Ολυμπιακός: Άμυνα και συγκέντρωση τον οδήγησαν στους «θριάμβους» (pics)

Ο Ολυμπιακός μετά από δύο συνεχόμενες ήττες στην Ευρωλίγκα μία στο ΣΕΦ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που τον «έπνιξε» με την άμυνα της και μία από την Γαλατασαράι στην Πόλη όπου «ξέχασε» να παίζει άμυνα, επέστρεψε όχι απλά στις επιτυχίες, αλλά στους «θριάμβους» σε μία εβδομάδα «κόλαση». Την Τετάρτη το βράδυ στο ΣΕΦ

οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έπαιξαν την καλύτερη τους άμυνα φέτος και νίκησαν σχετικά εύκολα την Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Πάντως το καλύτεροι οι «ερυθρόλευκοι» το κράτησαν για το τέλος με το διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Το basketblog.gr σας παρουσιάζει το πως οι Πρωταθλητές Ελλάδας επέστρεψαν στην βάση τους όπου είναι η άμυνα, η οποία είναι αυτή που τους φέρνει τα μεγάλα αποτελέσματα που χρειάζονται στον φετινό «μαραθώνιο» της Ευρωλίγκα.

Η άμυνα «μέγγενη» με τους Καταλανούς

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν δύσκολες μέρες μετά την ήττα μέσα στην Πόλη από την Γαλατά, το ματς με την Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε χαρακτήρα «must win». Ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 3-3 και σε ενδεχόμενη ήττα θα μετρούσε την τρίτη συνεχόμενη μετά από την ΤΣΣΚΑ και αυτήν μέσα στην Τουρκία. Ήταν επομένως αναμενόμενο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα ήθελε να δει τους παίκτες του να βγάζουν πολύ ενέργεια στο παρκέ και να παίζουν την άμυνα που έχουν συνηθίσει τον κόσμο τους, πράγμα που φέτος όμως σπάνια έχει γίνει. Οι «ερυθρόλευκοι» ακόμα και στις τρεις νίκες που είχαν στην διοργάνωση (με εξαίρεση την Εφές) κέρδιζαν από την επίθεση τους και το ταλέντο των παικτών σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Για να καταλάβει κανείς την διαφορά του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάρτσα και του Ολυμπιακού της Πόλης μπορεί να κοιτάξει δύο-τρία στοιχεία και θα καταλάβει αμέσως την διαφορά. Στην Τουρκία ο Ολυμπιακός ανάγκασε την αντίπαλο του σε μόλις 7 λάθη, ενώ την Μπάρτσα την ανάγκασε να υποπέσει σε 18 με τα 10 από αυτά των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα να είναι βήματα, κάτι που σημαίνει πολύ καλή προσωπική άμυνα των «ερυθρολεύκων», διάθεση και ενέργεια. Άλλο στοιχείο διαφοράς φιλοσοφίας στα δύο ματς είναι ότι η Μπάρτσα μοίρασε μόλις 10 ασίστ, ενώ η Γαλατά 20, με τον Γκιουλέρ να κάνει «πάρτι» με 12 προσωπικές ασίστ. Επίσης στα ποσοστά ευστοχίας των δύο αντιπάλων του Ολυμπιακού υπάρχει μεγάλη διαφορά, η ομάδα του κόουτς Αταμάν σούταρε με 59% στα τρίποντα (13/22) και με 45,9% στα δίποντα (17/37). Αντίθετα η Μπαρτσελόνα είχε 13/37 δίποντα που μεταφράζεται σε 35% και 4/15 τρίποντα που είναι 26,7%. Και το πιο σημαντικό και αδιαμφισβήτητο στοιχείο είναι ότι η Μπαρτσελόνα σημείωσε 52 πόντους και η Γαλατά 89.

Το διπλό στο ΟΑΚΑ, τα λίγα λάθη και η συγκέντρωση

Χθες ο Ολυμπιακός κατάφερε να περάσει νικητής από το ΟΑΚΑ μετά το 77-79 επί του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν το τρίτο συνεχόμενο διπλό στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του και η πέμπτη νίκη στην σειρά ανεξαρτήτως έδρας. Επίσης ήταν η δεύτερη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Όμως για να πάρουν αυτό το ντέρμπι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου χρειάστηκαν να πάρουν υψηλό βαθμό στην συγκέντρωση, να κάνουν λίγα λάθη και να παίξουν άμυνα στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτές τις τρεις παραμέτρους παίρνουν άριστα και για αυτό επικράτησαν στο τέλος επί της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ. Στο θέμα της συγκέντρωσης και των λαθών ο Ολυμπιακός παίρνει άριστα καθώς στο πρώτο ημίχρονο έκανε μόλις 1 λάθος (!) το οποίο μάλιστα δεν του στοίχισε και ήταν στην τελευταία επίθεση του πρώτου μέρους. Μάλιστα αυτή η συγκομιδή αποτελεί ρεκόρ στο ΟΑΚΑ για τους Πρωταθλητές. Τα 5 λάθη που έκαναν οι φιλοξενούμενοι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ λίγα αν κατανοήσει κάποιος ότι πρόκειται για ντέρμπι και για μία «καυτή» έδρα όπως το «Νίκος Γκάλης». Θέμα συγκέντρωσης επίσης ήταν οι 13 ασίστ και σε συνδυασμό με τα 6 λάθη αποτελούν ένα εξαιρετικό «όπλο» για μία ομάδα η οποία διεκδικεί την νίκη σε ένα μεγάλο ματς. Μάλιστα ο Ολυμπιακός στην άμυνα μπορεί με τους 77 πόντους που δέχθηκε να μην φαίνεται ότι ήταν σε μεγάλη μέρα όπως στο ματς με την Μπαρτσελόνα, αλλά το ότι οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 10 λάθη δείχνει ότι προσπάθησε να πιέσει τον αντίπαλο του. Επίσης αν κοιτάξει κανείς το πόσους πόντους δέχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στο κρίσιμο και καθοριστικό τέταρτο δεκάλεπτο θα καταλάβει το πόσο συγκεντρωμένοι ήταν και το πόσο είχαν διάθεση να παίξουν άμυνα. Οι 14 πόντοι του Παναθηναϊκού εκ των οποίων οι 9 ήταν τρίποντα (2 ο Ρίβερς και 1 ο Φώτσης) δείχνουν ότι στο τέλος οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ δεν είχαν τα εύκολα και ξεκούραστα καλάθια μέσα από την ρακέτα που θα τους έδιναν το πλεονέκτημα για την νίκη.

Ας κοιτάξουμε λίγο την διαφορά του Ολυμπιακού στην άμυνα και στην συγκέντρωση στο ματς με τους «πράσινους» σε σύγκριση με τα ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Γαλατασαράι. Με τους Πρωταθλητές Ευρώπης ο Ολυμπιακός έκανε 17 λάθη και με την Γαλατά 13. Μάλιστα απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη οι «ερυθρόλευκοι« είχαν μόλις 13 ασίστ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημείωσαν μόλις 7 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο. Επίσης στο ίδιο ματς δέχθηκαν σε 2 δεκάλεπτα πάνω από 20 πόντους και στο ματς της Πόλης η Γαλατά σκόραρε σε τρία δεκάλεπτα αρκετούς πάνω από 20 πόντους. Αυτό δείχνει ότι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στα δύο αυτά ματς δεν ήταν καθόλου συγκεντρωμένοι στην άμυνα κάτι που έδωσε εύκολους πόντους στους αντιπάλους τους είτε μέσα από την ρακέτα είτε με σουτ, λόγω της κακής περιφερειακής άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα