Πανελλήνιες 2022: Αυξημένοι οι εισακτέοι σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

09:32 13/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Ιδιαίτερα αυξημένος θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, με τους υποψηφίους των Πανελληνίων 2022 να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν την είσοδο τους σε αυτές. Διαχρονικά ο αριθμός εισακτέων επηρεάζει την πορεία των βάσεων, φέτος όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι που ενδεχομένως να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις.

Ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές φέτος φθάνει τους 800 έναντι των 350 πέρσι, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2020. Πληροφορίες της

εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρουν ότι αύξηση εισακτέων αναμένεται και στις στρατιωτικές σχολές, χωρίς όμως ακόμα να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους των Πανελληνίων αυτή την χρονιά θα προστεθούν τέσσερις επιπλέον σχολές.

Η πορεία των βάσεων διαχρονικά επηρεάζεται από τον αριθμό των εισακτέων, φέτος όμως – σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» – υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που ανατρέπουν οποιαδήποτε εκτίμηση. Για πρώτη φορά θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα νωρίτερα από τις Πανελλαδικές, ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες μεταξύ της τρίτης εβδομάδας Μαρτίου έως την εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα, ενώ και ο αστάθμητος παράγοντας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής μπορεί να αφήσει κενές θέσεις στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Πρώτα οι εξετάσεις στα αθλήματα

Μία σημαντική αλλαγή φέτος που – όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» – εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον αριθμό των συμμετοχών είναι η μετάθεση της διενέργειας των Προκαταρκτικών Εξετάσεων. Μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι εξετάζονταν στα αθλήματα, μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών. Ένα ποσοστό αυτών δεν εμφανιζόταν στα εξεταστικά κέντρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών, αυτό συνέβαινε για ψυχολογικούς λόγους, εφόσον ο υποψήφιος δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του στις γραπτές εξετάσεις.

Φέτος, αυτός ο ανασταλτικός ψυχολογικός παράγοντας απουσιάζει, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα αθλήματα νωρίτερα από τις γραπτές τους εξετάσεις και εκτιμάται ότι η «διαρροή» των προηγούμενων ετών φέτος δεν θα υπάρχει, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετοχών.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι δύο προηγούμενες χρονιές, οι οποίες σημαδεύτηκαν από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού και των κλειστών σχολείων, δημιουργούν επίφοβα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων. Ο αριθμός εισακτέων στις αστυνομικές σχολές πέρσι περικόπηκε άνω του 50%, με την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας να εκτοξεύεται στα 18.246 μόρια και η Αστυφυλάκων στα 16.385.

Αντίθετα, το 2020, με αριθμό εισακτέων στα ίδια επίπεδα με φέτος, η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είχε βάση εισαγωγής 17.625 και η Αστυφυλάκων στα 13.625. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων τα προηγούμενα χρόνια, επηρεάζει και τις κατηγορίες των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Ενδεικτικά στη Σχολή Αστυφυλάκων, η κατηγορία των πολυτέκνων εισαγόταν το 2020 με μόλις 10.650 μόρια, ενώ το 2021, μετά το «ψαλίδι» στον αριθμό εισακτέων, η βάση εισαγωγής για την ίδια κατηγορία εκτοξεύτηκε στα 15.203 μόρια.

Αντίστοιχα, και στην περίπτωση των στρατιωτικών σχολών, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων, αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε πτώση των βάσεων.

Οι παράγοντες που μπορεί να φέρουν ανατροπές

Και τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεν υπήρχε απόκλιση στη δυσκολία των θεμάτων, όμως φέτος υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν οποιαδήποτε συσχέτιση με τις βάσεις του 2020:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πιθανό να «κρατήσει αντίσταση» σε μια κατακόρυφη πτώση των βάσεων. Οι αστυνομικές σχολές έχουν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή (0,80), ενώ στις στρατιωτικές σχολές συνεχίζουν και φέτος με ανεβασμένο τον πήχυ από 1,00 έως 1,20. Παράλληλα, η ΕΒΕ μπορεί να οδηγήσει και σε κενές θέσεις, εφόσον οι υποψήφιοι που διεκδικούν αυτές τις σχολές δεν καταφέρουν με τις επιδόσεις τους να ξεπεράσουν το ακαδημαϊκό όριο που θέτει.Η αλλαγή ημερομηνίας των αθλημάτων, εφόσον δικαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση των συμμετεχόντων, μπορεί κι αυτή με τη σειρά της να συγκρατήσει τις βάσεις, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος.Οι τέσσερις νέες σχολές

Εν αναμονή του αριθμού εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων με τέσσερις νέες ειδικότητες, που αφορούν τους υποψηφίους του 2ου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) και του 4ου (Οικονομίας και Πληροφορικής) πεδίου.

Ειδικότερα, στη Σχολή Ικάρων προστίθενται οι κατηγορίες:

Ικάρων ΜετεωρολόγωνΙκάρων Ερευνας ΠληροφορικήςΙκάρων ΔιοικητικώνΙκάρων Εφοδιαστών

Και τα τέσσερα τμήματα έχουν ορίσει ως συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής την ανώτατη δυνατή επιλογή, δηλαδή το 1,20.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές και την Αστυνομία.

Ειδικότερα:

Μέχρι την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση, καθώς και τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.asei-assy.mil.gr. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερωθούν από τα διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων.Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία όσοι ενδιαφέρονται για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές να υποβάλουν στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους την αίτηση συμμετοχής τους, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.astynomia.gr.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

To άρθρο Πανελλήνιες 2022: Αυξημένοι οι εισακτέοι σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανελλήνιες 2022, Αυξημένοι,panellinies 2022, afximenoi