Κρήτη: Το έθιμο για τους νεκρούς τηρήθηκε και τα φετινά Χριστούγεννα με αλλαγές λόγω κορονοϊού

15:14 25/12/2021 - Πηγή: NewsIt

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα οι συγγενείς ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή παίρνουν μέρος σε ένα έθιμο στην Κρήτη που έρχεται από αιώνες.

Σαν αντάμωμα ζωντανών και νεκρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το έθιμο που τηρείται στα Καλέσα του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη, κάθε χρόνο Χριστούγεννα

και Πάσχα. Συγγενείς των νεκρών προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Άνω Καλέσα και σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων με πανέρια που περιέχουν χριστόψωμα και διάφορους μεζέδες και λιχουδιές.

Ο ιερέας μνημόνευσε τα ονόματα των συγχωριανών που έχουν φύγει από τη ζωή, καθώς οι συγγενείς τους δείχνουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν ξεχνούν τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια εδώ. Στα χρόνια προ covid το έθιμο είχε διαφορετική δυναμική αφού μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης φίλοι και συγχωριανοί συγκεντρώνονταν έξω από την εκκλησία και σε τραπέζια που στρώνονταν κάτω από το ιστορικό πεύκο του Αγίου Γεωργίου, έτρωγαν και έπιναν ενθυμούμενοι τους εκλιπόντες.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο γίνεται και στα Κάτω Καλέσα στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Φέτος το έθιμο τηρήθηκε – χωρίς συγκέντρωση – με όλους τους κανόνες που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοιού. Δείτε τις εικόνες του ekriti.gr…

 

To άρθρο Κρήτη: Το έθιμο για τους νεκρούς τηρήθηκε και τα φετινά Χριστούγεννα με αλλαγές λόγω κορονοϊού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη, Χριστούγεννα,kriti, christougenna