Κέβιν Τζόνσον: Οργανωτικός Δήμαρχος σαν γκαρντ-επιρρεπής στο λάθος σαν σταρ…

Για τον Κέβιν Τζόνσον, η ζωή είχε σχεδόν πάντα δύο όψεις. Οι γονείς του είχαν όνειρα για εκείνον, αλλά ενώ ο ίδιος πέτυχε πολλά από αυτά, δεν τα χάρηκε όσο θα ήθελε, καθώς όταν ήταν σε ηλικία 3 ετών, έχασε τον πατέρα του, Λόρενς, σε ατύχημα με σκάφος... Ο άλλοτε γκαρντ των Καβς και Σανς, που μεγάλωσε με τον παππού και την γιαγιά του, λέει σήμερα, στα 48 του, όταν το περιστατικό με τον πατέρα του τον έκανε άμεσα πιο δυνατό. Και φιλόδοξο. Η «διπλή όψη» εμφανίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία στο μπάσκετμπολ και κατέχει

ακόμη τα ρεκόρ σε ασίστ και κλεψίματα, ενώ αυτό των πόντων καταρρίφθηκε αρχικά από τον Λαμόντ Μάρεϊ και στη συνέχεια από τον Τζερόμ Ραντλ. Ωστόσο, στο κολέγιο, έπαιξε και μπέιζμπολ και μάλιστα έγινε ντραφτ από τους Όκλαντ Αθλέτικς (23ος γύρος το 1986). Όμως είχε προτεραιότητα το μπάσκετμπολ και δεν μετάνιωσε, αφού ήταν ο πρώτος παίκτης που πέτυχε τριπλ-νταμπλ στην περιφέρεια Pac-10 και το 1987 επιλέχθηκε στο Νο7 του ντραφτ του ΝΒΑ από το Κλίβελαντ. Στους Καβς βρήκε μπροστά του τον Μαρκ Πράις και από την ρούκι κιόλας σεζόν του έγινε ανταλλαγή στο Φοίνιξ... Και ολοκληρώνοντας την εξαιρετική καριέρα του, το 2000, αποφάσισε να γίνει πολιτικός και η στήλη «Old School Bball» τον θυμάται γιατί σήμερα (18/5), ημέρα δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο παλαίμαχος γκαρντ είναι Δήμαρχος της γενέτειράς του, Σακραμέντο, με οργάνωση μεν σαν πλέι-μέικερ, αλλά και... (οικονομικά και ερωτικά) σκάνδαλα σαν σταρ! Και φημολογείται πως ακόμη και ο «αθόρυβος» γάμος του είχε να κάνει με την... υπεράσπισή του στα τερτίπια του! Θαρρεί κανείς, μάλιστα, πως οι «δύο όψεις» υπήρξαν και στο απόλυτο highlight του στην Λίγκα, όταν στους δυτικούς ημιτελικούς του 1994 με το Χιούστον, κάρφωσε μπροστά στον Χακίμ Ολάζουουν, αλλά ο τελευταίος πήρε την ρεβάνς του με μία μεγαλοπρεπέστατη τάπα στη συνέχεια!

Το ταλέντο του φάνηκε από το γυμνάσιο του Σακραμέντο, στο οποίο αν και μόλις 1,85μ., είχε μ.ο. 32,5π. και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Βόρειας Καλιφόρνια. Η υποτροφία για το Μπέρκλεϊ δεν άργησε κι εκεί ο Τζόνσον ήταν βασικός και τα 4 χρόνια της φοίτησής του, μετρώντας μ.ο. 17,2π.-5,1ασ. την τελευταία σεζόν, με συμμετοχή στο τουρνουά ΝΙΤ, ενώ η φανέλα του με το Νο11 αποσύρθηκε το 1992. Η ενασχόληση με το μπέιζμπολ δεν κράτησε πολύ και έπειτα από ένα δοκιμαστικό πέρασμα από την Μόντιστο, θυγατρική ομάδα των Όκλαντ Αθλέτικς, αφοσιώθηκε στο μπάσκετμπολ, ειδικά μετά την επιλογή του στο Νο7 του ντραφτ του 1987 από τους Καβς. Η «παρέα» στο παρκέ με τον Πράις δεν «κόλλησε» και τον Φλεβάρη του 1988, σαν ρούκι, ο «K.J.» παραχωρήθηκε στο Φοίνιξ με τους Μαρκ Ουέστ και Τάι Κόρμπιν, αντί των Λάρι Νανς και Μάικ Σάντερς. Ο Τζόνσον βρήκε στους Σανς άμεσα χρόνο συμμετοχής και αναδείχθηκε καλύτερος ρούκι του Απριλίου, με μ.ο. 15,1π.-10,6ασ.-5,6ριμπ. και την επόμενη χρονιά, πρώτη ως ολόκληρη στην Αριζόνα, «έλαμψε» με 20,4π.-12,2ασ.-50,6% στα σουτ-88,2% στις βολές κι έγινε στα 23 του μόλις ο 3ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με +20π.-+12ασ. μ.ο. σε μία σεζόν, μετά τους Μάτζικ Τζόνσον-Αϊζάια Τόμας!!! Οι καταπληκτικές επιδόσεις του τον «έχρισαν» πιο βελτιωμένο παίκτη της χρονιάς, τίτλος που πήγε για πρώτη φορά στο Φοίνιξ (το 2006 τον κατέκτησε ο Μπορίς Ντιό και φέτος ο Γκόραν Ντράγκιτς)! Τα εκπληκτικά του κατορθώματα συνεχίστηκαν και έγινε επίσης ο 3ος παίκτης με +20π.-+10ασ. μ.ο. σε 3 διαδοχικές σεζόν (μετά τους... Όσκαρ Ρόμπερτσον και Αϊζάια Τόμας), ενώ από το 1989 ως το 1995, οι Σανς δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τις 53 νίκες και φυσικά βρίσκονταν πάντα στα πλέι-οφς, με αποκορύφωμα την παρουσία στους Τελικούς του 1993 (ήττα με 2-4 από το Σικάγο), στο 3ο ματς των οποίων, με 3 παρατάσεις, πέτυχε ρεκόρ ΝΒΑ σε πλέι-οφς με συμμετοχή 62΄!

Αποτέλεσμα των εμφανίσεών του ήταν οι 3 επιλογές σε All-Star (1990, 1991, 1994) και στην 2η φόρεσε το Νο41 (αντί για το Νο7) για να τιμήσει τον συμπαίκτη του, Μαρκ Ουέστ, για την «βρώμικη» και «αθόρυβη» δουλειά που έκανε στο παρκέ! Στον αγώνα του 1991 ήταν βασικός στο πλάι του Μάτζικ Τζόνσον, τον οποίο στους δυτικούς ημιτελικούς του 1990 είχε «επισκιάσει», καθώς αν και οι Λέικερς είχαν ρεκόρ 63-19 και το Νο1 στην Δύση, το (Νο5) Φοίνιξ επιβλήθηκε με 4-1 και τον Κέβιν Τζόνσον να μετρά μ.ο. 33,5π. στα δύο τελευταία παιχνίδια! Μάλιστα, στον 1ο γύρο ήταν καθοριστικός κόντρα στον Τζον Στόκτον, στην επικράτηση επί της Γιούτα των 55 νικών στην ρέγκιουλαρ-σίζον. Το 1994 ήταν μέλος της 2ης Dream-Team στο Μουντομπάσκετ του Καναδά, αλλά το 1996, έπειτα από σεζόν 20,1π.-9,3ασ.-30,8΄, σε μία επέμβαση για κήλη, έπειτα από πόνους στους προσαγωγούς, οι γιατροί ανακάλυψαν μία δεύτερη, «κρυμμένη» -για 4 χρόνια- κήλη και ο «K.J.» δεν ήταν ποτέ ο ίδιος στο παρκέ, με μ.ο. 9,5π.-4,9ασ. σε 25,8΄ και 50 αγώνες, αλλά μόλις τους 12 σαν βασικός, το 1997-98... Αποφάσισε να αποχωρήσει το ίδιο καλοκαίρι, αλλά το 1999-2000 επέστρεψε για 6 ματς (μ.ο. 6,7π.-4ασ. σε 18΄) στα πλέι-οφς του 2000, ώστε να καλύψει το κενό του τραυματία Τζέισον Κιντ και μετά την πρόκριση (3-1 επί των Σπερς) και τον αποκλεισμό από τους Λέικερς (1-4), αποχώρησε οριστικά, με επιδόσεις καριέρας τους 17,9π.-9,1ασ. σε 735 παιχνίδια!

Μονάχα που ο επικοινωνιακός Κέβιν Τζόνσον δεν έμεινε δα και σπίτι του. Μετά το τέλος της καριέρας του ξεκίνησε επιχειρηματικές δραστηριότητες σαν μεσίτης, στο αθλητικό μάνατζμεντ, ενώ από το 1989, σαν παίκτης, ίδρυσε τον οργανισμό «HOPE» (αρχικά για το Helping Others Pursue Excellence=Βοηθώντας τους άλλους να κυνηγήσουν την τελειότητα, που σαν λέξη μεταφράζεται σε «Ελπίδα») για μαθητές στην γειτονιά του Όουκ Παρκ του Σακραμέντο, όπου μεγάλωσε. Παρέμεινε διευθύνων σύμβουλος ως το 2008, όταν και εκλέχθηκε πρώτη φορά Δήμαρχος του Σακραμέντο, πρωτεύουσας της Καλιφόρνια. Με τον «HOPE», ο Τζόνσον βοήθησε ακόμη και στην ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων, στήριξε περισσότερους από 2.000 μαθητές, ωστόσο βρέθηκε τρις στο στόχαστρο ερευνών. Αρχικά το 1995, όταν μία 16χρονη μαθήτρια τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση και την εφημερίδα «Sacramento Bee» να αποκαλύπτει πως οι δικηγόροι του «έκλεισαν» το θέμα με αποζημίωση 230.000δολ. στην οικογένειά της... Το 2008, λίγο πριν την 1η εκλογή του ως Δήμαρχος, αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες από 3 μαθήτριες της «HOPE», αλλά δίχως επίσημη καταγγελία, ενώ η πρώην Δήμαρχος, Αν Ρούντιν, ζήτησε μάταια την δημοσιοποίηση των αστυνομικών φακέλων της υπόθεσης. Παράλληλα, από το 2007 ως το 2009, ο δικηγόρος Τζέραλντ Ουόλπιν ερεύνησε τα χρήματα που έλαβε η «HOPE» από το κράτος και την υπηρεσία «AmeriCorps», με φήμες ότι «χάθηκαν» 845.718δολ.! Η Ακαδημία του «K.J.» συμφώνησε να πληρώσει 423.836δολ. σε 10ετή διακανονισμό, ενώ ο ίδιος ο Τζόνσον κατέβαλε 72.836δολ., αλλά δίχως και τούτη την φορά ο παλαίμαχος γκαρντ να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορούμενου. Η «Sacramento Bee» έγραψε πως πολλά από τα «χαμένα» χρήματα πήγαν σε επενδύσεις σε ιδιόκτητες κατοικίες του Τζόνσον, στις οποίες όμως ανακαλύφθηκαν παραβάσεις πυρόσβεσης κ.α..

Εσχάτως, κι ενώ ο Τζόνσον πρωτοστάτησε ως Δήμαρχος στην παραμονή των Κινγκς στο Σακραμέντο, αποφεύγοντας πιθανές μετακομίσεις τους σε Σαν Ντιέγκο, Αναχάιμ ή Σιάτλ, ο παλαίμαχος γκαρντ ενεργεί ως ανεπίσημος σύμβουλος της Ένωσης Παικτών και ζήτησε την αυστηρή τιμωρία του ιδιοκτήτη των Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ, για τις ρατσιστικές αναφορές του. Πολλές ιστοσελίδες της Καλιφόρνια, πάντως, αναφέρουν πως η (από το 2011) σύζυγός του, Μισέλ Ρι (κορεατικής καταγωγής) ήταν εκείνη πως ως πρώην Πρύτανης των Δημόσιων σχολείων στην Ουάσινγκτον και του σχολικού οργανισμού του Κολούμπια, μεσολάβησε ώστε να μην φτάσουν στο δικαστήριο οι αναφορές του Τζέραλντ Ουόλπιν τόσο για την οικονομική κατάσταση στην «HOPE» όσο και για το θέμα με τις 3 μαθήτριες! Μάλιστα, σύμφωνα με αποκάλυψη των «L.A. Times», ο Ουόλπιν απολύθηκε από τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, που είναι καλός φίλος του ζεύγους Τζόνσον-Ρι... Η τελευταία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα από την Ουάσινγκτον, ανέθεσε στην Ζακλίν Ουόνγκ-Ερνάντεζ, υπάλληλο της «HOPE», να ερευνήσει το ζήτημα, αλλά όταν εκείνη ανακάλυψε πως οι δικηγόροι του Τζόνσον είχαν ήδη επικοινωνήσει με τις οικογένειες των 3 κοριτσιών, παραιτήθηκε, αηδιασμένη για την φερόμενη «κάλυψη» στον Δήμαρχο!

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα