Ιράν: Καταδικάστηκε σε 28 χρόνια κάθειρξη ο Βέλγος Ολιβιέ Βαντεκαστέελε - Συντετριμμένη η οικογένεια του

15:56 14/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο Βέλγος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, Ολιβιέ Βαντεκαστέελε, που κρατείται στην απομόνωση στο Ιράν από τον Φεβρουάριο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 28 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της οικογένειάς του, υπογραμμίζοντας ότι αυτή απορρίπτει τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

“Η οικογένεια είναι συντετριμμένη”, δήλωσε ο Ολιβιέ Βαν Στέιρτεγκεμ, που εκπροσωπεί την οικογένεια, σημειώνοντας ότι αυτή ενημερώθηκε για την καταδίκη του από την βελγική κυβέρνηση.

“Δεν υπάρχει εναλλακτικό

σχέδιο”, πρόσθεσε. “Το σκέφτεστε; Αν δεν υπάρξει λύση, θα μείνει στη φυλακή ως το 2050, θα είναι σχεδόν 70 ετών”, σημείωσε.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Βαντεκαστέελε συνελήφθη στις 24 Φεβρουαρίου στην Τεχεράνη χωρίς λόγο.

Την περασμένη Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου “ανέστειλε” βελγοϊρανική συμφωνία μεταφοράς κατάδικων που η βελγική κυβέρνηση είχε καταφέρει να υιοθετηθεί τον Ιούλιο από το κοινοβούλιο ώστε να επιτραπεί η επιστροφή του Ολιβιέ Βαντεκαστέελε. Οι συγγενείς του εξέφρασαν “βαθιά απογοήτευση”.

Η συνθήκη για τη μεταφορά καταδικασθέντων, που υπεγράφη τον Μάρτιο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τεχεράνη λίγο μετά την σύλληψη του Ολιβιέ Βαντεκαστέελε, αποτέλεσε αντικείμενο πολλών προσφυγών στο Βέλγιο από Ιρανούς αντιπολιτευόμενους που βρίσκονται στην εξορία.

Σύμφωνα με αυτούς, το κείμενο αυτό ανοίγει την πόρτα στην παράδοση στην Τεχεράνη και σε μια πιθανή απονομή χάριτος στον Ασαντολάχ Ασαντί, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο Βέλγιο το 2021 σε κάθειρξη 20 ετών για σχέδιο “τρομοκρατικής” επίθεσης κατά της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η αδελφή του καταδικασθέντα, η Ναταλί Βαντεκαστέελε, καταδίκασε τα “ανείπωτα ψυχολογικά μαρτύρια” που υφίσταται ο αδελφός της, που είναι “αθώος όμηρος μιας νομικοπολιτικής μάχης” ανάμεσα στο Ιράν και το Βέλγιο.

“Εδώ και 290 μέρες είναι αποκομμένος από κάθε ανθρώπινη επαφή (…) Οι μέρες περνούν και η οικογένειά μας καταρρέει. Είμαστε λυπημένοι, εξαντλημένοι, έχουν κοπεί τα χέρια και τα πόδια μας από αυτήν την αδικία”, είχε δηλώσει παρουσία της μητέρας τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Ιράν: Καταδικάστηκε σε 28 χρόνια κάθειρξη ο Βέλγος Ολιβιέ Βαντεκαστέελε - Συντετριμμένη η οικογένεια του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα