Πέθανε ο Θεόφιλος Ψαραδέλλης – Είχε δικαστεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη»

12:27 12/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών άφησε το βράδυ της Κυριακής (11.04.2021) ο Θεόφιλος Ψαραδέλλης. Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» αλλά είχε αθωωθεί.

Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, νοσηλευόταν διασωληνωμένος με προβλήματα υγείας στο Ερρίκος Ντυνάν, όπως αναφέρει στο site stonisi.gr. Ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δυο παιδιών. Το 2002 είχε συλληφθεί στη Χιλιαδού Ευβοίας

και κατηγορηθεί για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη αλλά τελικά αθωώθηκε.

Είχε καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Γεννήθηκε σε χωριό της Θήβας, απ’ όπου ο πατέρας του είχε διαφύγει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Κατέληξε με την οικογένεια του στην Αθήνα όπου δούλεψε ως τυπογράφος. Μέλος του τροτσκιστικού κινήματος από τα χρόνια της Νεολαίας Λαμπράκη ήταν ένας από τους επικεφαλής του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.

Τον Ιούλιο του 1970, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Ωστόσο, δραπέτευσε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη, κι από εκεί, από το λιμάνι της Παναγιούδας, με μια βάρκα έφυγε για την Τουρκία. Εκεί όμως συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και κλείστηκε σε στρατόπεδο προσφύγων. Και πάλι δραπέτευσε και πέρασε στη Βουλγαρία.

Το εκεί καθεστώς τον συνέλαβε και τον εξέδωσε στην Ελλάδα, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε μένοντας στη φυλακή. Το 1973 αφέθηκε ελεύθερος λόγω προβλημάτων υγείας και διέφυγε στο Παρίσι.

Στα χρόνια μετά την πτώση της Χούντας ο Θεολόγος Ψαραδέλλης εργάστηκε επιμελούμενος καλλιτεχνικές εκδόσεις ενώ πάντα ήταν ο «θεωρητικός» του τροτσκιστικού κινήματος. Μετά την αθώωση του είχε αποσυρθεί στο εξοχικό του σπίτι στη Χιλιαδού της Εύβοιας. Δεν μίλησε ποτέ για την πολυτάραχη ζωή του.

Πηγή: stonisi.gr
Φωτογραφίες αρχείου ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Πέθανε ο Θεόφιλος Ψαραδέλλης – Είχε δικαστεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα