Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο μετά από 40 χρόνια - Ήταν «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

21:57 6/4/2023 - Πηγή: NewsIt

Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου κλείνει, καθώς δεν έχει δεχθεί νέους πρόσφυγες από το 2017, ωστόσο φιλοξενούσε ακόμα 100 περίπου Κούρδους κυρίως πολιτικούς πρόσφυγες που ανήκουν στο PKK, το κόμμα που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Γι’ αυτό, το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου αποτελούσε «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα υποστήριζε ότι εκεί υπήρχε κέντρο εκπαίδευσης για «Κούρδους τρομοκράτες», την ώρα που εκεί απλά φιλοξενούνταν

κάποια παλιά στελέχη του PKK και οικογένειες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η απόφαση για το κλείσιμο του κέντρου φιλοξενίας στο Λαύριο ελήφθη περίπου 2 μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό, πρόσφυγες και οικογένειες, θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής προσφύγων όπως αυτό της Μαλακάσας.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι μισοί από αυτούς έχουν συμφωνήσει να μεταφερθούν, όπως άλλωστε και ο δήμος του Λαυρίου, που με σημερινή (6.4.2023) τροπολογία παίρνει το κέντρο για να στεγάσει τις δημοτικές του υπηρεσίες.

Οι άλλοι μισοί πρόσφυγες διαφωνούν, όμως τα οφέλη από το κλείσιμο της εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα είναι απείρως μεγαλύτερα από τις ζημιές και όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα, καθώς η Τουρκία προσέδιδε συμβολική σημασία στο Λαύριο.

To άρθρο Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο μετά από 40 χρόνια - Ήταν «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα