Τελευταίος θύλακας

Το γεγονός ότι ο κόσμος πήγαινε… προς τα πίσω είχε ήδη φανεί καθαρά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όταν η πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης και της Ασίας άλλαξε εκ βάθρων.

Οι εκδότες ατλάντων αναγκάστηκαν να στείλουν για χαρτοπολτό τα στοκ τους (που είχαν καταστεί απαρχαιωμένα, γιατί περιλάμβαναν τη Σοβιετική Ένωση, τη Γιουγκοσλαβία, την Ανατολική Γερμανία και άλλα τέτοια τερατουργήματα) και να εμπνευστούν από τους χάρτες που είχαν εκδοθεί πριν από το 1914, με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τα κράτη της Βαλτικής και ούτω καθεξής.

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός

πήγαινε… προς τα πίσω φάνηκε από την αρχή της χρονιάς. Η κορωνίδα του συλλόγου, το ποδοσφαιρικό τμήμα, περνά φάση απαξίωσης, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Από τα παραμύθια με τους πρίγκιπες, μέχρι τον αγωνιστικό διασυρμό στη Βέροια, διανθισμένη με μπόλικα ανούσια τιτιβίσματα, κραυγές και ψίθυρους, "σωτήρες" και αποδιοπομπαίους τράγους, η "πράσινη" πυραμίδα έχασε την πάλαι ποτέ απαστράπτουσα κορυφή της…

Την ίδια στιγμή που η κορυφή κατέρρεε, η βάση διαλύονταν. Το τμήμα πόλο αγωνίζεται με έφηβους (και μαθηματικά θα οδηγηθεί σε υποβιβασμό), το τμήμα βόλεϊ με πολλές δυσκολίες θα παλέψει για να κρατηθεί στην κατηγορία.

Τελευταίος θύλακας "πράσινης" περηφάνιας παραμένει ο μπασκετικός Παναθηναϊκός. Αν και ήταν το τμήμα που είχε τις περισσότερες αλλαγές, αν και ήταν η ομάδα που αμφισβητήθηκε περισσότερο απ' όλες, παραμένει ανταγωνιστικός και καθημερινά δείχνει να είναι καλύτερος και στο παρκέ (έργο Αργύρη Πεδουλάκη) και σε μεταγραφικό επίπεδο (έργο Δημήτρη Γιαννακόπουλου).

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός για τον τίτλο (ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι, αλλά στα πλέι οφ θα κριθούν όλα), θα παλέψει για να μπει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (εξ ορισμού επιτυχία για μια ομάδα με 13 -σύντομα 14- καινούριους παίκτες), μα πάνω απ' όλα όσο έχει αυτή τη δομή, αυτές τις αρχές στο παιχνίδι του, δεν θα γίνει σάκος του μποξ για κανέναν.

Την ίδια στιγμή, ο "αιώνιος" αντίπαλος, Ολυμπιακός, ζει τη μοναδικότητα της πρωτιάς σε όλα τα σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο) με τις ομάδες μάλιστα να είναι αήττητες, κάτι που θαρρώ (χωρίς να έχω ψάξει κάθε γωνιά του πλανήτη) ότι είναι και παγκόσμιο φαινόμενο.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η παρέα του Αργύρη Πεδουλάκη πέρα από το "ιδιωτικό" εγχείρημα, έχει μεγαλύτερη αποστολή, να διασώσει το κύρος του πάλαι ποτέ "πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ"…

Keywords
Τυχαία Θέματα