«Δημιουργήθηκαν καινούρια ποτάμια στις Ροβιές, έχουμε προβλήματα εδώ και 40 χρόνια» καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας στο newsit.gr για την κακοκαιρία

15:44 28/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Εικόνες αποκάλυψης στις Ροβιές! Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και να προστατευθούν από τους ερμητικούς χειμάρρους από την κακοκαιρία «Elias», η οποία «σφυροκοπά» τη βόρεια Εύβοια και προκαλεί τεράστιες καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροβιών στη βόρεια Εύβοια, Θεόδωρος Κέρης μιλώντας στο newsit.gr επισημαίνει ότι από την κακοκαιρία Elias «έχει σπάσει όλο το δίκτυο ύδρευσης και δεν υπάρχει πόσιμο νερό, δεν έχουμε ρεύμα ενώ έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και έχουν δημιουργηθεί

πολλά καινούρια ποτάμια».

Μάλιστα, ο κ.Κέρης αναφέρει ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι τωρινό. «Υπάρχουν τέσσερα ποτάμια που περνάνε από μέσα από τις Ροβιές. Τα προβλήματα δεν είναι της τετραετίας ή της δεκαπενταετίας, τα προβλήματα στις Ροβιές είναι εδώ και 40 χρόνια.

Όταν φτιάχτηκαν αυτά τα ποτάμια είχαν έναν σωλήνα από διάμετρο ποταμού 5-8 μέτρων, μάζευαν τα νερά και τα έβαζαν μέσα σε έναν σωλήνα με διάμετρο 60-80 εκατοστών. Αντιλαμβάνεστε αυτά τα νερά δεν χωράνε εκεί μέσα.

Αυτά τα ποτάμια λοιπόν ξεχείλισαν, είχαν καεί τα πάντα τα 2021 και τώρα δεν υπάρχει κάτι που να συγκρατεί και να φρενάρει κάπου το νερό. Δεν έρχεται μόνο το νερό με πεύκα τα οποία ξεριζώνονται, αλλά παίρνει όλα τα μπάζα, τα χώματα και τα χαλίκια που έρχονται και μπαζώνουν τους υπονόμους και τα αντιπλημμυρικά».

Ο πρόεδρος των Ροβιών, του Παλαιοχωρίου και άλλων γειτονικών Κοινοτήτων αναφέρει ότι «η περιφέρεια καθάρισε τα ποτάμια που μπορούσε να καθαρίσει. Στην Ελλάδα υπάρχει μία δύσκολη γραφειοκρατία.

Από το ’21 βγήκαν έγγραφα και αδειοδοτήσεις αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα ως προς το θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να μπορούν να σκάψουν στα σημεία. Ήταν να ξεκινήσουν τα έργα τον Σεπτέμβριο και ήρθε ο Daniel και η τωρινή κακοκαιρία».

Ωστόσο όπως παραδέχεται «και με την καινούρια μελέτη, πάλι αυτοί σωλήνες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν τα κυβικά νερού, μιλάμε για 232 κυβικά την ώρα σε ένα στρέμμα. Είναι υπερβολικά μεγάλη η ποσότητα.

Όλοι κοιτάνε να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω για αποποίηση ευθύνης. Δεν μπορεί ένα ποτάμι που είναι 10 μέτρα, να αφήνουμε να καταπατάται από φράχτες που έχουν χτιστεί πάνω. Όλα αυτά τα προβλήματα, η φύση μας τα δείχνει και θα μας τα δείχνει».

Ο Θοδωρής Κέρης κάνει λόγο για μία χρόνια κατάσταση στην Ελλάδα που αν δεν υπάρξει μία καίρια και άμεση απάντηση θα ξαναγίνουν τα ίδια.

«Αν το κράτος δεν ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που π.χ. ένα ποτάμι είναι 8 μέτρα και οι κατάλληλοι σωλήνες να είναι 8 μέτρα και να κατεδαφίσουν φράχτες και τοίχους που έχουν έχουν γίνει στα ποτάμια. Αν δεν βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές».

To άρθρο «Δημιουργήθηκαν καινούρια ποτάμια στις Ροβιές, έχουμε προβλήματα εδώ και 40 χρόνια» καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας στο newsit.gr για την κακοκαιρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα