Διαψεύδει η AstraZeneca τον Τσέχο πρωθυπουργό ότι του προσφέρθηκε χωριστή συμφωνία για εμβόλια

17:08 12/2/2021 - Πηγή: NewsIt

Ψευδείς είναι κατά την AstraZeneca οι καταγγελίες του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, ότι πρότεινε στη χώρα του και σε άλλα τρία κράτη – μέλη της ΕΕ να υπογράψουν ξεχωριστικές συμφωνίες με την εταιρεία, για να πάρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 πιο γρήγορα από άλλες χώρες.

Όπως μετέδωσε το EURACTIV,  η Τσεχία έλαβε επανειλημμένα προσφορές

για το εμβόλιο. «Ενώ η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο – όχι μόνο εγώ αλλά και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης – προτού καν ξεκινήσουν οι παραδόσεις (του εμβολίου στην ΕΕ)», δήλωσε ο Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανέφερε ότι αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων.

Click4More Τσέχος πρωθυπουργός: Με «πλεύρισαν» να μου πουλήσουν ξεχωριστά εμβόλια της AstraZeneca

«Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος (…) Φυσικά, έχουμε κάποιες συμφωνίες (με την ΕΕ) και πρέπει να τις σεβαστούμε» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτή τη δήλωση» τόνισε η AstraZeneca στο EURACTIV.

Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι εστιάζει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας το ταχύτερο δυνατό για να συνδράμει στον τερματισμό της πανδημίας. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, αναφέρει ότι εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά είναι πλαστά, και θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις υγειονομικές αρχές.

To άρθρο Διαψεύδει η AstraZeneca τον Τσέχο πρωθυπουργό ότι του προσφέρθηκε χωριστή συμφωνία για εμβόλια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα