Cherchez la femme! Ο Μακρόν αναζητά γυναίκα για πρωθυπουργό της Γαλλίας αλλά δεν αποκλείει και τον Μελανσόν

16:20 26/4/2022 - Πηγή: NewsIt

Καθώς η Γαλλία μπαίνει ξανά σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να λύσει έναν γρίφο: το ποιος θα «κατοικεί» στο Matignon, την πρωθυπουργική κατοικία.

Ο Ζαν Καστέξ, ο νυν πρωθυπουργός της Γαλλίας, δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί στη θέση του έως τις εκλογές

του Ιουνίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν το έχει αποκλείσει αλλά φαίνεται να αναζητά και τον διάδοχό του. Ο Γάλλος πρόεδρος, λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του, έχει το βλέμμα τις βουλευτικές εκλογές, αφού η Μαρίν Λε Πεν καραδοκεί και δεν το κρύβει…

Με το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ να έχει ήδη ακουστεί αλλά την επικεφαλής της ΕΚΤ να μην… «ψήνεται» ιδιαίτερα, ένα από τα ονόματα για τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας είναι η Ελιζαμπέτ Μπορν, υπουργός Απασχόλησης της γαλλικής κυβέρνησης.

Πολλά, βέβαια, θα κριθούν και από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει… ήδη αυτοπροταθεί, θέλοντας να εξαργυρώσει το ποσοστό του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά και τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν στον επαναληπτικό γύρο έναντι της Μαρίν Λε Πεν.

Γαλλία: Σε… μόνιμη προεκλογική περίοδο

Έχοντας αφήσει πίσω τις προεδρικές εκλογές, η Γαλλία μπαίνει ξανά σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες θα κριθεί αν ο Εμανουέλ Μακρόν θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική συγκατοίκηση, στην οποία άλλωστε κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν όλοι οι πρόεδροι της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που έκαναν δυο θητείες.

Στα ηγετικά κλιμάκια του προεδρικού Μεγάρου επικρατεί αισιοδοξία που βασίζεται στο επιχείρημα πως, όταν οι βουλευτικές εκλογές γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, συνήθως τις κερδίζει το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου που κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με τον αέρα του νικητή.

Από την άλλη στους κόλπους της αντιπολίτευσης πυκνώνουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία συμμαχιών που θα επιτρέψουν στην Λε Πεν και τον Μελανσόν να διεκδικήσουν με βάσιμες ελπίδες κάποιου είδους ρεβάνς, αλλά και στα μικρότερα κόμματα να μην εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.

Στο χώρο της ακροδεξιάς η επίτευξη συμμαχιών εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματική, με τον Ζεμούρ να κάνει «πρόταση γάμου» στην Λε Μπεν αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ικανότητά της να κερδίζει εκλογές και την Λε Μπεν να γνωρίζει πως, αν ο Ζεμούρ δεν συνεργαστεί μαζί της, ενδέχεται το κόμμα του να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, κάτι που μακροπρόθεσμα την συμφέρει.

Στην αριστερή πλευρά του γαλλικού πολιτικού χάρτη ο Ζαν Λικ Μελανσόν διαβουλεύεται με όλους όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του χωρίς να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις κυρίως στον χώρο των Οικολόγων, αλλά και των συντετριμμένων Σοσιαλιστών. Ο ισχυρισμός του Μελανσόν ότι ο Μακρόν είναι ο πιο «κακοεκλεγμένος» πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, έχει ενοχλήσει πολλούς, με πρώτο τον υποψήφιο των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές Γιανικ Ζαντό, ο οποίος άλλωστε δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του και έναντι των αντιλήψεων του Μελανσόν για την Ευρώπη.

Προς το παρόν, πάντως, όλοι αναμένουν τον νέο πρωθυπουργό και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινώσει ο Μακρόν, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Για τη θέση του πρωθυπουργού ονόματα πάνε κι έρχονται, με τον Μακρόν να έχει προεκλογικά ανακοινώσει πως, όποιος ή οποία κι αν είναι, θα ασχοληθεί πρωτίστως με το περιβαλλοντικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αυτός θα παραμείνει σίγουρα ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Από εκεί και πέρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, με τον Μακρόν να μην αποκλείει ακόμα και τον Μελανσόν για τη θέση του πρωθυπουργού, αν βεβαίως αυτό επιθυμούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι.

To άρθρο Cherchez la femme! Ο Μακρόν αναζητά γυναίκα για πρωθυπουργό της Γαλλίας αλλά δεν αποκλείει και τον Μελανσόν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα