Προειδοποίηση προς την Κίνα: Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα

17:05 5/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο κατά της υιοθέτησης μιας μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, η οποία κρίνεται αντίθετη με τον πλουραλισμό και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε απάντηση σε οποιαδήποτε νέα σοβαρή επιδείνωση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ,

κάτι το οποίο θα ήταν αντίθετο στις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν στις 22 Φεβρουαρίου για την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων κατά της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ. Η ΕΕ περιόρισε τις εξαγωγές εξοπλισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίβλεψη και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών.

“Η ΕΕ καλεί τις αρχές του Πεκίνου να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ που θα υπονόμευε τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον πολιτικό πλουραλισμό και τις δημοκρατικές αρχές”, σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ.

Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συζητήσει σχετικά με την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ. Μια απόφαση αναμένεται στις 11 Μαρτίου.

“Αν υιοθετηθεί, η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τις δημοκρατικές αρχές και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους στο Χονγκ Κονγκ”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.

“Αυτή θα είναι επίσης αντίθετη με τις προηγούμενες εκλογικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ και θα επανέρχεται στο θέμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στα άρθρα 45 και 68 του συντάγματος για την εισαγωγή της καθολικής ψηφοφορίας στις εκλογές για τον επικεφαλής της κυβέρνησης και το νομοθετικό συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Η εκλογική μεταρρύθμιση θα επιτρέψει να αποκλειστούν οι υποψήφιοι της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ. Περίπου 47 υπέρμαχοι της δημοκρατίας φυλακίστηκαν αυτήν την εβδομάδα με την κατηγορία της “ανατρεπτικής δράσης” που προβλέπεται από τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που υιοθετήθηκε από το Πεκίνο.

To άρθρο Προειδοποίηση προς την Κίνα: Η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα