Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση
Η Wikipedia και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά την ολοένα διευρυνόμενη διεθνώς παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο Covid19.
Ο ΠΟΥ παραχωρεί στη Wikipedia τη δωρεάν εγκυκλοπαιδική χρήση των δημοσιευμένων ιατρικών πληροφοριών του, γραφικών και βίντεο. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία
Το υλικό του ΠΟΥ, μετά τη συμφωνία, θα μπορεί να αναπαραχθεί και να μεταφραστεί ελεύθερα, χωρίς την ανάγκη άδειας από τον Οργανισμό, εφόσον αναγράφεται η πηγή προέλευσης του περιεχομένου, σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. Σήμερα, τα κείμενα του ΠΟΥ μεταφράζονται επίσημα σε έξι γλώσσες, ενώ τα άρθρα της Wikipedia σε περίπου 175. Ήδη, η Wikipedia έχει περίπου 5.200 άρθρα σχετικά με την Covid-19 σε 174 γλώσσες.
Οι πρώτες δημοσιεύσεις του ΠΟΥ, που θα αξιοποιηθούν στη Wikipedia, είναι γραφικά με πληροφορίες απομυθοποίησης σχετικά με την παραπληροφόρηση για την Covid-19, για παράδειγμα ότι η Covid-19 θεραπεύεται αν πιει κάποιος χλωρίνη ή ισχυρό αλκοόλ (στο Ιράν έχουν υπάρξει πάνω από 700 θάνατοι εξαιτίας αυτής της φήμης).
Σταδιακά θα προστεθούν θεραπευτικές οδηγίες για τους γιατρούς και άλλο περιεχόμενο. Επίσης, θα υπάρξουν σύνδεσμοι (links) που θα ανανεώνουν το σχετικό περιεχόμενο της Wikipedia, μόλις ο ΠΟΥ αναρτά νέες πληροφορίες, π.χ. για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας. Στο μέλλον η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλες ασθένειες, για τις οποίες, επίσης, υπάρχει παραπληροφόρηση, όπως AIDS, Έμπολα, γρίπη κ.ά.
Ενδεικτική των κινδύνων της παραπληροφόρησης είναι μία νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ουίλσον του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπραντέις, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Global Health» και δείχνει ότι οι ανυπόστατες φήμες και οι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγούν σε μείωση της διάθεσης των πολιτών να εμβολιαστούν.
Κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στην προσπάθεια παραπληροφόρησης οδηγεί σε μέση μείωση κατά 2% της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης και σε κατά 15% αύξηση του αριθμού των μηνυμάτων (tweets) στο Twitter που είναι κατά των εμβολιασμών. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον δισταγμό ή την άρνηση για εμβολιασμό μία από τις δέκα κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Η ενίσχυση των αρνητών των εμβολίων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ενόψει των εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού.
πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Με εντολή Μητσοτάκη»
- Νέα εφαρμογή ΕΦΚΑ: Δείτε τα αναδρομικά που δικαιούστε με ένα κλικ
- Ο μακαρίτης εμφανίστηκε ολοζώντανος. Ξεσπούν τα παιδιά του που πίστεψαν ότι έθαψαν τον πατέρα τους
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Ερχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12 - Ποιους αφορά
- Ναύπακτος: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει 8χρονη - Με εξώδικο στη Μητρόπολη απαντά η οικογένεια
- Γιατί δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις Νοεμβρίου, τι έγινε τελικά με την προσωρινή εμπλοκή
- Εφορία: Ετοιμάζει «ραβασάκια» με έξτρα φόρους για εισοδήματα του 2014
- Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους-Δικαιούχοι
- Κορονοϊός: 10 σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να γίνει χειρότερη
- Βόμβα από τον πρώην τούρκο Επιτελάρχη : Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν πρέπει να γίνουν ένα κράτος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- The Bachelor: Το ατύχημα με τα άλογα δεν ήταν ελληνικη πρωτοτυπία
- To «δώρο του θεού» που συνθλίβει την τουρκική δημοκρατία
- Θεσσαλονίκη: Ποιος κορονοϊός; Απίστευτος συνωστισμός τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης
- Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση
- Καιρός σήμερα: Κουφόβραση με ζέστη και υγρασία – Γκρίζος ο ουρανός
- Τραγωδία στην Αμαλιάδα – Νεκρή μια 24χρονη σε τροχαίο (pics)
- Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου ρίχνει τα καρφιά της στην καλλονή που συνόδευε τον άνδρα της – “Με ενόχλησε που ήταν διαχυτική”
- Θωρηκτό Αβέρωφ: H ιστορία πίσω από το πλοίο – θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού
- 9 ρολόγια της Panerai που αξίζει να επενδύσετε τα χρήματα σας
- Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα μέτρα στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Κορονοϊός: Συνεργασία ΠΟΥ και Wikipedia απέναντι στην παραπληροφόρηση
- Πολύ επιλεκτικοί στις φιλίες; Και οι χιμπατζήδες το ίδιο!
- Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου ρίχνει τα καρφιά της στην καλλονή που συνόδευε τον άνδρα της – “Με ενόχλησε που ήταν διαχυτική”
- Ιταλία: Χαμός στη Νάπολη – Επεισόδια για την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού (video)
- Αλτσχάιμερ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει έγκαιρα την ασθένεια
- Κορονοϊός: 1 στα 3 Ελληνόπουλα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης
- Κορονοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα για θεραπεία με πλάσμα αίματος
- Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο
- Κορονοϊός: Ακόμη 30.000 κρούσματα και 571 νεκροί στη Βραζιλία
- Οι Άγριες Μέλισσες “τσίμπησαν” τα ριάλιτι! Τι τηλεθέαση σημείωσαν Big Brother και Bachelor
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Συνεχείς και εντατικοί οι έλεγχοι της αστυνομίας στα «κόκκινα» σημεία του κέντρου
- Εποχικοί: 30 προσλήψεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
- Κορωνοϊός: Τα 200.000 καθημερινά κρούσματα φέρνουν πιο αυστηρά μέτρα και lockdown στην Ευρώπη
- Big Brother: «Σήκωσε τα χέρια ψηλά» ο Ανδρέας Μικρούτσικος με Άννα Μαρία και Ραΐσα
- Νεκρή 23χρονη κοπέλα από τροχαίο στην Αμαλιάδα-Σε κρίσιμη κατάσταση ο οδηγός της μοτοσικλέτας
- Επιβεβαιώνουν το ελληνικό αξιόχρεο οι S&P και DBRS
- Γιατί δεν πιστώθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους οι συντάξεις Νοεμβρίου
- Σεισμός 3,7 ρίχτερ στην Κρήτη
- Βουλή: Δεύτερη μέρα συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα –Δείτε live
- Στους 6.311 οι νέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών