Μια χαρά πρωτάθλημα

Στη Σιένα της Ιταλίας απαγορεύεται να είσαι πόρνη εάν έχεις όνομα Μαρία. Στο ελληνικό μπάσκετ "απαγορεύεται" να δεις τα θετικά στοιχεία, που… βγάζουν μάτι, αφού οι περισσότεροι θέλουν (όχι για ιδιαίτερο λόγο, απλά από… συνήθεια) να το εντάξουν στη συνομοταξία των κοινωνικών δράσεων που έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Όταν, πριν από χρόνια, ο πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Θοδωρής Καρατζάς, είχε "επιβάλλει" το σλόγκαν (μαζί και τη φιλοσοφία) για "το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης", λίγοι το μετέτρεψαν σε όπλο για να διαδώσουν το μπάσκετ,

να το βάλουν σε κάθε σπίτι και να το κάνουν πιο προσιτό στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι το χρησιμοποίησαν όταν έπαψε να είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στην ήπειρο, προκειμένου να θυμίσουν τί είχαμε (αυτό που δεν αναγνώριζαν) και τί χάσαμε. Γιατί, ενδεχομένως, το κακό πουλάει. Όχι για μας! Εμείς γράφουμε και το καλό και το κακό. Το πρώτο με χαρά, το δεύτερο για να το πολεμήσουμε, να το νικήσουμε.

Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι έχουμε πρωτάθλημα περιορισμένου ενδιαφέροντος και… ευθύνης. Ο Άκης (Τσόλης) μαζεύει εκείνα τα στοιχεία, που έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος του ΕΣΑΚΕ, προς κάθε κατεύθυνση. Θα βγουν σύντομα. Και θα είναι εντυπωσιακά.

Εμείς ας δούμε τα… απλά μαθηματικά: Έχουμε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο δεν υπάρχει δεδομένη θέση για κανέναν (πλην του Ρεθύμνου). Πώς ονομάζεται αυτό το πρωτάθλημα; Δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν είναι γεμάτο συγκινήσεις, δεν είναι απρόβλεπτο;

Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα πρώτος και ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεύτερος, αλλά -αλήθεια- ποιος μπορεί από τώρα να προδικάσει τί θα συμβεί στους… τελικούς; Άρα ακόμα κι εκεί όπου έχουν μοιραστεί θέσεις και ρόλοι, όλα είναι ανοιχτά.

Πανιώνιος και ΠΑΟΚ ισοβαθμούν στην τρίτη θέση, αλλά ο "δικέφαλος" θα παίξει στο "Παλατάκι" με τους "πάνθηρες", συν του ότι μοιάζει να έχει λίγο πιο βατό πρόγραμμα. Και οι δύο θέλουν με πάθος την τρίτη θέση, για να πάρουν το… μπόνους.

Το Ρέθυμνο είναι πέμπτο και από εκεί και πέρα Ίκαρος (31), Απόλλων Πατρών (30) και Άρης (30) είναι οι τρεις που συμπληρώνουν την οκτάδα. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην κατάληψη της έκτης θέσης, καθώς ο 7ος και ο 8ος θα βρεθούν απέναντι στους δύο "αιώνιους" και… αντίο ζωή. Δεν ισχύει το ίδιο για τον 6ο, καθώς δικαιούται να ελπίζει σε… δεύτερη ευκαιρία.

Από το 9 έως το 14 όλοι μπορεί να πέσουν και όχι να σωθούν. Ηλυσιακός και ΚΑΟΔ έχουν έναν βαθμό παραπάνω, αλλά αυτό σημαίνει πολλά και τίποτα, αφού υπάρχουν ακόμα αγώνες και αγωνιστικές για να αλλάξουν τα δεδομένα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στην τελευταία αγωνιστική ο ουραγός (σήμερα) Γ.Σ. Περιστερίου υποδέχεται τον Ηλυσιακό, που είναι έναν βαθμό από πάνω, με τη διαφορά από τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα να είναι στο εύθραυστο +2 (66-64) υπέρ της παρέας του Γιώργου Ζευγώλη. Άρα, όλα είναι ανοιχτά.

Μοναδικό… "κακό" από την ανάγνωση του βαθμολογικού πίνακα, είναι η παρουσία τριών ομάδων της περιφέρειας (ΚΑΟΔ, Κολοσσός και Καβάλα), όπως και ο συμπαθέστατος (από κάθε άποψη) Πανελευσινιακός στους… υποψήφιους για αποχώρηση (βλέπε υποβιβασμός). Βεβαίως, καθένας γράφει την ιστορία του, οπότε ας μην έμπλεκαν, αλλά θέλουμε το μπάσκετ να απλωθεί παντού.

Όπως θα θέλαμε -αν αυτό κατακτηθεί αγωνιστικά- να δούμε και εκπρόσωπο της Θεσσαλίας (Τρίκαλα) στην Α1. Αλλά αυτά είναι όλα σχετικά, είναι… ασκήσεις επί χάρτου και έπεα πτερόεντα.

Η ουσία είναι πως το πρωτάθλημά μας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, είναι πρωταθληματάρα, που θα μας κρατήσει με κομμένη την ανάσα ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τη στιγμή που το αντίστοιχο πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο είχε τελειώσει από τον… Οκτώβριο. Τη στιγμή που στο αντίστοιχο πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο ουδείς ασχολείται σχεδόν από την πρώτη σέντρα.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα