, ατμοσφαιρα, αφορμη, βδομαδα, βιβη, βραδυ, φαγητο, γελιο, γεωργια, γινει, γινεται, γλωσσα, γυρισματα, δασος, δεσποινα, δευτερα, δυναμη, διοικηση, ελπιδα, εβδομαδα, εποχες, ερμιονη, ετων, ζερβος, ζωη, υβοννη, ιδεα, ιδια, η καθημερινή, θεοδωρα, θωμοπουλος, διαφημιση, ιωαννα, κλιμα, μαμας, ματια, μεσσηνια, μυστικο, μπανιο, μαρια, νερο, νεφελη, νομικη, παντα, οικογενεια, ορος, παιδια, πεμπτη, πλακα, πρωταγωνιστες, ραντεβου, ρενος χαραλαμπιδης, ρευμα, ρηγα, ρολο, ρωπα, σεζον, σεναριο, συντομα, σειρα, σκηνοθεσια, σπιτι, συχνοτητα, τουρτα, τρια, τονια, φοιβος, φτανει, φωνη, χιουμορ, χιωτης, ασφαλεια, δημητρης, ερωτες, ερρικος, κωνσταντινου, κωστας, λεκκας, μελετη, μπικινι, νικολετα, οπως τοτε, ορφανος, πηλιχου, θειος, ταξιδι, θανος, γιαγια
Τυχαία Θέματα