Καλωσόρισες κρίση

Με την απροσδόκητη ήττα του στη Δράμα, δεύτερη συνεχόμενη μετά από εκείνη στον ημιτελικό του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός «καλωσόρισε» την πρώτη φετινή (φανερή) κρίση του. Θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς πως θα μπορούσε να βγάλει μια τόσο μακριά και δύσκολη σεζόν, με χαρές και πανηγύρια. Όπως είναι παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι ξαφνικά μεταλλάχτηκε από ανίκητος σε ομάδα

της σειράς, υπακούοντας στην θεωρία των δυο άκρων. Ξεκάθαρα, πρόκειται για μια δοκιμασία η οποία αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και η οποία το πρώτο που θα δοκιμάσει είναι τη συνεκτικότητα αυτής της ομάδας, σε όλα της τα επίπεδα.

Τί έφυγε και τι έρχεται

Το κακό βέβαια για τους «ερυθρόλευκους» είναι ότι η κρίση αυτή, του στοίχισε ήδη την απώλεια ενός τίτλου, του κυπέλλου Ελλάδας και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να προλάβουν να αρπάξουν την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου από τον Παναθηναϊκό, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τη σεζόν από το -2. Η παρηγοριά τους είναι ότι το πλεονέκτημα έδρας, στο παρελθόν δεν είχε αποδειχθεί γι' αυτούς και τόσο μεγάλο πλεονέκτημα, οπότε μικρό το κακό.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης, λοιπόν, καλούνται να διαχειριστούν αυτή την κρίση μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δεδομένων. Το ένα είναι ότι την Παρασκευή (3/1, 21.30) ξεκινάει ένας μαραθώνιος 14 αγωνιστικών για το ΤΟΡ16 της Ευρωλίγκας, με ένα πολύ δύσκολο εντός έδρας παιχνίδι, κόντρα στην απαιτητική Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα ο γηπεδούχος έχει την πίεση γιατί αυτός έχει το «πρέπει». Αυτό το «πρέπει» ξαφνικά έγινε βαρύτερο γιατί μια τρίτη συνεχόμενη απώλεια, μπορεί να μην είναι καταστροφή για τις βλέψεις τους στην φετινή Ευρωλίγκα, αλλά ψυχολογικά θα τους επιβαρύνει πολύ. Συν τοις άλλοις θα τους αναγκάσει να «κυνηγάνε» τον μίνιμουμ στόχο: να μπουν στην τετράδα του ομίλου-φωτιά που συνεχίζει στα πλέι οφ, ή τον μάξιμουμ: να καταλάβουν μια από τις δυο πρώτες θέσεις που θα τους δώσει πλεονέκτημα έδρας.

Το άλλο, είναι ότι πλέον οι Πειραιώτες έχουν 5 μήνες μπροστά τους για να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουν να στεφθούν φέτος πρωταθλητές, θα πρέπει να βρουν τρόπο σπάσουν την έδρα-ταμπού του Παναθηναϊκού, στα τελικά των πλέι οφ. Κάτι που δεν έχουν καταφέρει καμία φορά τα τελευταία τα τελευταία 8 χρόνια, από τότε δηλαδή που επέστρεψαν με συνέπεια στους τελικούς. Μέχρι τότε, μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια του πρωταθλήματος για συντήρηση.

Το ερωτηματικό

Από την αρχή της περιόδου, έχουμε επισημάνει ότι ο φετινός Ολυμπιακός μπορεί να είναι μια ομάδα με πολύ καλή χημεία, με μεγαλύτερες αθλητικές ικανότητες από τον περσινό και πολλές προοπτικές, αλλά θα έχει πάντα ένα ερωτηματικό να τον συνοδεύει: πώς θα αντιδράσουν οι άπειροι νεοαποκτηθέντες παίκτες του σε τέτοιες καταστάσεις. Από τους οκτώ (συνολικά) είχαμε εξαιρέσει τον Μπέγκιτς ο οποίος ήταν ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιποι επτά (Λοτζέσκι, Ντάνστον, Πέτγουεϊ, Σίμονς, Αγραβάνης, Καββαδάς, Παπαπέτρου), καλούνται, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, να κολυμπήσουν σε τόσο βαθιά νερά. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα εμπειρίας, μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω της ομαδικής προσπάθειας, είτε με την καθοδήγηση του προπονητικού τιμ και την υποστήριξη των πιο έμπειρων συμπαικτών τους και την συμπαράσταση των οπαδών τους.

Soft &Λο

Πολλά πράγματα μπορεί να υποστηρίξει κανείς μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και το χαστούκι από τον ΚΑΟΔ. Το σίγουρο είναι ότι μεταξύ τους έχουν μεγάλη ψυχολογική σχέση. Ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για μια ομάδα που προερχόταν από ένα σερί 23-0. Επιπλέον, υπάρχουν δυο διαπιστώσεις οι οποίες δεν περνάνε απαρατήρητες.

Η πρώτη είναι ότι και τα δυο ματς πήγαν στη δύναμη και ο Ολυμπιακός «μάσησε». «Έφαγε ξύλο», με την έννοια ότι οι αντίπαλοί του πήγαιναν στις φάσεις πιο δυνατά και ήταν πιο αποφασιστικοί στις φάσεις που έκαναν φάουλ. Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο, ίσως το κρισιμότερο σημείο απ’ όλα που μπορεί να συζητήσει κανείς αυτή τη στιγμή και να περιμένει απαντήσεις: Μήπως ο φετινός Ολυμπιακός είναι soft ή μήπως η υπεροψία του 23-0 τον έκανε soft;

Η δεύτερη είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει την παραμικρή βοήθεια από έναν παίκτη που στις μεγάλες επιτυχίες είχε καθοριστικό ρόλο: τον Εϊσι Λο. Ο Αμερικανός, από την προετοιμασία και μετά έχει τραυματιστεί τρεις φορές και εν τέλει εμφανίζεται σκιά του εαυτού του. Ούτε να πιέσει μπορεί, ούτε να τρέξει την ομάδα στο transition μπορεί, ούτε να τελειώσει φάσεις για να ξεκουράσει την ομάδα μπορεί. Μιλάμε για έναν παίκτη που ήταν υπόδειγμα ευψυχίας και αποφασιστικότητας και που η απουσία του στον περσινό πρώτο τελικό ήταν καθοριστική. Από το εάν, το πώς και το πόσο γρήγορα θα συνέλθει θα εξαρτηθούν πολλά για την απαιτητική, όσο και ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Με αυτά και με εκείνα, όπως καταλάβατε, δεν πρόκειται να πλήξουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα