Όταν έσπασε η… κατάρα (video)

Χρειάστηκε να περάσουν παραπάνω από 10 χρόνια και να χαθούν αρκετοί τελικοί κι ημιτελικοί στα προηγούμενα Φάιναλ Φορ, μέχρι να έρθει η μεγάλη στιγμή για τη Μπαρτσελόνα , να φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι Μπλαουγκράνα, έχοντας πλέον στο ρόστερ τον κατάλληλο παίκτη για να οδηγήσει μία ομάδα στην κορυφή (Ντέγιαν Μποντιρόγκα), έδιωξαν μία κατάρα χρόνων πάνω από τη Βαρκελώνη, που τους ήθελε να φεύγουν συνεχώς από τα Φάιναλ Φορ με κατεβασμένο

το κεφάλι.

Ο αγώνας:

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν καλά τον αγώνα επιθετικά, βρίσκοντας το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, με τη Μπενετόν να προηγείται με τρίποντο του Λάγκντον 9-7. Η Μπαρτσελόνα με δύο γρήγορα καλάθια πέρασε μπροστά (11-9), ενώ λίγο αργότερα ο Ντε Λα Φουέντε έκανε το 16-13 για τους γηπεδούχους. Ο Τάιους Έντνι ήταν αυτός, που σημείωσε τους τελευταίους τρεις πόντους της πρώτης περιόδου, δίνοντας έτσι ένα μικρό προβάδισμα (25-23) στην ιταλική ομάδα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα ανέβασε την απόδοσή της και με τους Φέμερλιγκ και Ντουένας έκλεισε κάθε διάδρομο προς το καλάθι της, αναγκάζοντας τη Μπενετόν να ψάξει λύσεις με σουτ από μακριά. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με καλάθι δύο πόντων έστειλε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (40-28), ενώ το ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Πέσιτς στο +8 (42-34).

Στο δεύτερο ημίχρονο η Μπενετόν έκανε τη δική της αντεπίθεση χάρη στους Έντνι, Πίτις και Μπουλέρι. Η διαφορά γρήγορα μειώθηκε στους 4 πόντους (46-42), ενώ ακόμα ένα τρίποντο του Λάγκντον έφερε το παιχνίδι στα ίσα (47-47), 3 λεπτά για τη λήξη της τρίτης περιόδου. Η Μπαρτσελόνα φρόντισε να εξασφαλίσει μία μικρή διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου (55-48) χάρη στη μαχητικότητα των Φούτσκα και Φέμερλιγκ.

Η ομάδα του Μεσίνα χρειαζόταν ακόμα μία αντίδραση για να επιστρέψει και την είχε με τους Μαρκονάτο κι Έντνι, μειώνοντας σε 55-52, 8 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο βρήκε το χέρι από τα 6,25μ. κι έκανε το 61-54, ενώ λίγο αργότερα ο Λάγκντον έκανε το 63-58. Πλέον, ήταν η ώρα του Ντέγιαν Μποντιρόγκα να μιλήσει, ο οποίος με 6 σερί πόντους, διαμόρφωσε το 69-58, ενάμιση λεπτό πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, τελειώνοντας ουσιαστικά τον τελικό.

Πολυτιμότερος:

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην καριέρα του πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ. Ο Σέρβος είχε ακόμα έναν πολύ μεγάλο τελικό στην καριέρα του με 20 πόντους (5/7δ, 1/2τρ, 7/9β), 8 ριμπάουντ, 2 ασσίστ, 1 κλέψιμο κι 6 κερδισμένα φάουλ. Καλή εμφάνιση, αν κι άστοχος, πραγματοποίησε και στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 17 πόντους (3/10δ, 0/1τρ, 11/13β), 8 ριμπάουντ και 3 κερδισμένα φάουλ.

Το κλειδί:

Η στιγμή, που άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα, ήταν όταν στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Πέσιτς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους δύο πύργους του ταυτόχρονα στο παρκέ. Ντουένας και Φέμερλιγκ έκλεισαν κάθε διάδρομο προς το καλάθι της ομάδας του, με αποτέλεσμα η Μπενετόν να αναγκαστεί να βρει λύσεις στην επίθεση με σουτ από μακριά. Γκαρμπαχόσα και Νικολα πήραν τα σουτ από την περιφέρεια, αλλά ήταν άστοχα κι έτσι η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε μία καλή διαφορά (40-28), αλλάζοντας την ψυχολογία του αγώνα.

Οι ημιτελικοί:

Στον ημιτελικό η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς και των δικών μας, Θοδωρή Παπαλουκά και Νίκο Χατζηβρέττα, χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση του Γκρεγκορ Φούτσκα, ο οποίο είχε 21 πόντους (6/8δ, 1/1τρ, 6/6β), 9 ριμπάουντ, μία ασσίστ, ένα κλέψιμο και 7 κερδισμένα φάουλ.

