Γκουτέρες πριν το ραντεβού με Πούτιν: Άμεσα κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - 8,3 εκατ. οι πρόσφυγες

16:03 26/4/2022 - Πηγή: NewsIt

Στον τρίτο μήνα μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να βάζουν, πλέον, στο στόχαστρό τους και τη Μολδαβία. Κρίσιμες συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη Μόσχα όπου έφτασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μία κατάπαυση πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους

προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα την Τρίτη (26.04.2022) να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ διπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια σε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που διαφεύγουν από τη χώρα τους, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου ο ρωσικός στρατός, μπορεί να φθάσει τα 8,3 εκατομμύρια, από λίγο περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια που είναι αυτή τη στιγμή.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η οποία στην αρχή του πολέμου υπολόγιζε ότι οι πρόσφυγες θα έφθαναν τα 4 εκατομμύρια, ζητεί 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τις δράσεις της και αυτές των εταίρων της υπέρ των ανθρώπων αυτών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα τους.

«Περισσότερα από 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πλέον απαραίτητα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στην Ουκρανία, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο από το ποσό που είχαμε ζητήσει (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια) όταν είχαμε κάνει την έκκληση την 1η Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Η έκκληση παρατάθηκε επίσης από τρεις σε έξι μήνες», ανέφερε ο ΟΗΕ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Γκουτέρες πριν το ραντεβού με Πούτιν: Άμεσα κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - 8,3 εκατ. οι πρόσφυγες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα