Ρετρό: Παπάγου και Ιωνικός! (pics, vids)

Σε διαφορετικές κατηγορίες έβρισκε συνήθως η συγκυρία Παπάγο και Ιωνικό, τουλάχιστον, τις περασμένες δεκαετίες, τα τελευταία όμως χρόνια όλο και κάπου ανταμώνουν τα δύο ιστορικά σωματεία και πλέον αναμετρώνται εκ νέου οι ομάδες για το πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής Νότου. Με αφορμή αυτό το γεγονός λοιπόν, αφού άλλωστε πάντοτε οι μάχες τους επιφυλάσσουν κόντρα κι έντονο ενδιαφέρον (προσπερνάμε την παράδοση που... λέει ότι καθένας κερδίζει ευκολότερα στην αντίπαλη έδρα παρά στο σπίτι του), σκανάραμε τις πληροφορίες, μαζέψαμε υλικό, όσο ήταν εφικτό, καθώς αμφότεροι οι σύλλογοι κουβαλούν τεράστιο υπόβαθρο,

με σημαντικούς αθλητές, προπονητές, με μπασκετικό κοινό, με διακρίσεις. Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε στιγμές του παρελθόντος από το «σαλούν», μιας κι εκεί διεξάγεται το κυριακάτικο ντέρμπι (ήδη έχουν έτοιμα τα πλάνα οι κόουτς Σορώτος και Γούναρης), θα αντικρύσετε φιγούρες που έμειναν χαραγμένες για τα κατορθώματά τους στον χώρο, καθώς επίσης και μερικά στιγμιότυπα από όχι και τόσο παλιές συγκρούσεις των δύο μονομάχων...

Ας δούμε πρώτα από όλα κάποιες από τις προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους, είτε ως παίκτες, είτε ως προπονητές, είτε και με τις δύο ιδιότητες! Για... διπλούς πράκτορες, που να έχουν τιμήσει και τα δύο σωματεία, η αναζήτησή μας δεν έβγαλε πολλά αποτελέσματα, αλλά ενδεικτικά είναι οι: Νίκος Καραγιάννης (κόουτς σε δύο πλευρές), Στέργιος Κουφός (κόουτς στις δύο μεριές και παίκτης των «στρατηγών»), Νότης Κονδύλης (παίκτης και στους δύο, κόουτς στου Παπάγου), Χρήστος Βιδάλης, Αλέξης Αποστολίδης (παίκτες και των δύο), Κώστας Διαμαντόπουλος («Κίτσος»), Περικλής Ταυρόπουλος.

Μπασκετικά... βιβλία

Προς Νίκαια, λοιπόν, σίγουρα δεν ξεχνιούνται ονόματα όπως των Παναγιώτη Γιαννάκη (εκεί άρχισε να μεγαλουργεί ο «δράκος»), Γιώργου Αμερικάνου (ο «παγκόσμιος» ξεκίνησε βέβαια το μπάσκετ από την τοπική ΧΑΝ, στην ευρύτερη γειτονιά δηλαδή) κι ακόμη των: Κώστα Αλεξανδρίδη, Κώστα Αναστασάτου, Φαίδωνα Ματθαίου (ο εκλιπών «πατριάρχης» πέρασε από τον πάγκο του Ιωνικού), Φώτη Κατσικάρη, Νίκου Οικονόμου (παίκτης και προπονητής), Θόδωρου Μπολάτογλου, Θόδωρου Χατζησμάλη, Βύρων Κρίθαρη, Τζόνι Νιούμαν, Γιώργου Καλαφατάκη. Μέσα σε μια μακρά λίστα, ανεξάντλητη πηγή, όπως και... παρακάτω, οπότε για τυχόν όποια παράλειψη, επανορθώνουμε.

Ενώ, από τον Παπάγο, ως παίκτες, είτε και προπονητές, μεταξύ άλλων, με τυχαία σειρά, συγκρατούμε τα ονόματα: Μιχάλης Υφαντής (ο Μάικ των στρατηγών με πολλαπλή ιδιότητα), Κώστας Μίσσας (ο στρατηγός στο σαλούν), Γιώργος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Στέργιος Κουφός, Αλέξης Κυρίτσης, Γιώργος Μποσγανάς, Νίκος Μίχαλος, Βαγγέλης Λογοθέτης, Γιώργος Λιμνιάτης, Κώστας Χαρίσης, Δημήτρης Καραπλής, Θόδωρος Αποσκίτης, Περικλής Δορκοφίκης, Πάνος Παναγιωταράκος, Δημήτρης Παγίδας, Γιώργος Σιγάλας (στα ξεκινήματά του ο «ράμπο»), Τάσος Κανταρτζής, επίσης πέρασαν από το «σαλούν» οι Μιχάλης Μισούνοφ, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Τάκης Κορωναίος, Μηνάς Γκέκος, Μέμος Ιωάννου, φυσικά ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ και οι Στέφεν Αριγκμπάμπου, Τόνι Κόστνερ, Γκρεγκ Φόστερ, Μίκι Μουρ, Τοντ Μίτσελ, Τζον Πολ Σάσκι, ανάμεσα σε πολλούς ακόμη Ελληνες και ξένους! Αλλοι με βραχεία παρουσία, άλλη έμειναν περισσότερο στις ομάδες, με ανάλογη προσφορά, είτε στα μπασκετικά τους νιάτα, στα καλύτερά τους χρόνια, είτε προς την δύση της πορείας. Αναφερόμαστε σε ομάδες, άλλωστε, που κατέγραψαν και ευρωπαϊκές συμμετοχές, μέσω του τότε Κυπέλλου Κόρατς και οι δρόμοι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα γήπεδά τους έκλειναν, από την κίνηση και τον κόσμο που έτρεχε να δει τα παιχνίδια!

Εργάτες για χρόνια στα σωματεία, πολλοί, ανάμεσα σε άλλους, από τον Ιωνικό ο Αντώνης Χατζηκυριάκος και από τον Παπάγο ο Στέφανος Καλλέργης, άνθρωποι δηλαδή για όλες τις δουλειές, που ξέρουν πώς να κρατούν τις ισορροπίες στο τμήμα, ειδικά σε δύσκολες περιόδους και σε τριγμούς, με ήττες, υποβιβασμούς ακόμη και στα τοπικά πρωταθλήματα, κλπ. Στα εμπόδια συσπειρώνεται καλύτερα το σύνολο και αποκτά μέταλλο κι ατσάλι για την συνέχεια, ειδικά μάλιστα όταν η φανέλα είναι βαριά, οι επιτυχίες δεν αργούν να επιστρέψουν! Το προστάζει η ιστορία.

Ιωνικός

Keywords
Τυχαία Θέματα