Αφγανιστάν: 269 πολίτες έφτασαν στην Αθήνα μέσω Τιφλίδας

21:38 24/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Στην Αθήνα έφτασαν σήμερα, μέσω Τιφλίδας, 269 υπήκοοι Αφγανιστάν – στην πλειονότητά τους δικαστικοί – στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ να παρέχουν ανθρωπιστική στήριξη στους πολίτες του Αφγανιστάν που κινδυνεύουν.

Αναμένεται, εντός των επόμενων ωρών, ακόμη μία πτήση με 98 άτομα. Και οι 367 Αφγανοί
πολίτες

έρχονται στην Ελλάδα για προσωρινή φιλοξενία. Την πτήση υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Ιωάννης Σφυράκης και η Διευθύντρια της Υπηρεσία Ασύλου κ. Ευαγγελία Κτιστάκη.
Και οι 269 Αφγανοί πολίτες κατά την άφιξή τους, έκαναν rapid test, καταγράφηκαν και μεταφέρθηκαν σε καταλύματα. Η μεταφορά στα διαμερίσματα έγινε με τη συνδρομή του ΔΟΜ, ενώ η ασφαλής μετάβασή τους έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Θ. Δεμίρης: Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση, απαιτούσε πολλές προσπάθειες και κυρίως συντονισμό

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, που υποδέχθηκε τους 18 Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος μαζί με τους υπόλοιπους υπηκόους Αφγανιστάν, στην πλειονότητά τους δικαστικούς, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» , είπε:

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση για την οποία χρειάστηκε να συντονιστούμε με πάρα πολύ κόσμο και για μια μεγάλη περίοδο. Μετά από δύο μήνες τα καταφέραμε. Συνεργαστήκαμε με διάφορες οργανώσεις. Η πτήση αυτή έγινε σε συνεργασία με μια οργάνωση που έφερε κι εκείνη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μια ομάδα δικαστίνων, βουλευτίνων και δημοσιογράφων που κινδύνευε η ζωή τους».

Αναφερόμενος στους 18 Αγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δεμίρης είπε πως ήταν από την αρχή ο βασικός πυρήνας αυτής της αποστολής και ευχαρίστησε «όλους όσοι συνεργάστηκαν γιατί ήταν μια επιχείρηση που απαιτούσε πολλές προσπάθειες και κυρίως συντονισμό για να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια».

Περαιτέρω, επισήμανε πως χρειάστηκε να γίνουν ενέργειες που αναπροσαρμόζονταν στις συνθήκες, που άλλαζαν συνέχεια και σημείωσε πως «οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μια εμπιστοσύνη σε εμάς από την αρχή και ήρθαν με ασφάλεια». Μαζί τους, προσέθεσε, ήρθαν κι άλλες περιπτώσεις που χρειάστηκε να έρθουν κι αυτοί γιατί ήταν η ζωή τους σε κίνδυνο.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών ευχαρίστησε εκ νέου όλους αυτούς που συνεργάστηκαν, «ξένες κυβερνήσεις, ξένες οργανώσεις και εδώ κυρίως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο είχαμε μια καλή συνεργασία, η οποία απέδωσε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε απόψε».

Σημειώνονται πως οι 18 Αφγανοί πολίτες απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα σήμερα, βρέθηκαν στην Τιφλίδα και επιβιβάστηκαν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της, τόνισε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα σήμερα οι 18 Αφγανοί πολίτες Ελληνικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τιφλίδα και θα επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της. (1/2)

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 24, 2021

Υπογράμμισε πως ο απεγκλωβισμός επετεύχθη έπειτα από συνεχείς προσπάθειες για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Και οι 18 Αφγανοί πολίτες κατά την άφιξή τους υποβλήθηκαν σε rapid test.

To άρθρο Αφγανιστάν: 269 πολίτες έφτασαν στην Αθήνα μέσω Τιφλίδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφγανιστάν, 269, Αθήνα, Τιφλίδας,afganistan, 269, athina, tiflidas