Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για τις πυραυλικές επιθέσεις – Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Κίνα
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, καθώς οι δύο χώρες προχώρησαν σε εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων τη νύχτα της Παρασκευής (9.5.25). Με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα κατά πολιτικών στόχων αμάχων.
Το Πακιστάν έπληξε σήμερα στόχους στην Ινδία, ως αντίποινα στην απόφαση που έλαβε το Νέο Δελχί να επιτεθεί εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων, καθώς συνεχίζεται μία από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις των τριών τελευταίων
Ο στρατός της Ινδίας δήλωσε ότι «αντιδρά αποτελεσματικά και ανταποκρίθηκε» στην επιχείρηση του Πακιστάν.
Pakistan continued its hostilities on 10 May 2025 by targeting places of worship like the famous Shambhu Temple and residential areas in Jammu. Multiple armed drones have been sent through the night, endangering civilians and religious sites. The Indian Armed Forces remain… pic.twitter.com/o317h7XChC
— Ministry of Defence, Government of India (@SpokespersonMoD) May 10, 2025Σύμφωνα με το Πακιστάν, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ από τα ινδικά πλήγματα.
India and Pakistan have launched another round of reciprocal strikes in recent hours. Both sides have now targeted locations of increasing strategic importance. Earlier, India targeted a number of Pakistani airbases. Three in total, most notably Pakistan’s Nur Khan airbase in… pic.twitter.com/YQqEpmAuTN
— OSINTdefender (@sentdefender) May 10, 2025Σύμφωνα με πηγές από τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο στρατός της χώρας απάντησε σήμερα στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί έπληξε στη διάρκεια της νύκτας πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, η μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Ο στρατός της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέχθηκε εκ νέου επίθεση από το Ισλαμαμπάντ, κυρίως με drones, σε πολλές περιοχές κατά μήκος των δυτικών του συνόρων. Κατήγγειλε εξάλλου «την προφανή κλιμάκωση από το Πακιστάν».
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμού του ινδικού Κασμίρ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
Το Πακιστάν από την πλευρά του επεσήμανε ότι πριν την επίθεσή του η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους εναντίον τριών αεροπορικών βάσεων, όμως το πακιστανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε τους περισσότερους.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι «η Ινδία επιτέθηκε με πυραύλους (…) στις βάσεις του Νουρ Χαν, του Μουρίντ και του Σορκότ».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χαουάζα Ασίφ διευκρίνισε ότι δεν έχει συγκληθεί συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Διοίκησης – το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα εθνικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας—διαψεύδοντας προηγούμενη ανακοίνωση του στρατού.
Την Τετάρτη ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του Πακιστάν σε απάντηση στην επίθεση που διαπράχθηκε στις 22 Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τη τζιχαντιστική οργάνωση την οποία υποπτεύεται για την επίθεση αυτή, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Έκτοτε τα πλήγματα με πυραύλους και το πυροβολικό όπως και οι επιθέσεις με drones διαδέχονται το ένα το άλλο μεταξύ των δύο χωρών, αντίπαλων μετά τον οδυνηρό διαχωρισμό τους το 1947, όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
Διπλωματικός πυρετόςΟ Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τις δύο χώρες «να αποκαταστήσουν την άμεση επικοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η G7 προειδοποίησε με ανακοίνωσή της κατά «της συνέχισης της στρατιωτικής κλιμάκωσης η οποία απειλεί σοβαρά την περιφερειακή σταθερότητα».
Ζήτησε εξάλλου από τις δύο χώρες «να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο με στόχο την ειρηνική επίλυση» της κρίσης.
Από την πλευρά του ο Ρούμπιο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν, όπως και με τον επικεφαλής του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ.
Ο Αμερικανός υπουργός «συνεχίζει να καλεί τις δύο πλευρές να βρουν τρόπους ώστε να καταλήξουν στην αποκλιμάκωση και πρότεινε τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συνομιλίες με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και η Κίνα ζήτησε σήμερα από τις δύο αντίπαλες χώρες να αποφύγουν την κλιμάκωση.
«Ζητάμε έντονα τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και τη σταθερότητα, να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναβρούν τον δρόμο προς μια πολιτική διευθέτηση με ειρηνικά μέσα, αποφεύγοντας να λάβουν μέτρα που θα όξυναν περαιτέρω την ένταση», σημείωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη και στις δύο χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
To άρθρο Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για τις πυραυλικές επιθέσεις – Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Κίνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eurovision: Η περυσινή εκπρόσωπος του Ισραήλ τα χώνει στην Μαρίνα Σάττι - Από τις πιο αηδιαστικές ήταν η Ελληνίδα...
- Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στην κόρη της
- Τραγωδία στη Ρόδο: Πέθανε η τουρίστρια που ακρωτηριάστηκε από παράσυρση
- Aν το 2010 αγοράσατε αυτά τα sneakers ψάξτε που τα έχετε καταχωνιάσει: Επέστρεψαν!
- Tροχαίο στη Ρόδο: Κατέληξε στο νοσοκομείο η τουρίστρια που ακρωτηριάστηκε
- Ρόδος: Πέθανε η γυναίκα που ακρωτηριάστηκε μετά το τροχαίο στο Φαληράκι
- Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που παρασύρθηκε από 19χρονο οδηγό
- «Θα έχω πάντα τις αναμνήσεις της καλοσύνης στην καρδιά μου» - Αφού κατέδωσε τον Unabomber, ο αδερφός του πέρασε χρόνια προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αγάπη του
- Αυτό το συμπλήρωμα φτιάχνει την ψυχολογία και δεν έχει παρενέργειες
- Τροχαίο στον Ωρωπό: Νεκρός ένας 47χρονος μοτοσικλετιστής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Πρέβεζα: Επιβάτης τουριστικού σκάφους μαχαίρωσε και τραυμάτισε τον καπετάνιο
- Πέθανε ο Ντράγκαν Λάμποβιτς, πρώην παίκτης του μπασκετικού Άρη
- Ολυμπιακός: 13.000 εισιτήρια «έφυγαν» για τον τελικό Κυπέλλου, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η διάθεση στους κατόχους διαρκείας
- Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για τις πυραυλικές επιθέσεις με την ένταση να χτυπάει «κόκκινο» – Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Κίνα
- Μοναστήρι της Ρίλα: Το ιστορικό και αρχιτεκτονικό κόσμημα της Βουλγαρίας
- Greek Basket League: «Τελικός» παραμονής το Λαύριο – Μαρούσι στα playoffs
- ΝΒΑ playoffs: Έκαναν το break οι Καβαλίερς – Οι Νάγκετς πήραν τη νίκη στην παράταση
- Μεντιλίμπαρ για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Όλα τα παιχνίδια είναι πρόβα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
- ΗΠΑ – Κίνα: Σε συνομιλίες για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
- Νίκος Ορφανός: Έμαθα για τον όγκο στον εγκέφαλο 20 μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού μου

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για τις πυραυλικές επιθέσεις – Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Κίνα
- Ινδία και Πακιστάν αλληλοκατηγορούνται για τις πυραυλικές επιθέσεις με την ένταση να χτυπάει «κόκκινο» – Αποκλιμάκωση ζητούν ΗΠΑ και Κίνα
- Γευστικά καλοκαιρινά openings που θα συζητηθούν
- Πέθανε ο Ντράγκαν Λάμποβιτς, πρώην παίκτης του μπασκετικού Άρη
- ΗΠΑ – Κίνα: Σε συνομιλίες για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
- Εμανουέλ Μακρόν: «Αν η Ρωσία δεν δεχθεί την εκεχειρία θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις»
- Ολυμπιακός: 13.000 εισιτήρια «έφυγαν» για τον τελικό Κυπέλλου, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η διάθεση στους κατόχους διαρκείας
- Μια ανάσα πριν τις Πανελλήνιες 2025: Οδηγός επιβίωσης και επιτυχίας
- Μαχητικά από την Ινδία εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Πακιστάν – Αντίποινα από το Ισλαμαμπάντ
- Super League: Οι κρίσιμες αναμετρήσεις στη «μάχη» της παραμονής και το φινάλε στα playoffs
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαρινάκης: «Εσπασες, θα πληρώσεις» – Πρόστιμα σε φοιτητές κατευθείαν στο ΑΦΜ
- Τελικός Κυπέλλου: Προτεραιότητα στους κατόχους διαρκείας του Ολυμπιακού για τα εισιτήρια – Η ανακοίνωση της πειραϊκής ΠΑΕ
- «Φως στο Τούνελ»: Τι λέει η οικιακή βοηθός της οικογένειας που ξεκληρίστηκε στο Ελληνικό
- Ναυάγιο στη Σικελία: Σκοτώθηκε δύτης κατά την ανέλκυση του γιοτ του Μάικ Λιντς
- Μαρινάκης: Οι φοιτητές που θα συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα για δυο χρόνια
- «Ο Θάνατος του Εμποράκου» – Η επιτυχημένη παράσταση του Γιώργου Νανούρη με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα!
- Νίκος Ορφανός: «Έμαθα για τον όγκο 20 ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου»
- Αλεξανδρούπολη: Τούρκος επενδυτής θα κάνει ξενοδοχείο το «Ταζ Μαχάλ»!
- Youth Pass: Πάνω από 147.000 οι αιτήσεις – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα
- 5 +1 σειρές που βλέπουν όλοι τον Μάιο