Στην Ιαπωνία ο Άντονι Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε

08:25 11/7/2022 - Πηγή: NewsIt

Απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Τόκιο έκανε τη Δευτέρα (11.07.2022) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ μετά την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία, ο Άντονι Μπλίνκεν «σταμάτησε» στην Ιαπωνία και προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Γιοκότα,

κοντά στο Τόκιο.

Σκοπός του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε και να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του αλλά και εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθώς και «του αμερικανικού λαού».

Ο 67χρονος Άμπε, μορφή της ιαπωνικής δεξιάς, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αρχιπέλαγος, ήταν θερμός υποστηρικτής της ενίσχυσης της στρατιωτικής και διπλωματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Έπεσε θύμα δολοφονίας την περασμένη Παρασκευή, ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Νάρα, στη δυτική Ιαπωνία.

«Ο αμερικανικός λαός μοιράζεται την αίσθηση της απώλειας του ιαπωνικού λαού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο (πρώην) πρωθυπουργός Άμπε έκανε το παν για να φθάσει η σχέση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας σε νέα ύψη», είπε ο Μπλίνκεν έπειτα από συνάντησή του με τον νυν πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, είμαστε φίλοι. Κι όταν ο ένας φίλος υποφέρει, ο άλλος πάει να τον δει», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, εξηγώντας πως επέδωσε στον Κισίντα επιστολές συλλυπητηρίων του προέδρου Μπάιντεν στην οικογένεια του Σίνζο Άμπε.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η ολονυχτία στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και η κηδεία του Σίνζο Άμπε θα γίνει αύριο Τρίτη. 

Η Μπέρμποκ

Στην Ιαπωνία βρίσκεται και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τη δική της επίσκεψη να είναι προγραμματισμένη και να επισκιάζεται από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας Άμπε.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Τόκιο για την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στο «κλείσιμο» της περιοδείας της στην Ασία.

Η Μπέρμποκ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό της Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Η Ιαπωνία, μέλος της G7, την εναλλασσόμενη προεδρία της οποία ασκεί το τρέχον διάστημα η Γερμανία, συμμετέχει εξάλλου ενεργά στις διαβουλεύσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Μπέρμποκ θα επισκεφθεί ιαπωνική ναυτική βάση το απόγευμα, ενώ σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί τη βάση του αμερικανικού 7ου στόλου στη Γιοκοσούκα, όπου θα την υποδεχθεί ο διοικητής του, ο αντιναύαρχος Καρλ Τόμας.

To άρθρο Στην Ιαπωνία ο Άντονι Μπλίνκεν για να αποτίσει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα