Έκτη νύχτα πληγών και αγωνίας στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό - Δεκάδες χιλιάδες νεκροί αλλά οι ελπίδες παραμένουν

22:40 11/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Για 6η νύχτα η Τουρκία μετρά τις πληγές της από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που επηρέασε σφοδρά τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και τη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας χιλιάδες κτήρια και σκοτώνοντας περισσότερους από 26.000 ανθρώπους συνολικά.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε απόψε πως έχουν επιβεβαιωθεί 22.327 θάνατοι από τους σεισμούς ενώ ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τις 3.500 στη Συρία, όπου τα επίσημα

στοιχεία δεν έχουν επικαιροποιηθεί από χθες. Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για τουλάχιστον 24.617 νεκρούς μόνο στην Τουρκία και 80.088 τραυματίες.

Όμως, παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία, δεν λείπουν και τα θαύματα, καθώς οι δυνάμεις διάσωσης της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών που έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές βρίσκουν ακόμη και τώρα ανθρώπους ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρίσκονται στην Αντιόχεια και επιχειρούν να απεγκλωβίσουν μια 24χρονη αθλήτρια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ζωντανή αφού επικοινώνησε μέσω SMS με την τουρκική Πολιτική Προστασία και άκουσε τους διασώστες όταν της ζήτησαν να χτυπήσει ένα σίδερο.

Την ίδια ώρα, γίνεται και επιχείρηση διάσωσης ενός ανηλίκου, ο οποίος φέρεται να απάντησε σε κλήση του πατέρα του χωρίς να μιλήσει, μετέδωσε η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο επειδή ακούστηκαν φωνές από τα συντρίμμια.

Ανασύρονται ζωντανοί μετά από 130 και 140 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Χαρακτηριστική είναι η διάσωση ενός άνδρα από συντρίμμια κτηρίου στο Καχρανμανμαράς, ο οποίος σώθηκε μετά από 140 ώρες! Ο άνδρας ήταν χαμογελαστός και συνάμα το βλέμμα του αποκάλυπτε την απόγνωση που έζησε, αφού ήταν κάτω από τόνους χαλασμάτων για ολόκληρα 24ωρα.

Οι διασώστες παραμένουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, στην Αντάνα, την Αντιγιαμάν, το Ντιγιάρμπαρκιρ, το Γκαζιαντέπ, τη Χατάι, το Κιλίς, τη Μαλάτια, το Οσμάνιγε και τη Σανλιούρφα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το βράδυ του Σαββάτου διασώθηκε ένα βρέφος 5 μηνών στο Χατάι μετά από 131 ώρες, όπως και ένα αγόρι 6 ετών μετά από 137 ώρες.

Ωστόσο, ο κίνδυνος καραδοκεί συνέχεια αφού όχι μόνο συνεχίζονται οι μετασεισμοί αλλά και τα ερείπια των κτηρίων απειλούν τους διασώστες ανά πάσα στιγμή. Σήμερα, μάλιστα, έγινε γνωστό πως ένα κτήριο στο Χατάι καταπλάκωσε δύο διασώστες και εγκλώβισε τον έναν από αυτούς.

Οι συνάδελφοί τους έσπευσαν και τους διέσωσαν, με τον διασώστη που εγκλωβίστηκε να βγαίνει από τα συντρίμμια με ελαφριούς τραυματισμούς, χωρίς να συμβεί κάτι σοβαρότερο. Όλα αυτά, την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν κόσμο από τα ίδια χαλάσματα που κυριολεκτικά έπεσαν και τους πλάκωσαν.

Δραματικά τα στοιχεία του ΠΟΥ για τους πληγέντες

Ο ΠΟΥ έδωσε σήμερα (11.2.2023) στη δημοσιότητα στοιχεία για τους πληγέντες που εκτιμάται ότι επηρέασε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, με τον αριθμό αυτό να ανέρχεται πιθανότατα σε 26 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια είναι παιδιά!

Γι’ αυτό και ο ΠΟΥ απεύθυνε νέα έκκληση για έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που έχουν πληγεί σφοδρά από τους σεισμούς.

Αρχικά, ο ΠΟΥ είχε αποδεσμεύσει ήδη 16 εκατ. δολάρια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης που διαθέτει, καθώς είχε υπολογίσει σε 23 εκατ. τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι εκτεθειμένοι μετά τους σεισμούς και την καταστροφή που προκάλεσαν.

Ωστόσο, πλέον ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια στην Τουρκία και σχεδόν 11 εκατομμύρια στη Συρία.

Πολυκατοικία «δανειζόταν» τον τοίχο διπλανής…

Ολοένα και περισσότερες απίστευτες κακοτεχνίες βγαίνουν στο φως μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Τουρκία και τη Συρία. 

Ο σεισμός… αποκάλυψε ότι ο εργολάβος που έφτιαξε πολυκατοικία στην Αντιόχεια δεν έφτιαξε καθόλου τοίχο στο σημείο που το κτήριο ενωνόταν με το πλαϊνό του αλλά… δανείστηκε τον τοίχο της διπλανής πολυκατοικίας!

“Beauty will save the world”
– Dostoyevsky, The Idiot

It is strange how this painting and bookshelf remained intact from the collapse of the entire building caused from earthquake in Antakya, Turkiye!

Source: https://t.co/c9L7A422e6 pic.twitter.com/KBieBpI9rx

— F (@FlorimHashani) February 11, 2023

Δηλαδή, σοβάτισε απλά τον τοίχο της διπλανής πολυκατοικίας που ενωνόταν με τη δική του, τον έβαψε και πούλησε αυτά τα σπίτια σε πολίτες, οι οποίες είδαν το κτήριο να καταρρέει στον σεισμό.

Άλλωστε, οι εικόνες από τα κατεστραμμένα κτήρια και τις ισοπεδωμένες τουρκικές πόλεις είναι χαρακτηριστικές:

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και τιμωρίας όσων κάνουν πλιάτσικο ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

«Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους», δήλωσε ενώ κυκλοφορούν βίντεο από συλλήψεις όσων κάνουν πλιάτσικο στα social media.

Πράγματι, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε την Τετάρτη ο Ερντογάν, για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

To άρθρο Έκτη νύχτα πληγών και αγωνίας στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό - Δεκάδες χιλιάδες νεκροί αλλά οι ελπίδες παραμένουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα