Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη

13:41 11/4/2020 - Πηγή: NewsIt

Πήγε κι ήρθε… η Κρήτη από ισχυρό σεισμό στις 13:22′ το μεσημέρι του Σαββάτου (11.04.2020). Σύμφωνα με τη μέτρηση του αυτόματου συστήματος του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (ΕΜΚ) η ένταση της δόνησης ήταν 4,9 Ρίχτερ. Αρχικά το ΕΜΚ έδωσε ως μέγεθος 5,3 R. Μικρή απόκλιση της έντασης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

Ο σεισμός έγινε, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, στην Ανατολική

Κρήτη, 91 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και 40 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο. Το εστιακό του βάθος καταγράφηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε νεότερη καταμέτρηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου σύμφωνα με την  οποία η ένταση της ισχυρής δόνησης είναι 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Χάρτης κάτω:

Σύμφωνα ωστόσο με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις με την ισχυρότερη να είναι της τάξης των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και την ασθενέστερη 2,8 R, ενώ η ενδιάμεση μετρήθηκε 3,5.

Πίνακας κάτω:

Ο πρώτος σεισμός, που ήταν και ο ισχυρότερος, σημειώθηκε οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά – βορειοανατολικά της Σητείας. Είχε εστιακό βάθος 20,5 χιλιόμετρα.

Δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμη μία δόνηση, μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο ασθενής αυτός σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή στα εννέα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό της βάθος εντοπίζεται στα 10, χιλιόμετρα.

Τέλος, ακόμη μία δόνηση σημειώθηκε τρία λεπτά μετά από την δεύτερη. Είχε μέγεθος 3,5 Ρίχτερ και το επίκεντρό της ήταν 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ζάκρου. Το εστιακό βάθος αυτού του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

πηγές: Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο / Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

To άρθρο Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .

Keywords
Τυχαία Θέματα