Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο
Τα περισσότερα νοικοκυριά τείνουν να ξαναζεσταίνουν ορισμένα τρόφιμα, που έχουν περισσέψει, κάτι που αποτελεί ένα βολικό τρόπο για να γλιτώσουμε χρόνο και κόπο από την προετοιμασία ενός φρέσκου φαγητού.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να τα ζεστάνουμε δεύτερη φορά, δεδομένου ότι ελλοχεύουν ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία μας.
Αυτό συμβαίνει, αφενός, διότι οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταθούν, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως, βλάβη στα νεφρά.
Αφετέρου,
Η διαιτολόγος Harini Bala μοιράστηκε ένα βίντεο στο προφίλ της στο TikTok με δύο τρόφιμα και ένα ρόφημα που θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναβάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων για την αναθέρμανση τους.
@dietitianharinibala #nutritionist ♬ Harini BalaΣπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα διάσημο φυλλώδες λαχανικό που περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, η οποία είναι αβλαβής, όταν τρώμε το σπανάκι ωμό, δηλαδή σε ακατέργαστη μορφή.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ξαναζεστάνετε το σπανάκι, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, αυτή η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ουροποιητικό σας σύστημα. Παράλληλα, το σπανάκι περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Με την αναθέρμανση του λαχανικού – δηλαδή όταν ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε υψηλή θερμοκρασία – αυτά τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, δηλαδή ενώσεις που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου. «Μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι, απλά καταναλώστε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε» προέτρεψε η διαιτολόγος.
ΡύζιΤο πιο επικίνδυνο φαγητό για να ξαναζεστάνετε είναι το ρύζι. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι κρυώσει– δηλαδή το τοποθετήσουμε στο ψυγείο-, μπορεί να περιέχει ένα βακτήριο που ονομάζεται Bacillus cereus (Βάκιλλος ο κηρόχρους). Το συγκεκριμένο βακτήριο σχηματίζει σπόρια (μικροσκοπικά κύτταρα) που συνήθως βρίσκονται στο έδαφος και τα λαχανικά, τα οποία είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, συνεπώς, ακόμα και όταν ξαναζεστάνουμε το ρύζι, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης.
Τα σπόρια του Bacillus cereus είναι συνήθως αβλαβή σε μικρό αριθμό, ωστόσο, όταν πολλαπλασιαστούν, λόγω ακατάλλης θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, που περιλαμβάνουν διάρροιες, εμετούς, πυρετό, ναυτία, πόνο και κράμπες στο στομάχι.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με την διαιτολόγο: «Το ρύζι μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών – μετά το μαγείρεμα – στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί, αφήνοντάς το έξω, και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί το επικίνδυνο βακτήριο».
Το Bacillus cereus είναι ένας είδος βακτηρίου που συνήθως επηρεάζει κυρίως τα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, ζυμαρικά) και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση με σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού».
ΤσάιΤο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Οι τανίνες είναι μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα από ιώσεις.
Στις τανίνες αποδίδεται και η ξεχωριστή γεύση του τσαγιού. Όταν ξαναζεστάνουμε το τσάι, τότε οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ, λόγω της αύξησης της ποσότητας των τανινών, το ρόφημα πρόκετιαι να γίνει πιο πικρό.
Η Bala προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι πρόκειται να γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
To άρθρο Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επεισόδια στο ΑΠΘ: Καταθέτει μήνυση ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης «για να μπορέσει να κάνει συλλήψεις η Αστυνομία»
- Τροχαίο στο Περιστέρι: Η στιγμή που το αυτοκίνητο της 22χρονης «καρφώνεται» με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο ταξί
- Tζιν Χάκμαν: Λύθηκε το μυστήριο με τον θάνατο του σκύλου του
- Κέρκυρα: Αναστάτωση προκάλεσε δημοσίευμα για το Αχίλλειο
- Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου με συμπτώματα αφυδάτωσης
- Βόρεια Μακεδονία: Στους 59 ανέβηκαν οι νεκροί από την φωτιά στη ντίσκο - Εγκαυματίες στη Θεσσαλονίκη
- Εκκλησία Αλβανίας: Εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
- Μαργαρίτα Παπανδρέου: Μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο
- Χρηστίδου για Βαρθακούρη: «Να πω εγώ ότι με χρειάζονται τα παιδιά μου και είμαι στη δουλειά; Τι είμαι;»
- Βόρεια Μακεδονία: 59 οι νεκροί, 140 τραυματίες από πυρκαγιά σε κλαμπ – Έχουν ταυτοποιηθεί οι 35
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο
- Δημήτρης Αλεξάνδρου μετά τον χωρισμό από την Ιωάννα Τούνη: «Σε πολλούς δεν λείπει τίποτα και ακούς γκρίνια»
- Οκτώ πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Μιχαήλ Άγγελο
- Ολυμπιακός: Με Αγιούμπ Ελ Κααμπί και Μπάμπη Κωστούλα κόντρα στον Παναθηναϊκό
- Μαρινέλλα: «Δεν έπρεπε να μπαίνει κανείς στο δωμάτιο, το ίδιο και στο σπίτι» εξήγησε η Ματίνα Παγώνη
- Βόρεια Μακεδονία: Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης τρεις εγκαυματίες από τη φωτιά στο κλαμπ
- Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου μετά από αδιαθεσία
- Βόρεια Μακεδονία: Από 16 έως 22 ετών όλα τα θύματα της φωτιάς στο κλαμπ – 59 νεκροί, πάνω από 155 τραυματίες
- Ο Τιμωρός – επόμενα επεισόδια: Μία δολοφονία, ένα ημερολόγιο και μια αποκάλυψη ανατρέπουν την ιστορία
- Λάρισα: Εντυπωσιάζουν τα δύο αρχαία θέατρα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τα δύο τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε, σύμφωνα με διαιτολόγο
- Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας: Αμφίβολος ο Γουίλιαμς Γκος για τους Πειραιώτες
- Δημήτρης Αλεξάνδρου μετά τον χωρισμό από την Ιωάννα Τούνη: «Σε πολλούς δεν λείπει τίποτα και ακούς γκρίνια»
- Βόρεια Μακεδονία: Από 16 έως 22 ετών όλα τα θύματα της φωτιάς στο κλαμπ – 59 νεκροί, πάνω από 155 τραυματίες
- Βόρεια Μακεδονία: Στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης τρεις εγκαυματίες από τη φωτιά στο κλαμπ
- Ο Τιμωρός – επόμενα επεισόδια: Μία δολοφονία, ένα ημερολόγιο και μια αποκάλυψη ανατρέπουν την ιστορία
- Η Μαρία Ραφαηλίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χειμερινών ρίψεων
- Μαρινέλλα: «Δεν έπρεπε να μπαίνει κανείς στο δωμάτιο, το ίδιο και στο σπίτι» εξήγησε η Ματίνα Παγώνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βιετνάμ: Η σφαγή των αμάχων στο Μι Λάι [σκληρές εικόνες]
- Στο νοσοκομείο Παπανικολάου μεταφέρονται τρεις εγκαυματίες από την Βόρεια Μακεδονία
- Τ. Θεοδωρικάκος για το νέο αναπτυξιακό νόμο: Στοχεύουμε στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού
- Κρήτη: Συνελήφθη άνδρας που δεν φρόντιζε τον σκύλο του
- Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να διαβάσει την έκθεση της Moody’s και να πει 7 ψέματα και όχι 7 αλήθειες
- Πενταμερής σε γλώσσες διαφορετικές
- Ξέμειναν από αυγά οι ΗΠΑ – Αναζητούν απεγνωσμένα εισαγωγές από την Ευρώπη
- Στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών εισήχθη ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλειος Κουϊκόγλου
- Πλησίασε τις ευρωπαϊκές θέσεις με ανατροπή η Μίλαν
- Harvard: Τα τρία φρούτα που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο και το βάρος σας