Αναδρομικά για όλους τους δικαιούχους η… όχι; Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ και το παρασκήνιο

23:39 6/6/2020 - Πηγή: NewsIt

Δεδομένο θεωρείται το ότι τα αναδρομικά ενός 11μηνου από τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου θα επιστραφούν στους συνταξιούχους, μετά και την απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο αυτό που ακόμα παραμένει ασαφές, είναι αν τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους που το δικαιούνται ή σε αυτούς που έκαναν αγωγές.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, καθώς η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε αυτή την Παρασκευή (5/6) και

θα επαναληφθεί για την τελική κρίση επί του ζητήματος την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η δημοσιοποίησή της στο τέλος Ιουνίου.

Σε όλους ή… σε μερικούς;

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Εκείνο που «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αν στην απόφασή τους θα «υποδείξουν» στην κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ότι τα δικαιούνται όλοι και όχι μόνον όσοι έκαναν αγωγές. Ενα σκεπτικό που αναπτύσσεται σε νομικούς κύκλους, με βάση όσα έχουν ως τώρα συζητηθεί, είναι ότι τα αναδρομικά ανήκουν σε όλους γιατί τις παράνομες μειώσεις τις είχαν και οι συνταξιούχοι που για διάφορους λόγους (οικονομικούς ή άλλους) δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

click4more: Τουρισμός: «Πρωτοφανή ψεύδη» – Οργή ΣΕΤΕ για την διαφημιστική καμπάνια

Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά «δικονομικός» και λέει ότι η παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές, επειδή δεν είναι «ακυρωτική δίκη» για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ, αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. Επομένως, το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές!

Πέρα από το τυπικό δίκαιο, υπάρχει και το «ηθικό» αλλά και το «ουσιαστικό» δίκαιο που λέει ότι δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτος από τη Δικαιοσύνη ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ που επειδή δεν έκανε αγωγή δεν δικαιούται να πάρει πίσω τη 13η σύνταξη, που παρανόμως περικόπηκε το 2013.

Άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η τωρινή απέτρεπαν τους συνταξιούχους από το να ξοδεύουν τα λεφτά τους στους δικηγόρους γιατί η όποια λύση των αναδρομικών θα εφαρμοζόταν για όλους, με ή χωρίς αγωγές.

Αν υποδείξει ως δικαιούχους μόνον τους ενάγοντες, τότε θα τα δικαιούνται όσοι έκαναν αγωγές και δεν έχει παρέλθει 5ετής παραγραφή μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αγωγή για να σιγουρέψουν τα αναδρομικά του 10μήνου 2015-2016. Αγωγές έχουν κάνει περί τους 250.000 συνταξιούχους, σχεδόν το 10% δηλαδή από όσους είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές.

Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και όχι μόνο σε 250.000 με αγωγές θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης και οι πληροφορίες λένε ως πιθανότερο σενάριο να αποφασιστεί η επιστροφή τους σε όλους τους συνταξιούχους. Ανάλογο προηγούμενο που πήραν όλοι αναδρομικά και όχι μόνον οι ενάγοντες συνταξιούχοι υπάρχει στα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ το 2004 που δόθηκαν σε όλους, στα αναδρομικά ειδικών μισθολογίων που πληρώθηκαν με τον νόμο 4307 το 2014 με αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά και στα εφάπαξ υπόλοιπα αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια με τον νόμο 4575 του 2018.

Το κόστος των επιστροφών αυτών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας ότι ανέρχεται σε καθαρό ποσό (μετά από φόρους και κράτηση ασθένειας) σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να πληρωθεί σε πολλές δόσεις ως και 5 ετών με περίπου 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, με έναρξη δόσεων από το 2021, αλλά με νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα