Κορονοϊός: Ο «χάρτης» των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Σε διαφορετικές ταχύτητες η ανοσοποίηση

21:38 24/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, με πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος. Στην χώρα μας τόσο η διασπορά της COVID-19, όσο και η διαδικασία θωράκισης μέσω του εμβολιασμού κινούνται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες.

Ο χειμώνας και η κινητικότητα των πληθυσμών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», δημιουργούν έντονη ανησυχία σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού είναι χαμηλή. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει και η σύνθεση του πληθυσμού, με τις περιοχές με πολλούς νέους

και πιο έντονη ζωή να βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη».

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι η πανδημία κατά του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και ότι χρειάζεται ακόμη προσοχή. Τονίζουν δε την ανάγκη για τήρηση των μέτρων, Κυρίως την χρήση μάσκας από όλους ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε περιστάσεις όπου επικρατεί συγχρωτισμός, όπως είναι οι παρελάσεις.

Στο ανάγλυφο της Ελλάδας – όπως αναφέρει η «Καθημερινή» – καταγράφονται σοβαρές ανομοιογένειες, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι της Ευρυτανίας έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 38%, όταν σχεδόν το αντίστοιχο ποσοστό για τους κατοίκους της Μυκόνου να είναι 78,5%. Ακόμη και εντός της Περιφέρειας Αττικής παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ περιοχών, με το ποσοστό εμβολιασμένων έναντι της COVID-19 να κυμαίνεται από 72% στον 72% στον Βόρειο Τομέα Αθηνών έως 45,4% στη Δυτική Αττική.

Σε τέσσερις ταχύτητες οι εμβολιασμοί

Με το 62,4% του γενικού πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και παρατηρώντας τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας (Covid-19), το μωσαϊκό θα μπορούσε να χωριστεί – όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε τέσσερις κατηγορίες:

Περιοχές όπου λιγότερο από το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Σε αυτές περιλαμβάνονται εννέα εκ των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας: πέντε είναι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (Π.Ε. Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών), δύο στη Στερεά Ελλάδα (Ευρυτανίας και Φωκίδας), μία στην Πελοπόννησο (Ηλεία) και μία στην Αττική. Περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι μεταξύ 50%-55%. Στην ζώνη αυτή βρίσκονται 24 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο οι υπόλοιπες περιοχές της ΜΑκεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι περισσότεροι νομοί της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Περιοχές με με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ 55% και 62,5% (μέσος όρος γενικού πληθυσμού). Σε αυτή την κατηγορία είναι επίσης 24 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων όλες της Κρήτης, δύο της Αττικής, η πλειονότητα των νησιών του Ιονίου, οι Σποράδες και άλλα νησιά του Αιγαίου. Περιοχές με ποσοστό εμβολιαστικής αστικής κάλυψης πάνω από το μέσο όρο. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται 17 περιφερειακές ενότητες, εκ των οποίων οι 12 στη νησιωτική χώρα, τέσσερις στην Αττική (Βόρειος, Νότιος και Κεντρικός Τομέας Αθηνών και Πειραιάς) και η Πρέβεζα. Δείτε τον χάρτη:

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή»

To άρθρο Κορονοϊός: Ο «χάρτης» των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Σε διαφορετικές ταχύτητες η ανοσοποίηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ελλάδα –,koronoios, ellada –