Στον άλλο ημιτελικό για δεύτερη συνεχόμενη φορά είχαμε ιταλικό «εμφύλιο», αυτή τη φορά ανάμεσα στις Μπενετόν και Σιένα (των Αλφόνσο Φορντ και Μιχάλη Κακιούζη), με την ομάδα του Μεσίνα να βγαίνει νικήτρια (65-62), μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Κορυφαίοι για την ιταλική ομάδα, που δεν επέτρεψε τη Σιένα να κάνει μία επική ανατροπή (από το -17) ήταν οι Έντνι (9π, 7ας) και Γκαρμπαχόσα (14π, 10ρ).

Μικρά μικρά:

-Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα γίνεται ο δεύτερος παίκτης, που αναδεικνύεται για δεύτερη φορά πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ. Ο Τόνι Κούκοτς, ο οποίος αναδείχθηκε 3 φορές είναι ο πρώτος, που το πέτυχε. Αργότερα θα το καταφέρουν και δύο δικοί μας, οι Διαμαντίδης και Σπανούλης.

-Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος αργότερα θα πάρει άλλα 3 με Μακάμπι και Παναθηναϊκό.

-Ο Πέσιτς είναι ο πρώτος προπονητής, που κατάφερε να κατακτήσει την Ευρωλίγκα με την Μπαρτσελόνα, αφού η ομάδα της Καταλονίας έφτανε συνεχώς στην πηγή αλλά νερό δεν έπινε.

-Οι δύο φιναλίστ είχαν βρεθεί και στην πρώτη φάση αντίπαλες, παίρνοντας από μία νίκη η κάθε μια στην έδρα της.

-Διπλή διαιτητική παρουσία στον τελικό με τους Πιτσίλκα και Κουκουλεκίδη να είναι οι δύο από τους τρεις ρέφερι.

-Για χρόνια η Μπαρτσελόνα είχε την ονομασία loosers, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάθε χρονιά δεν τα κατάφερνε στα Φάιναλ Φορ, γεγονός, που δημιούργησε έξτρα άγχος στους παίκτες της. Το παραδέχτηκαν οι περισσότεροι στις δηλώσεις του.

Η πορεία:

Αυτό, που μπορεί λίγοι να θυμούνται είναι ότι ο Ολυμπιακός του Μορίς Έβανς, του Ντε Μάρκο Τζόνσον και του μειωμένου μπάτζετ, λίγο έλλειψε να αποκλείσει τους πολυδιαφημισμένους Ισπανούς, αφού «αυτοκτόνησε» στο Top-16 μέσα στην Ισπανία, χάνοντας τη νίκη μέσα από τα χέρια του, ενώ στην αναμέτρηση της Αθήνας (αν κέρδιζε περνούσε) δεν άντεξε την πίεση κι ηττήθηκε.

Αναλυτικά η πορεία της Μπαρτσελόνα:

Πρώτη φάση:
Μπαρτσελόνα - Σκίπερ Μπολόνια 94-75
ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα 57-62
Μπαρτσελόνα - Ορτέζ 84-62
Εφές Πίλσεν - Μπαρτσελόνα 91-92
Μπαρτσελόνα - Μπενετόν 86-85
Τσιμπόνα - Μπαρτσελόνα 94-77
Μπαρτσελόνα - Άλμπα Βερολίνου 81-74
Σκίπερ Μπολόνια - Μπαρτσελόνα 82-70
Μπαρτσελόνα - ΑΕΚ 68-54
Ορτέζ - Μπαρτσελόνα 72-84
Μπαρτσελόνα - Εφές Πίλσεν 73-60
Μπενετόν - Μπαρτσελόνα 94-82
Μπαρτσελόνα - Τσιμπόνα 104-82
Άλμπα Βερολίνου - Μπαρτσελόνα 66-80

Top-16:
Μπαρτσελόνα - Βιλερμπάν 85-77
Ολίμπια Λουμπλιάνας - Μπαρτσελόνα – 72-69
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 80-77
Βιλερμπάν - Μπαρτσελόνα 68-77
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 55-58
Μπαρτσελόνα - Ολίμπια Λουμπλιάνας 79-75

Φάιναλ Φορ:
Μπαρτσελόνα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 76-71
Μπαρτσελόνα - Μπενετόν 76-65

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Πιτσίλκας - Ρεμς - Κουκουλεκίδης
Τα δεκάλεπτα: 23-25, 42-34, 55-48, 76-65.
Μπαρτσελόνα (Πέσιτς): Ροντρίγκεζ 2, Φούτσκα 17 (1), Φέμερλιγκ 9, Μποντιρόγκα 20 (1), Ναβάρο (1), Ντουένας 3, Γιασικεβίτσιους 8 (1), Ντε Λα Φουέντε 11, Βαρεχάο 1.
Μπενετόν (Μεσίνα): Νικολα 5, Έντνι 16, Λάγκντον 8 (2), Πίττις 4, Μαρκονάτο 10, Μπουλερι 11 (1), Λόντσαρ, Μαρκοϊσβίλι 2, Γκαρμπαχόσα 9 (1).

Keywords
Τυχαία Θέματα