ΗΠΑ – Ρωσία: Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη

22:31 2/2/2022 - Πηγή: NewsIt

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μετατρέψει σε παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη γενικότερα.

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή και έχει μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία που φοβάται πως θα υπάρξει εισβολή στην έδαφός της.

Κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συμβεί τόσο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ που στέλνουν στρατό στην Ανατολική Ευρώπη με το κλίμα να είναι εκρηκτικό.

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ, που σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Σύντομα συνάντηση Σολτς με Πούτιν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

«Σύντομα θα μιλήσω (με τον Πούτιν) στη Μόσχα για τα αναγκαία θέματα. Χρειάζεται μια συντονισμένη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», είπε ο Σολτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

«Είναι προγραμματισμένη και θα συμβεί σύντομα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη. Σημείωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Ο καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα τρία θέλω της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ελπίζει στην δύναμη της διπλωματίας για να διευθετηθεί ειρηνικά το ζήτημα ανάμεσα στη χώρα του και τη Ρωσία.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πρέπει να κάνει τρία πράγματα για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Click4more: Ουκρανία: «Το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί» – Νέα ανησυχία για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή

«Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων» είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος προς τις χώρες μέλη της ΕΕ,

«Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα», είπε ο Κουλέμπα

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια της και ιδιαίτερα την κυβερνοασφάλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να επιλέξει τη βοήθεια που εκείνη θέλει να δώσει στην Ουκρανία, αλλά το κύριο είναι να επιδείξουν πολιτική βούληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο ΗΠΑ – Ρωσία: Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ – Ρωσία, Ψυχροπολεμικό, Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη,ipa – rosia, psychropolemiko, oukrania, anatoliki evropi