ΔΕΘ 2022: Όλες οι μεγάλες επενδύσεις του Υπερταμείου σε υποδομές real estate και logistics

12:49 13/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Σημαντική ημερίδα με θέμα «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα. Η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, όπου αναπτύχθηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα ζητήματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον CEO της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία της φετινής ΔΕΘ,

καθώς και στις νέες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις που δημιουργούνται, μια επένδυση της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, με προοπτική να στεγαστούν οι επόμενες ΔΕΘ, από το 2026 και μετά.

Στη συνέχεια, οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα ήταν οι εξής:  

-Στρατηγικές αξιοποίησης του Real Estate στην Ελλάδα ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης: Μια συζήτηση του κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, Διευθύνοντα Συμβούλου & εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. Υπερταμείου, και  του κ. Aριστοτέλη Καρυτινού, Διευθύνοντα Σύμβουλου της PRODEA Investments.

Στο πάνελ αναπτύχθηκε η πολυδιάστατη στρατηγική του Υπερταμείου στον επενδυτικό τομέα, με προοπτική τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.  Αναφορά έγινε στο μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και ανάπτυξης των 1.000 πρώτων ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στη στρατηγική που θα χαράξει, για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτικών ομίλων.  

Για το real estate της επόμενης ημέρας μίλησε και ο επικεφαλής της Prodea Investments, της μεγαλύτερης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα. Εστίασε στα βιοκλιματικά κτίρια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον, απ’ όπου δημιουργούνται τεράστιες οικονομίες κλίμακος. Ο ίδιος έκανε αναφορά στο σχεδιασμό της εταιρείας για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε πράσινα κτίρια, έως το τέλος του χρόνου.

Συντονιστής στο πάνελ ήταν ο κ. Νίκος Ρογκάκος, Προϊστάμενος Οικονομικού ρεπορτάζ, Antenna

-Ανάπτυξη του Real Estate με πολλαπλασιαστικά οφέλη:  Ένα θεματικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος & εκτελεστικό μέλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ και ο κ. Γιάννης Ορφανός, Διευθύνων Εταίρος της Arbitrage Real Estate.

Στο πάνελ αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνεται και για πρώτη φορά βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος αριθμός διαγωνισμών για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πολίτης «Η ταχεία υλοποίηση των διαδικασιών είναι σημαντική, ειδάλλως οι επενδυτές θα αναζητήσουν αλλού ευκαιρίες». Ανακοινώσεις έγιναν και για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη: Της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, του ακινήτου στο Ποσείδι αναμένεται τους πρώτους μήνες τους 2023, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου εξελίξεις αναμένονται και για το «φιλέτο» του ΤΑΙΠΕΔ στην Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας.  Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι διαγωνισμοί για τα Καμένα Βούρλα, τα assets στο Μαρκόπουλο κι άλλα αξιόλογα, πλην όμως αναξιοποίητα ακίνητα.   Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά «τρέχουν» τόσοι πολλοί διαγωνισμοί μαζί.

Από την πλευρά της ΓΑΙΟΣΕ, το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων εστιάζει στο στρατόπεδο Γκόνου, μία αξιόλογη επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, απ’ όπου θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας, με τη δημιουργία ενός σημαντικού εμπορευματικού κέντρου των Βαλκανίων. 

Από την πλευρά της η Arbitrage επεσήμανε τη σημασία να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη έχει πολλά να «δώσει», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Συντονιστής στο 2ο πάνελ ήταν η Λίνα Τσιρέκα, δημοσιογράφος Voria.gr

-H αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας:  Θεματικό ήταν το 3ο πάνελ της ημερίδας, στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΚΑΑ και o κ. Αντώνης Μπούρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΘ.

Στο στόχο του Υπερταμείου για αύξηση της αξίας της υπό διαχείρισης δημόσιας περιουσίας κατά 15% έως το 2024 και στο κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Γιουρέλης.  Όπως είπε, το Υπερταμείο λειτουργεί ως καταλύτης για την ενεργειακή μετάβαση των θυγατρικών του και τις οριζόντιες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

Ένα νέο εφοδιαστικό κέντρο στη Φυλή, μέρος του επικαιροποιημένου εθνικού σχεδίου για τα logistics, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ημερίδας ο κ. Ζηλιασκόπουλος.  Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα των logistics, ώστε να «προλάβουμε» την αλματώδη ανάπτυξη που καταγράφουν τα Βαλκάνια.

Στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα για να διασφαλίσουμε καλή ποιότητα και τιμή στα τρόφιμα αναφέρθηκε ο κ. Αποστολάκος και στον κατάλληλο προγραμματισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου μίλησε ο κ. Μπούρης.

Συντονιστής στο 2ο πάνελ ήταν ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής Οικονομικού και Επιχειρηματικού Περιεχομένου, Ομίλου DPG

-H αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας στη Θεσσαλονίκη:  Μια συζήτηση μεταξύ της κ. Νάγιας Κόλλια, Chief Investment Officer του PPF (Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ, και του κ. Νικολάου Νίτσα, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στο πάνελ αναφέρθηκε, ότι υλοποιούνται σημαντικά έργα στον τομέα της Υγείας, όπως συγκαταλέγεται η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα, στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ξεκινήσουν έργα σε επτά νοσοκομεία, προβλέποντας μεταξύ άλλων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών τους. Όπως ειπώθηκε, οι επενδύσεις είναι επιτακτικές, καθώς τα νοσοκομεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά κύριο λόγο αποτελούν είτε οθωμανική κληρονομιά, είτε αποτέλεσμα δωρεών.

Συντονιστής στο 4ο πάνελ ήταν η Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος Star Channel & Δημιουργός του www.ka-business.gr

-H εξέλιξη του real estate στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές

Ένα θεματικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ, ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty και εκπρόσωπος από την EY.

Στο πάνελ ακούστηκαν απόψεις για το ρόλο της ΕΤΑΔ στην επίλυση προβλημάτων, που δίνουν ώθηση σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τον πολίτη.  Τονίστηκε επίσης, η σημασία να δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά πάρκα, όπου παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, ένα πλάνο που έχει χαράξει η ΕΤΒΑ.

Τα στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν επίσης, τόνισαν τη σημασία της διαφάνειας στο επενδυτικό τοπίο και όπως ειπώθηκε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ και Μέση Ανατολή έχουν στραφεί στα τουριστικά κυρίως ακίνητα.   Στο σημείο αυτό τονίστηκε, ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ στην προσέλκυση αξιόλογων επενδυτών από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δημήτρης Δελεβέγκος, Δημοσιογράφος, Καθημερινή.

-H βιώσιμη κινητικότητα και τα ψηφιακά έργα ως παράγοντες αναβάθμισης των Υποδομών:  Ένα θεματικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Βασίλης Καρακουλάκης, Πρόεδρος της FDL Group, ο κ. Αθανάσιος Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΥ, ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Στο 6ο πάνελ τονίστηκε η αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης για την εύρυθμη και αποδοτική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.  Καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η «εισβολή» του κορονοϊού, εξαιτίας του οποίου επισπεύστηκαν σημαντικές ψηφιακές επενδύσεις. 

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η σύμβαση 70 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση 14 συρμών στον ηλεκτρικό, που αναμένεται να υπογραφεί από τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγρκοινωνίες), τις επόμενες εβδομάδες.  Η δράση θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, επιπλέον όμως αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής και στόχο της παγκόσμιας οικονομίας.   Φιλόδοξο επίσης είναι και το πρόγραμμα της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), όπου ήδη ετοιμάζονται να τεθούν σε κυκλοφορία αρχές του 2023, τα πρώτα νέας σύγχρονης τεχνολογίας λεωφορεία.

Στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκονται ακόμη και τα ΕΛΤΑ, θέτοντας πρόσφατα σε λειτουργία και το νέο ρομποτικό σύστημα διαλογής στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.  Στόχος των ΕΛΤΑ είναι να αξιοποιήσουν την τεχνολογία ενισχυτικά με τους εργαζόμενους και στο επενδυτικό σκέλος, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.  Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Νίκος Καραγιάννης, Δημοσιογράφος, Ypodomes.com.a

To άρθρο ΔΕΘ 2022: Όλες οι μεγάλες επενδύσεις του Υπερταμείου σε υποδομές real estate και logistics δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
ΔΕΘ, real, logistics, real, επενδυσεις, logistics, star channel, ceo, ελλαδα, antenna, arbitrage, θεσσαλονικη, νέα, voria, οκαα, ppf, project, star, channel, ετβα, ηπα, group, οσυ, ηλεκτρικος, δραση, συγκοινωνιες, λεωφορεια, ΕΛΤΑ, newsit, σταση εργασιας, τελος ακινητης περιουσιας, newsit.gr, τελος ακινητων, παναγιωτης βλαστος, Καλή Χρονιά, real news, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, voria, οσυ, οκαα, ακινητα, γωνια, ηπα, θεμα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ωθηση, antenna, ceo, ppf, star, αυξηση, αρθρο, βαλκανια, εβδομαδες, βλαστος, βρισκεται, εγινε, ευρω, ειπε, ενδιαφεροντα, εργα, εξελιξη, επτα, επιτυχια, ετβα, τεχνολογια, θεσεις εργασιας, διαγωνισμοι, καμενα βουρλα, κτιρια, λειτουργια, λογο, μηνες, νοσοκομεια, περιβαλλον, ποιοτητα, ρολο, συζητηση, συνεχεια, τιμη, υλοποιηση, φορα, ωραιοκαστρο, group, arbitrage, business, channel, δημητρης, helexpo, χωρα, ιδιαιτερα, project, ορφανος, star channel, θανος, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα