H Ουκρανία ζήτησε 800 εκατ. ευρώ για τον χειμώνα στην «Διάσκεψη Αλληλεγγύης» στο Παρίσι - Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «ενεργειακή τρομοκρατία»

13:47 13/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Στο Παρίσι συναντήθηκαν σήμερα (13.12.2022) εκπρόσωποι 70 κρατών και οργανισμών για να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν την Ουκρανία. Οι συμμετέχοντες καλούνται να βρουν τρόπους παροχής άμεσης βοήθειας στον ουκρανικό πληθυσμό, που βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο των επιθέσεων από την Ρωσία, αλλά και να προετοιμάσουν τη χώρα για την ανοικοδόμησή της. 

Μετά τις συναντήσεις στο Λουγκάνο, στη Βαρσοβία και στο Βερολίνο, η σημερινή (13.12.2022) «Διάσκεψη Αλληλεγγύης» για την Ουκρανία («Solidaires

de peuple ukrainien») στο Παρίσι έχει ως στόχο την εξουδετέρωση της στρατηγικής που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο από τη Ρωσία, η οποία συνίσταται στην επίθεση στις μη στρατιωτικές υποδομές για να υποφέρει ο ουκρανικός πληθυσμός και να αποδυναμωθεί η αντίσταση.

Κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης – δήλωσε ότι η χώρα του με τις κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις ενεργειακές υποδομές έχει ανάγκη από «τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» επείγουσας βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πληθυσμού, κατά την διάρκεια του χειμώνα. 

Ζελένσκι: «Είμαστε αντιμέτωποι με την ενεργειακή τρομοκρατία»

«Έχουμε ανάγκη από πολλά είδη εξοπλισμού, μετασχηματιστές, υλικά για την αποκατάσταση των δικτύων υψηλής τάσης, τουρμπίνες αερίου…το ενεργειακό μας σύστημα έχει ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εποχής της θέρμανσης, από επείγουσα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Και αυτό θα στοιχίσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή τρομοκρατία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Υπολόγισε μάλιστα ότι το κόστος της ταχείας, προσωρινής αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομών ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. 

«Έπειτα από κάθε επίθεση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, κάθε μέρα οι μηχανικοί μας καλούνται να αποσυνδέσουν εκατομμύρια Ουκρανών από το ηλεκτρικό δίκτυο» είπε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Οι γεννήτριες έχουν γίνει τόσο αναγκαίες όσο είναι και τα τεθωρακισμένα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα», πρόσθεσε. 

«Η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος παραμένει δύσκολη, το έλλειμμα της ενέργειας παραμένει σημαντικό. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διανομής και περιπλέκει το έργο των μονάδων αποκατάστασης», σύμφωνα με την ουκρανική Ukrenergo.

Μακρόν: Άνανδρες επιθέσεις από την Ρωσία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που ενεργεί «άνανδρα» και στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς.

«Η Ρωσία, οι αδυναμίες της οποίας σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν πανηγυρικά αποκαλυφθεί, επέλεξε μία κυνική στρατηγική που έχει ως στόχο να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές για να γονατίσει την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης. 

«Επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών, η Ρωσία ενεργεί άνανδρα και προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό, προσπαθώντας να διαλύσει τα μετόπισθεν αφού δεν μπορεί να κρατήσει το μέτωπο»,  είπε επίσης πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι επιθέσεις αυτές για τις οποίες η Ρωσία ομολογεί ανοικτά ότι δεν έχουν άλλο στόχο από την κάμψη της αντίστασης του ουκρανικού λαού συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία «να αποφασίσει τους όρους μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» και δήλωσε ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί «εξαιρετική βάση επί της οποίας θα οικοδομήσουμε από κοινού».

Αλλά, «στο άμεσο μέλλον το επείγον είναι να υποστηρίξουμε την ικανότητα του ουκρανικού λαού να αντισταθεί», είπε ζητώντας διεθνή συμβολή που θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων». 

Νέο πακέτο βοήθειας από την Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης πακέτο βοήθειας από το Παρίσι ύψους 76,5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε η Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα των αρχών του 2023 που θα κατευθυνθούν «στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας».

Το ποσόν προστίθεται στα 48,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει ανακοινώσει η Γαλλία, βρίσκονται στο στάδιο της εκταμίευσης και προορίζονται «στις προτεραιότητες που καθορίσθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης: 27 εκατομμύρια για χειμερινές επείγουσες ανάγκες και κατανομή του υπολοίπου ανάμεσα στους εκτοπισμένους, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την επισιτιστική βοήθεια, την ψυχολογική ασφάλεια».

Οι πέντε άξονες της συζήτησης στην Διάσκεψη

Υπενθυμίζεται ότι οι μετέχοντες στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία («Solidaires de peuple ukrainien») στο Παρίσι εστίασαν σε πέντε σημαντικούς τομείς –την ενέργεια, την υδροδότηση, τον επισιτισμό, την υγεία και τα μέσα μεταφοράς– για να επιτραπεί στην Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία τις θεμελιώδεις υποδομές της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters 

To άρθρο H Ουκρανία ζήτησε 800 εκατ. ευρώ για τον χειμώνα στην «Διάσκεψη Αλληλεγγύης» στο Παρίσι - Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «ενεργειακή τρομοκρατία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα