Τον λένε Βεζένκοφ. Αλέξανδρο Βεζένκοφ

Το όνομα του Αλέξανδρου Βεζένκοφ άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό στο ελληνικό κοινό την περσινή σεζόν. Ο Βαγγέλης Αγγέλου αποφάσισε να του δώσει ευκαιρίες κι ο Βουλγαροκύπριος τις εκμεταλλεύτηκε αρκετά, δικαιώνοντας τον προπονητή του. Στην μπασκετική πιάτσα φυσικά ο Βεζένκοφ ήταν πολύ γνωστός, αφού από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε στα πρωταθλήματα υποδομής με τον Αρη.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι

και το σίριαλ που εκτυλίχθητε γύρω από το όνομά του. Οι ευρωπαϊκές ομάδες που τον πολιόρκησαν ήταν πολλές. Μεταξύ τους σύλλογοι μεγαθήρια όπως η Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε. Παράλληλα όσο ο καιρός περνούσε οι σειρήνες του NCAA ηχούσαν ολοένα και πιο δυνατά στα αυτιά του. Ανάμεσα σε Xavier, Duke και διάφορα άλλα κολέγια που τον πλησίασαν, ο Σάσα (όπως είναι το υποκοριστικό του) επέλεξε το πρώτο, αφού ο Κρις Μακ έκανε για χάρη του πολλάκις το ταξίδι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μάλιστα ο Βεζένκοφ υπέγραψε συμφωνία με το Xavier, σύμφωνα με την οποία εάν επέλεγε να αγωνιστεί στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ θα το έπραττε φορώντας τη γαλανόλευκη φανέλα.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, ο Αρης έκανε τη δική του τίμια προσπάθεια να τον διατηρήσει στο ρόστερ, χρησιμοποιώντας τα δικά του επιχειρήματα. Το οπλοστάσιο των "κιτρίνων" μπορεί να ήταν "φτωχό" σε σχέση με των αντιπάλων του σε αυτή την άτυπη κούρσα, αλλά όπως αποδείχθηκε στο τέλος, η σφεντόνα μπορεί ακόμη και στις μέρες μας να κερδίσει τα πολυβόλα.

Ο "Αυτοκράτορας" μπορεί να θύμιζε Δαυίδ, όμως η εξαιρετική σχέση του Βαγγέλη Αγγέλου με τον ίδιο τον παίκτη και πολύ περισσότερο με τον πατέρα του, αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο αυτής της παραμονής. Ο τεχνικός του Αρη ζύγισε το καλοκαίρι τη κατάσταση έμεινε στην ομάδα. Ετσι, αφού οι προτάσεις που περίμενε δεν ήρθαν, συνέχισε την προσπάθεια παραμονής του Βεζένκοφ. Εν τέλει τα κατάφερε κι αυτό του πιστώνεται ως μια προσωπική επιτυχία, μιας και κράτησε ένα τεράστιο ταλέντο σε μια ομάδα δίχως σταθερή διοίκηση (όπως όλες όσες είναι Πρωτοδικείου) και με πολλά χρέη.

Το μέγεθος της επιτυχίας αυτής θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ολοένα και περισσότερο απ’ όλους όσο η σεζόν θα προχωρά. Ο Βεζένκοφ δεν έμεινε στον Αρη για να αποτελέσει έναν ρολίστα, αλλά για να γίνει πρωταγωνιστής. Ο Αγγέλου του υποσχέθηκε ευκαιρίες αφού ο "μικρός" χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του κόουτς του. Ο τεχνικός των "κιτρίνων" βλέπει με το καλημέρα πως ο 18χρονος όχι απλά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως αναμένεται να είναι μία από τις μεγάλες αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος.

Αυτό φάνηκε κιόλας από τα φιλικά, τα οποία ναι μεν δεν είναι επίσημοι αγώνες, αλλά μπορούν να αποτυπώσουν μέχρι ενός σημείου την πραγματικότητα. Κι αυτή η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Βεζένκοφ ήταν ο μοναδικός παίκτης του Αρη που είχε διψήφιο νούμερο πόντων και στα οχτώ παιχνίδια! Ξεκίνησε και τελείωσε με 22αρες κόντρα σε Αίαντα Ευόσμου και Μπάμπεργκ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και στις δύο αναμετρήσεις. Πρωτιά στο σκοράρισμα είχε και απέναντι σε ΚΑΟΔ και Φίλιππο Βέροιας με 20 και 15 πόντους αντίστοιχα. Οσο για τους αγώνες με Μπάνβιτ, Λιέτουβος Ρίτας, Αριστοτέλη Φλώρινας και Λουκόιλ Ακαντέμικ μέτρησε κατά σειρά 10, 14, 11 και 10 πόντους.

Βέβαια εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε προπονητή, αυτός θα σας πει ότι η στατιστική δε λέει πάντα την αλήθεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως λέει δύο ξεκάθαρες αλήθειες. Η πρώτη είναι πως ένα κομμάτι του φετινού Αρη έχει χτιστεί γύρω από τον Βεζένκοφ, με τον Αγγέλου να ετοιμάζει συστήματα που θα του δώσουν την ευκαιρία να πάρει αρκετές προσπάθειες. Η έτερη αλήθεια είναι πως ο Σάσα έχει εδώ και χρόνια μια σχέση πάθους με τα αντίπαλα διχτάκια, η οποία όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο στενή. Διότι ευκαιρίες μπορούν να δωθούν σε όλους. Το ζητούμενο είναι ποιος θα τις αρπάξει από τα μαλλιά και θα δικαιώσει αυτόν που του την έδωσε. Κι ο Βεζένκοφ είναι από αυτούς που θα δικαιώσουν. Αυτό σας το υπογράφω…

Υ. Γ. Το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να είναι εξίσου "καυτό" όσον αφορά την παραμονή του Βουλγαροκύπριου. Κι αυτό διότι ναι μεν πριν από περίπου δύο μήνες οι δύο πλευρές υπέγραψαν τριετές συμβόλαιο, αλλά με τη ρήτρα του 18χρονου να είναι στις 250 χιλιάδες ευρώ, δύσκολα θα "κωλώσει" όποια μεγάλη ομάδα θελήσει να τον κάνει δικό της.

Keywords
Αναζητήσεις
σασα βεζενκοφ, ρητρα βεζενκοφ
Τυχαία Θέματα