Η φυτική διατροφή κάνει καλό και στον πλανήτη

10:00 20/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι ο έρωτας, περνάει από το στομάχι. Τώρα, περνάει και η διάσωση του πλανήτη.

Οι περισσότεροι απ’ όσους ακούν για φυτική διατροφή αμέσως σκέφτονται κάτι άνοστο ή άγλυκο. Ας ξεκινήσουμε από το ότι αυτό είναι ξεπερασμένο στερεότυπο. Και αφού συμφωνήσουμε σε αυτό, ας σκεφτούμε ότι η φυτική διατροφή δεν κάνει καλό μόνο στον οργανισμό μας αλλά και στον πλανήτη. 

Έναν πλανήτη που τον “βαραίνουμε” με τις συνήθειές μας. Από την πιο απλή, μέχρι την πιο μεγάλη. Από τα ρούχα και τα παπούτσια που θα επιλέξουμε να φορέσουμε, μέχρι το φαγητό που θα φάμε ή τον καφέ

που θα πιούμε. 

Ίσως δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο τρόπος διατροφής μας μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως τον επηρεάζει κάθε απόφαση, κάθε κίνηση, κάθε πράξη μας. Όλα μετράνε. Και δυστυχώς, σε βάρος του. 

Παράδειγμα;

Μέχρι το 2030 θα χρειαζόμαστε έδαφος όσο δυο φορές η έκταση της γης για να παράγουμε την τροφή που έχουμε ανάγκη.

Κι άλλο παράδειγμα;

Η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 30% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συμπέρασμα; Ό,τι τρώμε, μετράει. Όχι μόνο… πάνω μας αλλά και πάνω στον πλανήτη.

Καιρός λοιπόν να μπει στη ζωή και την καθημερινότητά μας ο όρος «βιώσιμος τρόπος διατροφής». Τι σημαίνει αυτό, θα αναρωτηθείτε. Είναι, με πολύ απλά λόγια, ο τρόπος διατροφής που μπορεί να εξασφαλίσει πως εμείς και οι επόμενες γενιές θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό φαγητό και ικανοποιητική ποικιλία να καταναλώσουν.

Ίσως αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι φυτικές τροφές έχουν τη χαμηλότερη επίπτωση στο περιβάλλον καθώς για την παραγωγή τους εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και καταναλώνεται λιγότερο έδαφος και νερό.

Σκεφτείτε τον λατρεμένο σας καπουτσίνο. Το λαχταριστό ρόφημα, στην αγαπημένη σας κούπα. Τη “συντροφιά” σας τα συννεφιασμένα μεσημέρια Κυριακής, όταν χαλαρώνετε στο σπίτι. Ο αγαπημένος σας καφές, ναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν επιλέξετε να πίνετε, κάθε μέρα μη χάσετε και την αγαπημένη σας συνήθεια, έναν φυτικό καπουτσίνο και όχι τον κλασσικό, σε ένα χρόνο θα έχετε χαρίσει στον πλανήτη τόσο νερό όσο χρειαζόμαστε για να κάνουμε 59 ντους για 8 λεπτά κάθε φορά!

Σκεφτείτε ακόμη ότι τα φυτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτικές επιλογές των γαλακτοκομικών, χωρίς να κάνει κανείς συμβιβασμό στη γεύση. Άρα, ούτε γεύση χάνει και καλό στον πλανήτη κάνει. Δυο σε ένα δηλαδή!

Μπορείτε τώρα να βάλετε στη διατροφή σας φυτικά ροφήματα με βάση διαφορετικούς καρπούς σε επιλογές και χωρίς ζάχαρη, απολαυστικά φυτικά επιδόρπια, φυτική κρέμα μαγειρικής που μπορεί να συμπληρώσει κάθε σας δημιουργία, καθώς και προϊόντα με εξαιρετική απόδοση στον καφέ ώστε να απολαμβάνετε ένα τέλειο φυτικό καφέ χωρίς συμβιβασμούς στο αποτέλεσμα.

Τα φυτικά ροφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση κατευθείαν από το ποτήρι ζεστά ή κρύα, σε συνδυασμό με φρούτα ή δημητριακά για ένα απολαυστικό πρωινό αλλά και σε διαφορετικές παρασκευές όπως απολαυστικά smoothies ενώ ταιριάζουν τέλεια και σε αλμυρές ή γλυκές μαγειρικές δημιουργίες.

Άρα είναι τώρα η ώρα να αλλάξουμε και διατροφικές συνήθειες. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα να ακολουθήσουμε σε αυτή τη μάχη για να αλλάξουμε συνήθειες με στόχο έναν πιο υγιή πλανήτη από την Alpro, μια εταιρία που εδώ και χρόνια κάνει πολλά για να προστατεύσει το κοινό μας “σπίτι”.

Δεν είναι μόνο πως έχει κάνει τη φυτική διατροφή μια εύκολη και γευστική επιλογή, αφού χρησιμοποιεί ποικιλία καρπών, όπως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, βρώμη, ρύζι, και άρα μας βοηθά ακόμη περισσότερο να μειώσουμε το “αποτύπωμά” μας. Είναι οι δράσεις της που μετράνε και μας δείχνουν το δρόμο. 

Το καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη είναι το ζητούμενο για την Alpro εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι πρωτοπόρος και σε αυτό. Ήδη από το 1980 οραματίστηκε ότι υπάρχει ένας πιο βιώσιμος τρόπος να τρέφεται ο κόσμος και αυτός είναι η φυτική διατροφή. Εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια έχει ξεκινήσει να δίνει τη δική της μάχη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τηρεί στο έπακρο τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να αυξήσει τη χρήση βιώσιμων φυσικών πόρων.

Έχει, επίσης, δεσμευτεί πως έως το 2025 όλες οι συσκευασίες των προϊόντων της θα είναι 100% ανακυκλώσιμες και ήδη έχει κάνει τεράστια βήματα αφού βρίσκεται στο… 89%.

Δεν είναι τυχαίο που η Alpro έχει πιστοποιηθεί ως B Corp και είναι μέλος της κοινότητας των ηγετών που χρησιμοποιούν τις επιχειρήσεις ως δύναμη για το καλό… Είναι, δηλαδή, από τις λίγες εταιρείες που συνδυάζουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους με την οικονομική ανάπτυξη.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα είναι πιθανά, αρκεί να θέλουμε και να προσπαθήσουμε λοιπόν…

Ο δρόμος είναι ανοιχτός και κυρίως απολαυστικός. Καιρός να κάνετε κι εσείς το βήμα, να δοκιμάσετε τα φυτικά προϊόντα και να κάνετε κάτι καλό για τον πλανήτη, αλλά και για τον εαυτό σας.

To άρθρο Η φυτική διατροφή κάνει καλό και στον πλανήτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα