ΗΠΑ: Επιφυλακτικός ο Τζο Μπάιντεν για τον κορονοϊό ενώ οι πολίτες θέλουν επιστροφή στην κανονικότητα

10:30 10/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να υποχωρεί ξανά στις ΗΠΑ και ολοένα και περισσότερες πολιτείες, με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση και να καταργούν τα μέτρα προστασίας, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν παραμένει επιφυλακτικός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, Τζο Μπάιντεν, εξακολουθεί να ακολουθεί τις συστάσεις των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και

Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα οποία δεν τάσσονται ακόμη υπέρ της κατάργησης της μάσκας για την προστασία από τον κορονοϊό.

Άλλωστε, την τελευταία φορά που το τέλος της πανδημίας φαινόταν να πλησιάζει στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν… βιάστηκε να κηρύξει τη νίκη. Αυτή τη φορά κινδυνεύει να το πράξει πολύ αργά, ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να υποχωρεί και οι πολίτες μπορούν να ονειρεύονται μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Και αυτό γιατί, σε πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες οι κυβερνήτες συμπεριφέρονται ήδη εδώ και καιρό σαν η πανδημία να είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούσαν να είναι γεμάτα ασθενείς με COVID-19.

Το ίδιο ισχύει και για τους Δημοκρατικοί κυβερνήτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση. Μάλιστα, πολιτείες όπως Καλιφόρνια, Ιλινόις, Νιού Τζέρσι, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ χαλαρώνουν ή και καταργούν εντελώς την υποχρέωση χρήσης μάσκας που ισχύει εδώ και δύο χρόνια.

Υπέρ των επιστημόνων

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είναι υπέρ της επιφυλακτικότητας του προέδρου, όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος, Τζεν Ψάκι. 

«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να βασιζόμαστε στα δεδομένα, στην επιστήμη», τόνισε. «(Ο πρόεδρος) θα λάβει μια απόφαση με βάση τις συστάσεις των CDC», πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι και επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν «υποσχέθηκε στους Αμερικανούς (…) να ακούει την επιστήμη».

«Προς το παρόν εξακολουθούμε να συστήνουμε τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά, δηλαδή σε μεγάλο μέρος της χώρας», δήλωσε χθες Τετάρτη η Ροσέλ Βαλένσκι διευθύντρια των CDC.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι επιλογές του Μπάιντεν βασίζονται στην επιστήμη, σε αντίθεση με αυτές του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην αρχή της πανδημίας είχε υποτιμήσει τη σοβαρότητά της και είχε αγνοήσει τις συστάσεις των επιστημόνων.

Ωστόσο, τον Μπάιντεν στοιχειώνουν και οι δηλώσεις του πέρυσι το καλοκαίρι, ότι η πανδημία ηττήθηκε.

Τότε η covid-19 φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, με τα κρούσματα να μειώνονται και την εμβολιαστική εκστρατεία να προχωρά. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την 4η Ιουλίου, εθνική γιορτή των ΗΠΑ, ημέρα «ανεξαρτησίας» από την covid-19 και διοργάνωσε μπάρμπεκιου στον Λευκό Οίκο με 1.000 καλεσμένους.

Όμως μετά συνέχισε να εξαπλώνεται το στέλεχος Δέλτα και έκανε την εμφάνισή του το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού και στις ΗΠΑ καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι θάνατοι από τη νόσο.

Να ακούσουν τους ψηφοφόρους και όχι μόνο τους ειδικούς

Αλλά η βελτίωση που παρατηρείται αυτό τον καιρό είναι αδιαμφισβήτητη. Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών έχει μειωθεί κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Εξάλλου το ποσοστό των ημερήσιων νέων νοσηλειών έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25%

Αυτοί οι αριθμοί ωθούν πολλούς πολιτικούς να πουν ότι έχει έρθει η ώρα να ακούσουν τους ψηφοφόρους και όχι μόνο τους ειδικούς.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την COVID-19 καθώς περνάμε από μια πανδημική φάση σε μια ενδημική», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα αρθεί η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Ο Λευκός Οίκος κατανοεί αυτά τα αιτήματα, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί από την πανδημία. Στοιχηματίζω ότι και εσείς. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα εγώ», δήλωσε η Ψάκι. Όμως «προτεραιότητά μας παραμένει όλος ο κόσμος να ακολουθεί τις συστάσεις των CDC (…) Και γνωρίζουμε ότι η χρήση μάσκας μειώνει αποτελεσματικά τη μετάδοση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο ΗΠΑ: Επιφυλακτικός ο Τζο Μπάιντεν για τον κορονοϊό ενώ οι πολίτες θέλουν επιστροφή στην κανονικότητα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Επιφυλακτικός, Τζο Μπάιντεν,ipa, epifylaktikos, tzo bainten