ΠΑΟ - Εφές 75-62 (vid)

Λάσμε ο μεγαλοπρεπής!...
Αν και είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιον από τον εκπληκτικό Παναθηναϊκό, ο Γκαμπονέζος ήταν αυτός που έκανε τους Τούρκους να χάσουν το καλάθι από τα μάτια τους και τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Μαζί με τον απίστευτο (και στα δύο μέρη του γηπέδου) Ούκιτς, τον ηγέτη Διαμαντίδη, τον αθόρυβο (αλλά τόσο χρήσιμο) Τσαρτσαρή, τον οδοστρωτήρα Σχορτσιανίτη, τους πληθωρικούς Μπράμος και Ματσιούλις, αλλά και τον αναγεννημένο Μπανκς, οδήγησαν την Εφές στην πρώτη ήττα της μετά από επτά συνεχόμενες νίκες (75-62) και σε συνδυασμό με τη νίκη της Ζαλγκίρις στη Μάλαγα ουσιαστικά

σφράγισαν το εισιτήριο για τους "8". Και πάνε για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

Η Εφές είχε στο ξεκίνημα περισσότερες επιθετικές επιλογές. Ο Λούκας πέτυχε το πρώτο καλάθι, αλλά δεν είχε από εκεί και πέρα συμμετοχή στο σκοράρισμα (άλλο ένα καλάθι δώρο των διαιτητών πήρε ως το τέλος του ημιχρόνου), ο Σαβάνοβιτς έδειξε από νωρίς ότι είχε άγριες διαθέσεις, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ακουμπούσε την μπάλα στον Σχορτσιανίτη (πέτυχε τους πέντε πρώτους πόντους της ομάδας του).

Αν και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με "νταμπλ σκορ" (5-10), οι "πράσινοι" έκλεισαν γρήγορα την ψαλίδα και με τρίποντο του Διαμαντίδη ισοφάρισαν σε 12-12. Στην εξίσωση μπήκαν ο Τσαρτσαρής, και ο Ματσιούλις, τη στιγμή που οι… Τούρκοι φορτώνονταν με φάουλ.

Ο Μπάρατς σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε τρία φάουλ, ο Ερντέν φορτώθηκε με δύο ως το τέλος του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι σημάδεψαν στο "ζωγραφιστό", χωρίς να χάνουν ευκαιρία -όποτε έκλεινε η άμυνα- να επιχειρούν σουτ από μακρινή απόσταση.

Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 19-21 και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο τη δεύτερη περίοδο. Ένα τρίποντο από τον Μπράμος και 2/2 από τον Μπανκς (έκανε σπουδαία δουλειά στο πρώτο ημίχρονο), τον έφεραν στο 30-25, για να φτάσει η διαφορά στους οκτώ πόντους με καλάθι του Ούκιτς (34-26).

Ήταν η στιγμή να μπουν στην εξίσωση οι διαιτητές, οι οποίοι κράτησαν με το "έτσι θέλω" την Εφές στο παιχνίδι. Δύο φάουλ που θα τα έδινε και ο Μαχμούτι σε Λάσμε (ήταν το τρίτο του Ερντέν) και Γκιστ στην ίδια φάση, δεν σημειώθηκαν ποτέ. Επιτράπηκε στους φιλοξενούμενους να παίξουν σκληρή άμυνα, όχι αθλητική, αλλά με τσεκαρίσματα και φάουλ που δεν δόθηκαν.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού εκνευρίστηκαν, οι φιλοξενούμενοι με αιχμή τον Σαβάνοβιτς (πέτυχε έξι συνεχόμενους πόντους) επέστρεψαν, προηγήθηκαν με 36-38, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι έχασαν για τρία λεπτά την επαφή με το καλάθι, για να λήξει το ημίχρονο ισόπαλο (38-38).

Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο τρίτο δεκάλεπτο, λόγω του ότι έπαιξε καταπληκτική άμυνα. Μετά το καλάθι του Φάρμαρ, με το οποίο οι Τούρκοι μείωσαν σε 49-47 (ήταν μόλις το δεύτερο καλάθι του στο παιχνίδι) για έξι λεπτά πέτυχαν τέσσερις πόντους, όλους με βολές.

Σε αυτό το διάστημα ο Διαμαντίδης με δύο τρίποντα, ο Ούκιτς, ο Λάσμε και ο Σχορτσιανίτης έδωαν έναν αέρα πέντε πόντων (σε ένα κλειστό ματς όλα μετράνε), που όμως δεν κράτησε για πολύ.

Οι "πράσινοι" έκαναν κακές επιθέσεις, έχασαν για τρία λεπτά την επαφή με το αντίπαλο καλάθι και οι Τούρκοι, που πάντως "μάτωναν" για να πετύχουν πόντους, ισοφάρισαν σε 56-56.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης κάλεσε τάιμ άουτ και ο… μισός Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε. Αυτός από το κέντρο και μπροστά, γιατί πίσω συνέχισε την εξαιρετική δουλειά.

Ούκιτς, Μπράμος και ο Μπανκς με το 3/3 τρίποντα, πέτυχαν ένα γρήγορο 7-0 και ανάγκασαν τον Μαχμούτι σε τάιμ άουτ (63-56). Ο Αργύρης Πεδουλάκης με τον Ματσιούλις στο "4", άλλαξε τις ισορροπίες...

Ήταν η στιγμή να ξεκινήσει το πάρτι. Ο Λάσμε κατέβασε τον γενικό (δις), Ματσιούλις και Μπράμος δεν λάθεψαν έξω από τα 6μ75 και τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη το σκορ μπήγε στο 69-56, με το ΟΑΚΑ να… σηκώνεται στο πόδι.

Έξι λεπτά έκανε η Εφές να συνδεθεί με το "πράσινο" καλάθι και έσπασε αυτή την αφλογιστία με τον μόνο τρόπο που με ασφάλεια μάζευε πόντους: Με βολές.

Ο Φάρμα είχε 2/2, ο Σιπ πέτυχε ένα καλάθι και ο Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ, κυνηγώντας όχι τη νίκη (απέμενε ένα λεπτό), αλλά τη διαφορά.

Ο Μπράμος με τρίποντο ανέβασε τον Παναθηναϊκό στο +15, ο Φάρμαρ μείωσε στο -13 (75-62) έναν πόντο λιγότερο από τη διαφορά που έχασε ο Παναθηναϊκός στην Τουρκία και στο ρολόι έμεναν 17'', με τους φιλοξενούμενους να "έχουν" μηδέν φάουλ!

Τα δύο τρίποντα του Ματσιούλις (δείγμα της τρικυμίας που είχε πιάσει τον Μαχμούτι) δεν βρήκαν στόχο κι έτσι έφυγε με το μικρότερο κακό από το ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 38-38, 56-51, 75-62.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 11 (3), Ματσιούλις 8 (1), Ούκιτς 13 (1), Λάσμε 6, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13 (3), Γκιστ, Μπανκς 9 (3), Σχορτσιανίτης 11.
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Μαχμούτι): Φάρμαρ 10 (1), Ερντέν 7, Τουντσερί 2, Σιπ 4, Γκονλούμ 2, Σαβάνοβιτς 21 (2), Λούκας 5, Κούτσο 2, Γκιουλέρ 4, Μπάρατς 5.

Keywords
Τυχαία Θέματα