Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και στην Ελλάδα λέει ερευνητής Ινστιτούτου Παστέρ

07:55 21/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Πεπεισμένοι ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που προκαλεί συναγερμό στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα», δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής. Είναι

ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «ξεφεύγει» της ανοσολογικής απάντησης.

Click4more Κορονοϊός: «Έρχεται» απαγόρευση των πτήσεων από Βρετανία – Σκέψεις και για επέκταση των σκληρών μέτρων

«Είναι πολύ πολύ πιθανόν να είναι ήδη εδώ. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού», ανέφερε ο κ. Καραμήτρος.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής του Παστέρ, όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει παντού στον κόσμο. Οπότε είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

«Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Click4more Ανησυχία στην ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Βρετανία – Συνεδριάζει ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων

Ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη». σημειώνει ο κ. Καραμήτρος.

Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, ανάμεσα στους επιστήμονες καθώς το νέο στέλεχος, που δεν φαίνεται να είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του κορονοϊού, ενδέχεται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την πανδημία, αν και όχι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

«Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή», δηλώνει ο ειδικός.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη που έδωσε στη Γιάννα Σουλάκη στο iatropedia.gr

To άρθρο Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και στην Ελλάδα λέει ερευνητής Ινστιτούτου Παστέρ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα