ΣΕΒ: Η Πρωτοβουλία της Επιτροπής Καινοτομίας για τους Innovative Greeks και το όραμα του προέδρου Κ. Κόκκαλη

17:11 5/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Οι Έλληνες που καινοτομούν στο επίκεντρο του συνεδρίου Innovative Greeks που πραγματοποίησε η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ με την Endeavor.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας και η ενίσχυση του οικοσυστήματος των startups βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.  Στο πλαίσιο αυτό, μία από της πρωτοβουλίες της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, σε συνεργασία

με την Endeavor, αποτελεί και η δημιουργία μίας παγκόσμιας πλατφόρμας για την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ και πρόεδρος της Intrasoft International κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Endeavor.  Στην εκδήλωση, που χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο.

Το όραμα

Σε ρόλο συντονιστή, ο κ. Κόκκαλης, μίλησε για το όραμα της πρωτοβουλίας Innovative Greeks, αλλά και την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η επιτροπή του ΣΕΒ με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελληνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων, οι οποίοι εργάζονται στην τεχνολογία, στις βιοεπιστήμες ή καινοτομούν σε οποιονδήποτε άλλον τομέα και η ιδέα είναι να τους φέρουμε όλους κοντά ώστε να δημιουργήσουμε συνέργειες. Σήμερα μερικά από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά σε όλο τον κόσμο είναι μαζί μας, για να συνεισφέρουν σε ένα κοινό όραμα για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα».

Οι συνεργασίες «κλειδί» της ανάπτυξης

Δεδομένου του παγκόσμιου ανταγωνισμού και του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, η Επιτροπή του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας. «Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με μεγαλύτερες εταιρείες και πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους και να είναι ανταγωνιστικές μακροπρόθεσμα» τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Επιτροπή προχώρησε με δύο νέα έργα:  Την πρωτοβουλία «Έτοιμοι για την καινοτομία» που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της βιομηχανίας, των νεοσύστατων επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας και Την πρωτοβουλία «Καινοτόμοι Έλληνες», σε συνεργασία με την Endeavor, που αποτέλεσε θέμα του συνεδρίου Innovative Greeks.

«Με την κοινή πεποίθηση ότι συνεργαζόμενοι – Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και να μεγιστοποιήσουμε το αποτύπωμά του στην οικονομία, ξεκινάμε σήμερα την πρωτοβουλία Καινοτόμοι Έλληνες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Τεχνολογικά «βήματα» 

Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017 με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, τον μετασχηματισμό της έρευνας που πραγματοποιούν τα πανεπιστήμια μας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και να ενισχύσει το οικοσύστημα των startups μέσω συνεργασιών και δικτύωσης.

Το 2018 η Επιτροπή εκπόνησε μια μελέτη με περισσότερες από 70 προτάσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο για την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών.

Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν βοηθήσει σημαντικά το οικοσύστημα. Μερικά παραδείγματα:

Φορολογικές ρυθμίσεις για τα stock options  με στόχο να παρακινηθούν οι επενδυτές και να ασχοληθούν με την εργασία τους με πιο παραγωγικό τρόποΚίνητρα σε όσους επενδύουν σε startups για φορολογική έκπτωση 50%Εκπτώσεις 200% για τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης (έναντι 130%).Εξωτερικοί ελεγκτές κατά την αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων στην έρευνας και τεχνολογία έναντι αργών γραφειοκρατικών διαδικασιών.Βελτίωση του πλαισίου 2ης ευκαιρίας για νέους επιχειρηματίες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν.Τη δημιουργία του εθνικού μητρώου Elevate Greece – μέσω του οποίου οι εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά κίνητρα που παρέχονται από το κράτος και την ΕΕΗ δημιουργία εθνικού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίαςΣχεδιασμός και προβολή της ιδέας γύρω από το πρώτη «περιοχή καινοτομίας» στην Αττική.Και το πρώτο πλήρως καθορισμένο διδακτορικό πρόγραμμα για βιομηχανικά θέματα.

To άρθρο ΣΕΒ: Η Πρωτοβουλία της Επιτροπής Καινοτομίας για τους Innovative Greeks και το όραμα του προέδρου Κ. Κόκκαλη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα