Σύμβουλος του Πούτιν «τα βρόντηξε» από το Κρεμλίνο και έφυγε από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

16:11 23/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Κάτι φαίνεται να συμβαίνει στην «αυλή» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αυτή που ο ίδιος αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».

Εκτός από του υψηλόβαθμους αξιωματικούς που πέφτουν στα πεδία των μαχών, αλλά και την μυστηριώδη «εξαφάνιση» από το προσκήνιο των πιο πιστών υποστηρικτών του, όπως ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σήμερα έρχεται και η ηχηρή παραίτηση από έμπιστο στέλεχος του Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Ο λόγος για τον Ανατόλι Τσουμπάις, σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου και αρχιτέκτονα

των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία, ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση που είχε στο Κρεμλίνο ως ειδικός απεσταλμένος και εγκατέλειψε την χώρα, όπως δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιογράφο των Financial Times στη Μόσχα, ο Τσουμπάις φέρεται να έχει πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου φέρεται να τον «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός.

Anatoly Chubais, Russia's climate envoy, has resigned, Dmitry Peskov, Putin's spokesman, confirms – without specifying when he did so or whether Chubais quit in protest over Putin's invasion.

"Whether he left or not is his personal matter," Peskov said. https://t.co/mtwSgdfViU

max seddon (@maxseddon) March 23, 2022

Πρόκειται – μέχρι στιγμής – για το πιο προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει εμπράκτως τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τσουμπάις, ο οποίος κάποτε διετέλεσε προσωπάρχης του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, παραιτήθηκε από την θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Anatoliy Chubays resigned and left Russia over the war in Ukraine. Dvorkovich and Chubays are the two highest level russian officials to oppose the war. Chubays is actually one of those who knew better and should’ve done this long time ago but better late https://t.co/k2Tk9yTsml

— Bakhti Nishanov (@b_nishanov) March 23, 2022

Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 2020 λόγω των «επιτυχιών αναφορικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας RUSNANO, την οποία διοικούσε από το 2008.

Η πηγή δεν ανέφερε τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα. Όταν δημοσιογράφος του Reuters του ζήτησε τηλεφωνικώς να σχολιάσει την απόφαση του, εκείνος του έκλεισε το τηλέφωνο.

https://twitter.com/Amy_Siskind/status/1506622791688376321?s=20&t=IHXPP63lNNJRIp7t9YN6mQ

Πολλοί Ρώσοι είχαν επικρίνει τον Τσουμπάις επειδή έδωσε την δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα μεγιστάνων να πλουτίσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο του 1990, την στιγμή που εκατομμύρια Ρώσοι είχαν φτωχοποιηθεί εν μέσω της οικονομικής κατάρρευση και της κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια συνέχισε να κάνει εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις και ήταν ένα από τους πιο διακεκριμένους φιλελεύθερους πολιτικούς που συνεργάζονταν με την ρωσική κυβέρνηση.

Το 2010 είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος του φασισμού ήταν η μόνη μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να διαλύσει την χώρα.

Ο Πέσκοφ επιβεβαίωσε την παραίτησή του

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε με δήλωση του στο πρακτορείο RIA ότι ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία παραιτήθηκε προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Σύμβουλος του Πούτιν «τα βρόντηξε» από το Κρεμλίνο και έφυγε από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα