Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζουν οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία

06:31 11/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει που θα ψηφίσουν οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία την ημέρα των διεξαγωγής των ευρωεκλογών (9 Ιουνίου 2024) υπέγραψαν η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, «οι Έλληνες

ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς του κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να βρίσκεται σε λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στον δήμο του λιμένα στον οποίο πρόκειται να βρίσκεται το πλοίο στο οποίο υπηρετούν, με ονομαστικές καταστάσεις, που μετά την επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου, έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012»

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση, διευκρινίζονται τα εξής: «Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι συγκεκριμένοι εκλογείς, με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, απαιτείται:

Να είναι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, απογεγραμμένοι ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και να υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή την ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος των Ευρωεκλογών.

Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας.

Να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν πρόκειται να βρίσκεται, με βάση τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κίνησής του κατά την ημέρα της διενέργειας των Ευρωεκλογών, σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Να μην είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου. Για το σκοπό αυτό οι ανωτέρω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν υπεύθυνα στον πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν ότι δεν έχουν εγγραφεί σε ειδικό εκλογικό κατάλογο εκλογέων επιστολικής ψήφου ούτε προτίθενται να εγγραφούν στους καταλόγους αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας συμπληρώνουν κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν α) ότι ο εν λόγω εκλογέας δεν έχει ψηφίσει ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο Εκλογικό Τμήμα της χώρας και β) ότι ο εν λόγω εκλογέας δεν έχει ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου».

To άρθρο Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζουν οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα