Βασίλισσα Ελισάβετ: Συλλυπητήρια από Πούτιν και Ερντογάν – 3ημερο πένθος στη Βραζιλία

06:30 9/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας κι άλλων χωρών, προστέθηκαν στη λίστα εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών χθες Πέμπτη (08.09.2022).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον νέο βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο, χαρακτηρίζει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ «ανεπανόρθωτη απώλεια».

Στο μήνυμά του προς τον νέο βασιλιά της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε πως η Ελισάβετ «δικαίως απολάμβανε

την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της» και διέθετε «κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

«Σας εύχομαι κουράγιο και αντοχή ενώπιον αυτής της δύσκολης, ανεπανόρθωτης απώλειας. Σας ζητώ να μεταφέρετε ειλικρινή συλλυπητήρια (…) στα μέλη της βασιλικής οικογένειας και σε ολόκληρο τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας», συμπλήρωσε στο μήνυμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι του προκάλεσε θλίψη η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και εξέφρασε τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια, στον λαό και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πένθος στη Βραζιλία

Για το θάνατο της βασίλισας Ελισάβετ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Η απόφαση αφορά όλη τη Βραζιλία «ως έκφραση συλλυπητηρίων για τον θάνατο της αυτής μεγαλειότητας» και έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της.

«Είναι μια ημέρα θλίψης για τον κόσμο, κηρύσσουμε τριήμερο εθνικό πένθος και καλούμε όλο τον βραζιλιάνικο λαό να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ», ανέφερε ο Μπολσονάρο μέσω Twitter.

«Ο Θεός ας την υποδεχθεί μέσα στην άπειρη καλοσύνη του κι ας παρηγορήσει την οικογένειά της και τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε άλλο tweet.

Η Βραζιλία δεν έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά φαίνεται ότι ο Μπολσονάρο αρέσκεται να κηρύσσει τριήμερο πένθος, αφού το είχε κάνει και στη μνήμη του Σίνζο Άμπε, του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας που δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου.

Η Αυστραλία

Και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό της Βρετανίας για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. «Οι καρδιές των Αυστραλών βρίσκονται μαζί με τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου που θρηνεί σήμερα, γνωρίζοντας πως αισθάνονται ότι έχασαν κάτι που ολοκλήρωνε το έθνος τους», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

Πρόκειται για «απώλεια που αισθανόμαστε όλοι, διότι ελάχιστοι γνωρίσαμε τον κόσμο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ», πρόσθεσε.

«Η Αυτής Μεγαλειότητα ήταν σπάνια και καθησυχαστική σταθερά στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «ενσάρκωνε και επεδείκνυε αιώνια αξιοπρέπεια και ηρεμία».

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της Αυστραλίας κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας και οι εργασίες του κοινοβουλίου ανεστάλησαν.

Ο Αλμπανέζι και ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, ο αντιπρόσωπος της βρετανικής μοναρχίας στη νήσο-ήπειρο, θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ΄ τις προσεχείς ημέρες.

«Αντίο» Ελισάβετ

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά στον βασιλιά Κάρολο Γ΄ για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης χαρακτήρισε την εκλιπούσα «υπόδειγμα ηγεσίας που θα μείνει αθάνατο στην ιστορία». Για τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο κόσμος θα θυμάται την Ελισάβετ για τις σπουδαίες πράξεις της στην καριέρα της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε «σπουδαία συμβολή» στην ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιαπωνία, τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, για τον οποίο ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για τη διεθνή κοινότητα.

«Με θλίβει βαθιά η είδηση του θανάτου» της βασίλισσας σε ηλικία 96 ετών χθες Πέμπτη, δήλωσε ο Κισίντα σε δημοσιογράφους. «Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήριά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια, στη βρετανική κυβέρνηση και στον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

To άρθρο Βασίλισσα Ελισάβετ: Συλλυπητήρια από Πούτιν και Ερντογάν – 3ημερο πένθος στη Βραζιλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα