Χονδρική τιμή ηλεκτρισμού: Έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά – Αλλάζουν ριζικά το τοπίο οι ΑΠΕ

06:10 8/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Μια διαφορά 0,02 ευρώ σε ένα αγαθό μπορεί να μη φαίνεται σημαντική, όμως στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Μέχρι σήμερα, όταν τα μεσημέρια η παραγωγή των φωτοβολταϊκών βρισκόταν στο ζενίθ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφτανε κοντά στο μηδέν για μερικές ώρες.

Συγκεκριμένα, δεν έφτανε ακριβώς το μηδέν, αλλά στο 0,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μικρή αυτή απόσταση είναι ειδοποιός διότι έχει μεγάλη διαφορά το μηδέν από το σχεδόν μηδέν για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Στη μια περίπτωση δεν ενεργοποιούνται

οι αποζημιώσεις για μια μερίδα των μονάδων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ενεργοποιούνται.

Χθες (7.4.2024), για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε τιμές όχι μόνο ακριβώς στο μηδέν, αλλά και αρνητικές με -0,01 ευρώ.

Το γεγονός αυτό δείχνει την δύσκολη επιλογή ορισμένων παραγωγών που προτίμησαν να προσφέρουν ενέργεια έστω και με «χασούρα» για να καλύψουν πελάτες τους.

Πρόκειται για μια τάση που πρόκειται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο εξής, καθώς οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν ένα ολοένα και αυξανόμενο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Άλλωστε, οι αρνητικές τιμές είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ευρέως ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα χρηματιστήρια ενέργειας επιτρέπουν να φτάνει έως και τα -500 ευρώ/MWh.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα τον Απρίλιο οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το Μάρτιο, γεγονός που συνηγορεί υπέρ μιας μείωσης των τιμολογίων των καταναλωτών τον επόμενο μήνα.

To άρθρο Χονδρική τιμή ηλεκτρισμού: Έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά – Αλλάζουν ριζικά το τοπίο οι ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χονδρική, Έπεσε, – Αλλάζουν, ΑΠΕ,chondriki, epese, – allazoun, ape