«Τρανταχτές αδυναμίες για τους "αιωνίους", θα βοηθήσει ο Χέινς τον Παναθηναϊκό»

Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπου δεν υπήρξε ελληνική επιτυχία, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποτρέψει την επανάληψη του κακού διημέρου μας για άλλη μία που θα έβαζε τους εκπροσώπους μας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση για την πρόκριση στα play-offs. Οι «πράσινοι» μένουν στο ότι κέρδισαν την Νταρουσάφακα, γεγονός απολύτως απαραίτητο για να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο για να παρουσιάσουν καλύτερο πρόσωπο στα επόμενα παιχνίδια τους, ενώ ο Ολυμπιακός

δεν τα κατάφερε στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να τον αναγκάζει να παίζει την επόμενη εβδομάδα ματς «ζωής και θανάτου» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την Χίμκι, αν κρίνει κανείς από το πρόγραμμα που τον φέρνει ύστερα σε δύο συνεχόμενες αποστολές σε Μόσχα και Βαρκελώνη.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, αναλύει στο Basketblog.gr τα παιχνίδια της πέμπτης αγωνιστικής για τους «αιωνίους», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο παρκέ. Επικετρώνεται στις θέσεις των ψηλών, προτείνει μία διαφορετική διανομή ρόλου στον Σπανούλη και προβληματίζεται για τη μετά-Διαμαντίδη εποχή που πλησιάζει, παίρνοντας αφορμή από το ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στην τουρκική ομάδα, που έγινε εν τη απουσία του αρχηγού του. Τέλος, κάνει μία εκτίμηση των δυνατοτήτων του νέο παίκτη του αθηναϊκού συλλόγου, Μαρκίζ Χέινς, καθώς και του τι μπορεί να προσφέρει.

«Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός απέναντι στη Ρεάλ και αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα στους ψηλούς, κάτι λογικό καθώς δεν έχουν την ίδια δυναμική με έμπειρα παιδιά που παίζουν στην ίδια θέση, όπως εκείνα των Μαδριλένων. Η «μάχη» στη ρακέτα χάθηκε κατά κράτος, αλλά η ομάδα ήταν κοντά στο σκορ και αυτό που την πρόδωσε, τελικά, ήταν η περιφερειακή της άμυνα με τα διαδοχικά τρίποντα που σκόραρε η αντίπαλός της, στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο, με κύριους εκφραστές τον Ροντρίγκες και τον Γιουλ. Επιπλέον, δε βρέθηκε σε καλή βραδιά ο Σπανούλης και ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί από το τεχνικό επιτελείο, ο ρόλος που θα έχει ο Βασίλης στο σύνολο. Όσο περνούν τα χρόνια, δηλαδή, πρέπει να γίνεται περισσότερο δημιουργός και λιγότερο εκτελεστής, ιδιαίτερα όταν βρίσκει άμυνες προσαρμοσμένες πάνω του, οι οποίες μάλιστα δε διστάζουν να παίξουν σκληρά πάνω του, με βοήθειες στα pick 'n' roll ή κάποια αντιμετώπιση από ψηλό με αθλητικά προσόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην έχει τις ευκαιρίες που έβρισκε παλαιότερα στο σκοράρισμα. Είναι σε δύσκολη θέση ο Ολυμπιακός και θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βρεθεί στα play-offs, αν και μπορεί να ισχυριστεί ότι πέρασε ένα σημαντικό διάστημα, όπου τον πλήγωσαν οι τραυματισμοί του.

Ο Παναθηναϊκός, επίσης συνεχίζει να μην είναι ιδιαίτερα δυνατός και αυτό δεν φαίνεται από μία ενδεχομένως μεγαλύτερη απόσταση από τους κορυφαίους συλλόγους, αλλά από τη μείωση της διαφοράς με τις λεγόμενες δευτεροκλασάτες ομάδες της διοργάνωσης. Τέτοια ομάδα είναι η Νταρουσάφακα, η οποία τον απείλησε πολύ σοβαρά με ήττα στο ΟΑΚΑ που θα ήταν οδυνηρή. Το ότι κέρδισε δε μου λέει κάτι το ιδιαίτερο, όσον αφορά τις τρανταχτές αδυναμίες του ειδικά στο «5», όπου Κούζμιτς και Ραντούλιτσα δεν τα καταφέρνουν απέναντι σε ψηλά παιδιά και δη Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να του ταιριάζει περισσότερο το σχήμα με τον Φώτση στο «4» και τον Γκιστ στο «5». Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, βέβαια, τη σημασία της νίκης αυτής εν όψει της συνέχειας, από τη στιγμή κιόλας που έλειπαν η σιγουριά, το μυαλό και η καθοδήγηση του Διαμαντίδη. Είναι απορίας άξιο, βλέποντας αυτή την εικόνα της ομάδας κόντρα στους Τούρκους, το πώς θα καταφέρει να καλύψει τις ικανότητές του στη δημιουργία κυρίως, και στην εκτέλεση δευτερευόντως. Θα δυσκολευτούν και οι «πράσινοι», λοιπόν, να περάσουν στην επόμενη φάση, με πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους να έχουν γίνει πιο δυνστοί. Σε αυτό, ασφαλώς, θα χρειαστεί και η βοήθεια των μεταγραφών, προκειμένου να φανεί πιο ανταγωνιστικός.

Ο Χέινς είναι ένα παιδί «εκρηκτικό», με έφεση στο σκοράρισμα. Εφόσον καταφέρει να ενταχθεί άμεσα στη λογική της λειτουργίας μίας ομάδας, όπως ο Παναθηναϊκός, καταφέρνοντας να κατανοήσει τον τρόπο παιχνιδιού του, θεωρώ ότι θα βοηθήσει πολύ την ομάδα του. Σε αυτό, οφείλουν να βοηθήσουν οι Διαμαντίδης και Καλάθης, οι οποίοι διαχειρίζονται τον τομέα της δημιουργίας. Έχει προσόντα που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός, καθώς βλέπουμε ότι ο Πάβλοβιτς έχει αρκετές μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Όταν παίζει καλά, είναι πολύ χρήσιμος, αλλά όταν δεν είναι σε καλή βραδιά, υπάρχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Γι' αυτό χρειαζόταν να προστεθεί ένας σκόρερ, σαν τον Χέινς».

Keywords
Τυχαία Θέματα