Κορονοϊός: Συνωστισμός και μεταλλαγμένος ιός προκαλούν «πονοκέφαλο»

22:38 24/1/2021 - Πηγή: NewsIt

Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα μετάλλαξη του κορονοϊού, που πρώτα εντοπίστηκε στη Βρετανία και ήρθε και στην Ελλάδα, όσο και για τις εικόνες έξω από μαγαζιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έκρουσαν η Ματίνα Παγώνη και ο Χαράλαμπος Γώγος.

Την Κυριακή (24.01.2021) ο ΕΟΔΥ

ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί άλλα 32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού (αυτό της Βρετανίας), εκ των οποίων τα 17 είναι στην Αττική. Αυτό σε συνδυασμό με τις εικόνες έξω από τα μαγαζιά (ειδικά στην Ερμού και τη Θεσσαλονίκη) προκαλούν συναγερμό στους ειδικούς.

Click4more Κορονοϊός: 32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα, τα 17 στην Αττική

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως ναι μεν είναι λογικό οι πολίτες να έχουν εκμεταλλευτεί το άνοιγμα των καταστημάτων για να βγουν έξω μετά από μήνες lockdown, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή.

«Το σωστό δεν ήταν αυτές οι ουρές που βλέπαμε έξω από τα καταστήματα», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας πως το «αποτύπωμα» αυτών των εικόνων και του συνωστισμού έξω από τα μαγαζιά θα φανεί σε 15 μέρες. Σημείωσε δε πως παρόλο που οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, οι αποστάσεις δεν ήταν αυτές που έπρεπε.

«Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων», είπε η Ματίνα Παγώνη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, δεν έκρυψε πως «τις περιμέναμε» και γι’ αυτό βρίσκονται βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών. Αν και όπως τόνισε «δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα», παραδέχτηκε ότι «τις παρακολουθούμε, είναι ένα σοβαρό θέμα».

Ωστόσο, αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αφού και τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις, σημείωσε.

  

Γώγος: 50% και 70& πιο μεταδοτικός

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον Alpha υπενθύμισε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι τρεις (της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής) και σημείωσε ότι η διασπορά, μέχρι στιγμής, δεν είναι μεγάλη.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να είναι 50% και 70% πιο μεταδοτική.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δεν έκρυψε ότι ο συνωστισμός είναι έτσι κι αλλιώς είναι επικίνδυνος και ανησυχητικός και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες εικόνες».

Έκανε μάλιστα και μια έκκληση: «Έχουμε κερδίσει τόσα πράγματα, να μην κάνουμε τώρα πισωγύρισμα», είπε και ζήτησε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα ακόμη και στις συναθροίσεις στα σπίτια. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως και οι καταστηματάρχες δείχνουν υπευθυνότητα.

To άρθρο Κορονοϊός: Συνωστισμός και μεταλλαγμένος ιός προκαλούν «πονοκέφαλο» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα