Κώστας Φλεβαράκης στο Basketblog: «Ήμασταν έτοιμοι για όλα»!

Το «διπλό» των Τρικάλων στην Ελευσίνα, επί του τοπικού Πανελευσινιακού, συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών αποτελεσμάτων της άρτι ληχθείσας αγωνιστικής. Με τον τρόπο αυτόν, πραγμστοποιήθηκε για τους νικητές ένα αποφασιστικό «βήμα», για τη μαθηματική εξασφάλιση της αποφυγής του υποβιβασμού, ενώ θα γινόταν ακόμη πιο σίγουρο, αν είχε αποφευχθεί στην τελευταία φάση το καλάθι-φάουλ του Δημοσθένη Αβραμίδη, που διατήρησε τη διαφορά του πρώτου μεταξύ τους αγώνα, για το σύνολο του Τζίμη Κουστένη, χαρίζοντάς του ένα «φιλί ζωής».

Ο προπονητής των Τρικάλων, Κώστας Φλεβαράκης,

μιλάει στο Basketblog.gr για τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά στον αγώνα αυτόν, κι έδωσαν ένα πολύτιμο αποτέλεσμα στην ομάδα του, ενώ δίνει τη δική του άποψη για τη «μάχη» της ουράς και το πιθανό σενάριο ισοβαθμιών στο φινάλε του πρωταθλήματος. Δίνει το δικό του «σύνθημα», εν όψει Απόλλωνα Πατρών, ενώ δε διστάζει να τονίσει τη σημασία, τόσο της βοήθειας των ξένων που προστέθηκαν πρόσφατα στο ρόστερ, όσο και της ύπαρξης νεαρών ανερχόμενων παικτών. Τέλος, αναφέρεται στην επικρατούσα κατάσταση σε όλα τα «μέτωπα» της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, ύστερα από 19 αγώνες.

Συνέντευξη στον Ραφαήλ Αλαγά

Κόουτς, πετύχατε μία πολύ σημαντική νίκη στην Ελευσίνα, στην προσπάθεια της ταχύτερης δυνατής μαθηματικής εξασφάλισης της σωτηρίας σας. Ποια ήταν, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία που έκριναν την έκβαση της αναμέτρησης υπέρ σας;

Ήμασταν αρκετά συγκεντρωμένοι, σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, κατά τη διάρκεια όλου του παιχνιδιού, αν εξαιρέσεις τα πρώτα λεπτά από κάθε ημίχρονο. Νομίζω ότι, όταν έχεις μερικές αλλαγές στο ρόστερ, που αλλάζουν την «χημεία» του συνόλου, είναι λογικό να υπάρξουν και τέτοια διαστήματα. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό, όμως, το αποτέλεσμα αυτό καθεαυτό, καθώς είχαμε ηττηθεί από τον Πανελευσινιακό στον πρώτο γύρο, και ο πρώτος παράγοντας που μετρά σε περίπτωση ισοβαθμίας, είναι το πόσες νίκες μετρούν οι ομάδες μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ήμασταν συγκεντρωμένοι και αρκετά ομαδικοί, τόσο στο αμυυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως δείξαμε έτοιμοι για κάθε δύσκολη κατάσταση, και αναφέρομαι κυρίως στα σημεία που βλέπαμε να «στραβώνει» το ματς. Αυτή, είναι, άλλωστε, η νοοτροπία που επιθυμούμε να έχουμε σε όλους μας τους αγώνες.

Με το αποτέλεσμα αυτό, «βυθίσατε» παράλληλα την Ελευσίνα ακόμη περισσότερο στη «δίνη» του υποβιβασμού, κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε και ο προπονητής της, Τζίμης Κουστένης, λέγοντας πως η ομάδα του παίζει «με το πιστόλι στον κρόταφο». Δεν φύγατε, όμως, με μία μικρή πικρία, έχοντας την ευκαιρία να πάρετε και τη διαφορά, ώστε να έχετε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας;

Κοίταξε, θεωρώ δύσκολο προσωπικά το σενάριο να προκύψει απλά ισοβαθμία δύο ομάδων στο τέλος, με τόσες να δίνουν «μάχη» για τη σωτηρία. Σαφώς, όμως, και δε μας άρεσε που χάσαμε τη διαφορά από το καλάθι που δεχθήκαμε σε νεκρό χρόνο και γνωρίζουμε, ότι είναι κάτι που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τη διαφορά, μένουμε στο ότι πετύχαμε μία πολύ μεγάλη νίκη. Δεν έχει τελειώσει, άλλωστε, τίποτα ακόμη και θα χρειαστούμε κι άλλα αποτελέσματα σαν το προχθεσινό, ώστε να μείνουμε στην κατηγορία. Από εμάς εξαρτάται, με λίγα λόγια, το να μην ξανασχοληθούμε με το καλάθι του Αβραμίδη.

Βλέπετε, επομένως, ενδεχόμενη ισοβαθμία να απαρτίζεται από πάνω από δύο ομάδες στο τέλος;

Όπως είπα και νωρίτερα, όμως, το σενάριο, στο οποίο αναφέρθηκες, υπάρχει περίπτωση να γίνει πραγματικότητα, αλλά δύσκολα η ισοβαθμία που ίσως προκύψει στο φινάλε, θα απασχολεί μόνο δύο ομάδες. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, προσέχεις τουλάχιστον να μην έχεις χάσει δύο φορές από τον ίδιο αντίπαλο, και αυτό είναι που καταφέραμε σε πρώτη βάση. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα σημαντικό «βήμα» προς την κατεύθυνση της γρήγορης μαθηματικής εξασφάλισης της σωτηρίας. Όλα τα σενάρια που συζητάμε, βρίσκονται απλά σε θεωρητικό επίπεδο, την ώρα που υπάρχουν άλλα επτά ματς και πολύς δρόμος. Πλέον, τίποτα άλλο δεν είναι σημαντικό για εμάς, παρά το επόμενο ματς με τον Απόλλωνα Πατρών, μία πολύ δυνατή ομάδα, της οποίας η ήττα από την ΑΕΚ δεν πρέπει να μας ξεγελάσει.

Στο ματς αυτό με τον Απόλλωνα, παίζει ρόλο το ψυχολογικό κομμάτι, με δεδομένο ότι εσείς θα προέρχεστε από μία πολύ σημαντική νίκη, επί ενός άμεσου ανταγωνιστή σας, ενώ ο αντίπαλός σας από μία οδυνηρή ήττα στην έδρα του;

Δεν νομίζω να παίξει τόσο μεγάλο ρόλο. Έχει φανεί εδώ και αρκετό καιρό, ότι η ΑΕΚ διαγράφει μία διαρκώς ανοδική πορεία και πλησιάζει όλο και περισσότερο, στο επίπεδο των δύο «αιωνίων». Η ήττα, επομένως, του Απόλλωνα από την ΑΕΚ στην Πάτρα, είναι σαν εκείνες με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε δημιουργεί προβληματισμό, αλλά μάλλον κίνητρο στον Απόλλωνα, κι εμείς έναν τέτοιο αντίπαλο περιμένουμε. Ο Απόλλων, λοιπόν, έχει κάνει μία πολύ καλή πορεία μέχρι στιγμής. Είναι μία ομάδα με ιδιαίτερη «χημεία», αρκετό ταλέντο κι εμπειρία, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους παίκτες. Πρόκειται για ένα πολύ καλά δομημένο σύνολο, λοιπόν, αλλά κι εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Αρχής γενομένης από αυτό το ματς, θα υπήρχε στο μυαλό σας το αισιόδοξο σενάριο να διεκδικήσετε μία θέση στα play-offs;

Αυτά είναι σενάρια, τα οποία δεν μπορούμε να σκεφτούμε αυτήν τη στιγμή. Με χαμηλό μπάτζετ και μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας, πρώτος στόχος είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο το επόμενο παιχνίδι. Όλα τα υπόλοιπα, ανάλογα και με το τι γίνεται στα υπόλοιπα ματς, μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Η νίκη στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, είναι αυτό που μας απασχολεί, διότι μπορεί να μας φέρει ακόμη πιο κοντά στην μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής μας, ταυτόχρονα όμως μπορεί να σημαίνει και κάτι, γιατί στην ίδια θέση με εμάς υπάρχουν και πολλές άλλες ικανές ομάδες. Καλό είναι, λοιπόν, να μην αναλωνόμαστε σε ανάλυση σεναρίων και να κοιτάμε μόνο όσα δεδομένα έχουμε μπροστά μας, με καθαρό στόχο την επόμενη προπόνηση, το επόμενο παιχνίδι.

Πόσο έχουν βοηθήσει την ομάδα σας, προκειμένου να βρεθείτε σε αυτήν την πλεονεκτική θέση, οι μεταγραφές παικτών μεσούσης της σεζόν, όπως ο Χάρις, ο Χολ και ο Αλεξάντερ;

Οποιαδήποτε αλλαγή, γίνεται σαφώς με στόχο τη βελτίωση της ομάδας. Το πιο μεγάλο στοίχημα, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ανέφερα και στο εντός έδρας παιχνίδι μας με τον Ολυμπιακό, είναι η μικρότερη δυνατή αλλοίωση, ή και σταδιακά η βελτίωση, της «χημείας» του συνόλου. Κι αυτό αποτελεί ρίσκο, ακριβώς γιατί οι μεταγραφές αυτές γίνονται, χωρίς να έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, ενώ παράλληλα πρέπει από τους παίκτες αυτούς να πάρεις το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν έχεις, όμως, να παίξεις κάθε αγωνιστική πολύ δυνατά παιχνίδια, δεν μπορείς να εξαρτάσαι από 1-2 παίκτες, οφείλεις να έχει όσο πιο περισσότερες λύσεις μπορείς και να λειτουργείς ως σύνολο. Εμείς, πιστεύω πως λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και είναι κάτι που βοηθά, τόσο στους αγώνες μας, όσο και στην ενσωμάτωση των νέων παικτών. Αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε καθημερινά, και νομίζω πως φάνηκε στα δύο τελευταία μας ματς, με Ολυμπιακό και Πανελευσινιακό, δείχνοντας καλό πρόσωπο.

Πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια αυτή που καταβάλλετε, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία για ανάδειξη νεαρών ανερχόμενων παικτών, όπως ο Χουχούμης και ο Βαρυτιμιάδης;

Είναι αλήθεια, ότι εχουμε αρκετούς Έλληνες παίκτες, οι οποίοι όμως δεν έχουν πολλές εικόνες από την Α1 και ειδικά από δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν ανά παιχνίδι. Αυτό, ασφαλώς, καθιστά πιο δύσκολο το έργο τους, αλλά αυτή είναι μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με τα δικά μας δεδομένα. Με βάση αυτή, άλλωστε, επιλέγουμε και μερικούς νεαρούς παίκτες, στους οποίους και πιστεύουμε, ώστε να βοηθήσουν και την ομάδα, αλλά και τον εαυτό τους, για να ανελιχθούν στον μπασκετικό «χάρτη». Όταν έχεις αυτό το «διπλό» αποτέλεσμα, σαφώς είσαι ικανοποιημένος. Χρειάζεται, βέβαια, πολλή δουλειά στην περίπτωσή τους και αυτό είναι κάτι που θα κρίνουμε περισσότερο στο τέλος της σεζόν, ανάλογα με το αν έχουν όντως «αρπάξει» την ευκαιρία τους.

Ποια είναι η δική σας εικόνα, από τον «χάρτη» που έχει σχηματιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά από 19 αγωνιστικές;

Ξεκινάμε από το γνωστό δίδυμο της κορυφής, που δεν είναι άλλο από τους «αιωνίους», ενώ θα μπορούσα να πω ότι και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αρκετά κοντά. Η ΑΕΚ, επίσης, έχει δείξει ότι βαδίζει ανοδικά με γοργά «βήματα» και πλησιάζει όλο και περισσότερο, στο επίπεδο των κορυφαίων ομάδων. Πολύ καλή ομάδα, έχει και ο Άρης, ενώ νομίζω πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες, κάτι που φαίνεται και από τα οικονομικά τους δεδομένα. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει δηλαδή μία σχετική ισορροπία δυνάμεων και παρακολουθούμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που διαθέτει τα γνωστά ελληνικά στοιχεία της τακτικής και της άμυνας. Έχουν εισέλθει, βεβαίως, και τα στοιχεία του σύγχρονου μπάσκετ, όπως η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα