Ακόμη ένα βήμα της Κίνας μακριά από τη «μηδενική COVID» - Κλείνει η βασική εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων των πολιτών

15:19 12/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Η Κίνα έκανε σήμερα (12.12.2022) ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από την πολιτική της «μηδενικής COVID», καθώς ανακοίνωσε το κλείσιμο της βασικής εφαρμογής ιχνηλάτησης μετακινήσεων, αυτή που χρησιμοποιούσε για να πιστοποιεί εάν οι κάτοικοι έχουν περάσει από μια ζώνη όπου έχει καταγραφεί έξαρση κορονοϊού.

Η εφαρμογή ήταν γνωστή ως «κάρτα μετακινήσεων» για τον κορονοϊό και βασιζόταν στην οριοθέτηση περιοχών της Κίνας μέσω τηλεφώνου, επιτρέποντας στους χρήστες να δείχνουν στους συνομιλητές τους τις πόλεις στις οποίες είχαν πάει τις προηγούμενες επτά

ημέρες.

Αν καμία από τις περιοχές που είχε πάει ο χρήστης δεν είχε χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» (δηλαδή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων), η εφαρμογή είχε πράσινη ένδειξη, συνώνυμο της ελεύθερης μετακίνησης.

Η «κάρτα μετακινήσεων», υπό την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, θα απενεργοποιηθεί από σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ύστερα από πάνω από δυόμισι χρόνια χρήσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Τα βήματα εξόδου από την πολιτική της «μηδενικής COVID» γίνονται την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού μοιάζει να εκρήγνυται στην Κίνα, σε κλίμακα που είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς τα PCR δεν είναι πλέον υποχρεωτικά και οι πολίτες δεν ενημερώνουν παρά σπάνια τις Αρχές για τα θετικά τους τεστ.

Πάντως, μια ένδειξη ότι τα κρούσματα αυξάνονται αποτελεί η μεγάλη παρουσία πολιτών σε κλινικές, για όσους έχουν πυρετό, και σε νοσοκομεία για όσους έχουν άλλα συμπτώματα ώστε να υποβληθούν σε τεστ για COVID-19. Τα συμπτώματα εξαπλώνονται πιο γρήγορα αφότου οι Αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα κατά της ασθένειας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που έχει σε μεγάλο βαθμό «ανοίξει» ξανά προκειμένου να συμβιώνει με την COVID, προχωρώντας σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής την περασμένη Τετάρτη ύστερα από πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των περιορισμών.

Οι αρχές συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

«Δεν είναι προετοιμασμένη η Κίνα»

Αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για «άνοιγμα», επειδή μέχρι τώρα υπήρχε περιορισμένη έκθεση στην ασθένεια του κορονοϊού και μια επικείμενη αύξηση των μολύνσεων μπορεί να αυξήσει και την πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας αλλά και να επηρεάσει κατά πολύ τις επιχειρήσεις.

Μια τέτοια επιχείρηση είναι η εταιρία παιχνιδιών της Λίλι Λι, στην Γκουνγκατζόου στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ίδια δήλωσε ότι αρκετοί εργαζόμενοι, καθώς και υπάλληλοι προμηθευτών και εταιριών διανομής, έχουν μολυνθεί και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

«Βασικά όλοι τώρα τρέχουν ταυτόχρονα να αγοράσουν τεστ ράπιντ αλλά έχουν με κάποιο τρόπο εγκαταλείψει την ελπίδα ότι η COVID μπορεί να τεθεί υπό περιορισμό», δήλωσε η ίδια. «Έχουμε αποδεχθεί το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα κολλήσουμε COVID».

Παράλληλα, στο Πεκίνο, περίπου 80 άτομα ήταν συγκεντρωμένα στο κρύο έξω από κλινική στην περιοχή Τσαογιάνγκ ενώ τα ασθενοφόρα περνούσαν. Αξιωματούχος των τοπικών αρχών στο Πεκίνο δήλωσε σήμερα ότι οι επισκέψεις σε τέτοιες κλινικές έχουν φράσει τις 22.000 την ημέρα, μια αύξηση κατά 16 φορές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ουρές για τεστ ξανά και στη Γουχάν

Το Reuters είδε αντίστοιχες ουρές έξω από κλινικές στην κεντρική πόλη Γουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η COVID-19 πριν από τρία χρόνια.

Οι αριθμοί των ασθενών που περιμένουν να εισαχθούν σε κλινικές αυξάνεται, δήλωσε χθες στην εφημερίδα Global Times γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα τοπικής μετάδοσης κινούνται, ωστόσο, σε χαμηλότερα επίπεδα από το υψηλό επίπεδο των 40.052 στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο απολογισμός της Κυριακής ήταν 8.626 κρούσματα συγκριτικά με 10.597 νέα κρούσματα μία ημέρα νωρίτερα.

Όμως τα στοιχεία αποτυπώνουν τη χαλάρωση των μέτρων για υποχρεωτικά τεστ, λένε αναλυτές, ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για επικείμενη έξαρση.

Σε σημερινά σχόλια στην εφημερίδα Shanghai Securities News, ο Τζανγκ Γουενχόνγκ, επικεφαλής της ομάδας ειδικών στη Σανγκάη, δήλωσε ότι η σημερινή έξαρση μπορεί να κορυφωθεί σε ένα μήνα, αν και το τέλος της πανδημίας μπορεί να απέχει τρεις με έξι μήνες.

Σε ανάρτηση στο WeChat, η ομάδα του Τζανγκ ανέφερε ότι παρά την έξαρση, το τωρινό στέλεχος της Όμικρον δεν προκάλεσε μακροπρόθεσμη ζημιά και ο κόσμος θα πρέπει να είναι αισιόδοξος. «Πρόκειται να βγούμε από το τούνελ. Αέρας, ήλιος, ελεύθερες μετακινήσεις, όλα αυτά μας περιμένουν», σύμφωνα με την ανάρτηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ακόμη ένα βήμα της Κίνας μακριά από τη «μηδενική COVID» - Κλείνει η βασική εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων των πολιτών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακόμη, Κίνας, COVID - Κλείνει,akomi, kinas, COVID - kleinei