Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη - Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

06:06 13/7/2022 - Πηγή: NewsIt

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα (13.07.2022) το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών, τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα.

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και συνολικά μέχρι και σήμερα το δικαστήριο έχει πραγματοποιήσει 30 συνεδριάσεις, μέσα σε ένα κλίμα, εντάσεων,

λεκτικών αντεγκλήσεων και υψηλών τόνων ανάμεσα στους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης.

Από τη μία, οι τρεις εκ των τεσσάρων ανδρών που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι βιάστηκαν από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, από την άλλη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνείται σθεναρά την τέλεση οποιασδήποτε πράξης σεξουαλικής κακοποίησης και κάνει λόγο για σκευωρία από την ημέρα της απολογίας του στην ανακρίτρια τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους ακροαματικής διαδικασίας πολλές φορές ανέβηκαν οι τόνοι, ιδίως κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των τριών, ενηλίκων σήμερα, ανδρών οι οποίοι κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν από τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη.

Το γεγονός ότι υπήρξαν από την πλευρά των μαρτύρων κατηγορίας αλλαγές στις ημερομηνίες που φέρεται να τελέστηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του ηθοποιού, που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελλόντων. Από την άλλη, οι νεαροί που κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη επέμειναν κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής τους εξέτασης από το δικαστήριο πως υπήρξαν θύματα βιασμού από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Ο εισαγγελέας

Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ήταν να κριθεί ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης για τους τρεις εκ των τεσσάρων βιασμών για τους οποίους κατηγορείται. Ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρεις καταγγέλλοντες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον σκηνοθέτη.

Σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις των καταγγελλόντων αναφορικά με τους χρόνους και άλλες λεπτομέρειες των περιστατικών, ο εισαγγελέας εξήγησε ότι είναι αποδεκτό να υπάρχουν αποκλίσεις λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει.

«Η άσκηση βίας στη σεξουαλική πράξη είναι αποδοκιμαστέα από τον ποινικό κώδικα, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί άλλη σεξουαλική πράξη με συναίνεση» τόνισε ο εισαγγελέας. Παράλληλα, ζήτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης να απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για την πράξη του βιασμού του τέταρτου καταγγέλλοντα, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο παρότι είχε διαταχθεί ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του. «Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ούτε την ακριβή του διεύθυνση δεν έδωσε στις αρχές. Οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου» ανέφερε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, στην πολύωρη απολογία του, επιχείρησε να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βιαστής. «Αρνούμαι την κατηγορία. Είναι μια ημέρα λύτρωσης για μένα, μετά από ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος, εκεί που το ένα λεπτό μετράει για ένα μήνα, είμαι στη θέση να απολογηθώ» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Όπως υποστήριξε δεν έχει διαπράξει ποτέ τις πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης που του αποδίδονται και απέδωσε τις καταγγελίες σε βάρος του σε προσωπικά και πολιτικά κίνητρα. «Συναντήθηκαν διάφορες συνιστώσες, ένα κάρμα ομάδων και δημιούργησαν μία συνισταμένη. Υπήρχαν 2,5 άνθρωποι που είχαν πικρία προσωπική από εμένα, ο ένας γιατί δεν έγινε σόουμαν, ο άλλος γιατί δε του έκατσα. Υπάρχει το υλικό, η πρώτη ύλη. Υπάρχουν και τριβές και προστριβές που είχα με κάποιους ηθοποιούς. Υπάρχουν και οι  προστριβές και οι διαμάχες που είχα με το ΣΕΗ. Υπάρχουν άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου και influencer, που είχαν τεράστια διαφωνία με την ιδεολογία μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιγνάδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις καταγγελίες σε βάρος του.

Την ίδια στιγμή, δεν απέκλεισε να έχει μιλήσει στο διαδίκτυο με τον πρώτο καταγγέλλοντα, αλλά, ισχυρίστηκε πως δεν τον έχει συναντήσει. Τους άλλους δύο καταγγέλλοντες, αιγυπτιακής και ουκρανικής καταγωγής δεν αρνήθηκε ότι τους γνωρίζει και ότι διέμεναν στο σπίτι του για κάποιο διάστημα. Όσον αφορά τον μηνυτή που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αμφισβήτησε ακόμα και εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο.

«Μπορεί να φλέρταρα παραπάνω, να κολακεύτηκα, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις για το πόσο όμορφοι είναι. Εδώ δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας ή γύπας μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ» επισήμανε ο Δημήτρης Λιγνάδης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ο τρόπος ζωή του ήταν απερίσκεπτος και επιπόλαιος.

To άρθρο Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη - Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα