Ο Σούλης, ο «κυματοθραύστης» και ένα άγαλμα!

Η επιτυχία λένε ότι κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μπορεί να είναι και έτσι… Είναι επιτυχημένος ο Σούλης Μαρκόπουλος στον ΠΑΟΚ γιατί η ομάδα του κατετάγη 3η στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, ενώ ένα μόλις χρόνο πριν, όταν το Ρέθυμνο είχε αφήσει το «Δικέφαλο» εκτός τετράδας μέχρι και «γκρίνιες» είχαν ακουστεί για τον νυν πετυχημένο τεχνικό, επειδή η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε «χάσει τα κεκτημένα» τότε της κανονικής περιόδου.

Αλλά

στον ΠΑΟΚ, στην σύγχρονη ΚΑΕ, δεν είναι το αποτέλεσμα της ομάδας που «καίει» τον Μπάνε Πρέλεβιτς και τους συν αυτώ. Ακόμη και η ομάδα τερμάτιζε 4η πίσω από τον Πανιώνιο ή και 5η ακόμη, οι 1.500 «πιστοί» της στο «παλατάκι» δεν θα άλλαζαν πόστο (να πάνε κι αυτοί στο ποδόσφαιρο) ή τώρα που ήρθε η μεγάλη συγκριτικά επιτυχία δεν αναμένονται «δραματικές» αυξήσεις στην προσέλευση του κόσμου.

Στον ΠΑΟΚ που ο παρορμητικός φίλαθλος έρχεται μόνο στα παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό στο γήπεδο και που ο κάθε «στραβοστόμης» περιμένει την ήττα για να «κράξει» δικαίους και αδίκους, ο Σούλης Μαρκόπουλος έχει πετύχει κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο βαθύ από τον απολογισμό των νικών, των βαθμών και των διαφόρων ατομικών διακρίσεων (που ήρθαν και με τις σχετικές ψηφοφορίες του ΕΣΑΚΕ).

Ο Σούλης Μαρκόπουλος πέτυχε τα πέντε τελευταία χρόνια να μην ακουστεί ούτε κιχ μεταξύ των φιλάθλων για το «ποιος είναι ο αυτός ο προπονητής;», για το «τι κάνει αυτός ο προπονητής;», για το «που τον βρήκε και από πού τον έφερε αυτό τον προπονητή η διοίκηση…», για το «τι κάνει η διοίκηση με αυτόν που επέλεξε», κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα που στον σύγχρονο ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ – του μεγιστάνα και καλοπληρωτή Ιβάν Σαββίδη - απαξιώθηκε ο Κυπελλούχος UEFA Στέφενς, που ο Κυπελλούχος Ελλάδας Δώνης εκδιώχθηκε ως «μαύρο πρόβατο», που ο Μπόλονι αποκαλέστηκε «παππούς κοιμώμενος» και που ακόμη – ακόμη και ο Αναστασιάδης αμφισβητείται για τις επιλογές του πριν αρχίσει η σαιζόν, ο Σούλης Μαρκόπουλος αποτέλεσε τον μεγαλύτερο «κυματοθραύστη» ever για οποιαδήποτε διοίκηση του ΠΑΟΚ!

Ναι, θα βιαστεί ο συνήγορος του διαβόλου – και του Πρέλεβιτς – να πει ότι «ο Μπάνε ήξερε και στήριζε τον Σούλη επί πέντε χρόνια». Αλλά ούτε έτσι είναι. Θυμίζουμε ότι στο τέλος της τριετίας λίγο έλλειψε να τον διώξουν και μάλιστα απλήρωτο επειδή η ομάδα τερμάτισε 8η , γιατί ακριβώς η διοίκηση έδιωξε στα μισά της σαιζόν Ρασάντ Ράϊτ, Μάρκους Γκορί και για να γλιτώσει χρήματα έφερε κάτι απίθανους παίκτες του «χιλιάρικου» (ο Πέτγουεϊ ήταν ναύτης κι έπαιζε μπάσκετ σε ένα αεροπλανοφόρο, ο Άλεξιτς ήρθε από πολύμηνη αποχή λόγω χιαστών, ο Μπόγιοβιτς ήταν Σέρβος …σκόρερ χωρίς τρίποντο, κ.ο.κ.). Παρεμπιπτόντως εκείνη την σαιζόν ο Μαρκόπουλος «έβγαλε από την ναφθαλίνη» μέσα σε δύο μήνες τον Νίκο Παππά…

Η διοίκηση λοιπόν τότε το 2012, για να μην προβεί σε άλλα έξοδα κράτησε τον Σούλη (κάποια μέλη της βέβαια πρόταξαν την αξία του και επέβαλλαν την λογική), αλλά στο διά ταύτα η διοίκηση «βγήκε κερδισμένη» πολλαπλώς, αφού ούτε κανείς από τον κόσμο «γκρίνιαξε» ούτε η ομάδα στην οποία έπεσε κι άλλο «μαχαίρι» στο μπάτζετ. Κι όσο και να «γκρίνιαξε» και ο Σούλης για τις περικοπές αυτές (από 650.000 ευρώ το 2012, πήγε στα 365.000 ευρώ το 2013 και στα 265.000 ευρώ φέτος!).

Και ο Σούλης με τα «ψέμματα», με τα «ψίχουλα» και με τα «μαγικά» του, έκανε …μάγκες πάλι τους διοικούντες. Για να εμφανίζονται ενώπιον του κόσμου ως ηγέτες της 3ης καλύτερης ομάδας της Α1 αλλά και για να μπορούν να κάνουν και την ζητούμενη εξυγίανση. Δέχθηκε μάλιστα ο προπονητής να πηγαίνουν (πολύ) πίσω οι δικές του πληρωμές, για να μπαίνουν μπροστά αυτές των παικτών. Πάλι «κυματοθραύστης» δηλαδή και για τα εντός ομάδος πιθανά «κύματα» και «μποφώρ».

Κι έρχεται τώρα η στιγμή της ανανέωσης… Και στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι πάλι μπορεί να γίνει ο Σούλης «κυματοθραύστης» τους. Μόνο που πλέον και οι «πέτρες» του «κυματοθραύστη» θα κινηθούν με την λογική. Και ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να τις πληρώσει για …γρανίτη. Γιατί τόσο αξίζει… Αν και νομίζουμε ότι αξίζουν για χρυσάφι!

Όσο για την ποιότητα, την εργατικότητα και την προπονητική του αξία, αυτήν σίγουρα ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να την πληρώσει... Ίσως μόνο ομάδες της Ευρωλίγκα πλέον να μπορούν να του τις «καλύψουν». Αλλά αν στον ΠΑΟΚ καταλάβουν και την εξωαγωνιστική αξία του κόουτς γι΄ αυτούς, θα πρέπει για να τον «ψήσουν», μαζί με την όποια «λιτή» (στα μέτρα του δυνατού) προσφορά τους να χτίσουν κι ένα «άγαλμα» του Σούλη έξω από το «παλατάκι»!

Keywords
Τυχαία Θέματα