Πως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών την μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις για την ύφεση

16:40 6/5/2020 - Πηγή: NewsIt

 Σε δύο συγκεκριμένους λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις μεγάλες διαφορές σχετικά με την ύφεση μεταξύ των εκτιμήσεων του υπουργείου (4,7% στο βασικό σενάριο και 7,9% στο δυσμενές) και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7%.

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, και

2. Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις προβλέψεις της

για την ελληνική οικονομία το 2020 βλέπει ύφεση στο 9,7%, έναντι 7,7% που θα είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.

Click4More Εκτιμήσεις σοκ από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Ύφεση 9,7% το 2020 και 160.000 νέοι άνεργοι

Παράλληλα σημειώνει ότι θα παρατηρηθεί έκρηξη της ανεργίας με το ποσοστό να υπερβαίνει το 20% και οι άνεργοι να αυξάνονται κατά 160.000.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό διότι με βάση την δομή της δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

Στα θετικά σημεία της έκθεσης το γεγονός ότι ενώ βλέπει τα πράγματα «μαύρα» το 2020, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει ταχύτερα το 2021, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

To άρθρο Πως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών την μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις για την ύφεση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα