Η… συνήθεια των Σπερς, η πατρική ανάμνηση του Λέοναρντ και το «γιατί όχι;» του ΛεΜπρον

Για το Σαν Αντόνιο, η φετινή σεζόν είναι μεγάλη. Και σε διάρκεια και σε σπουδαιότητα. Για το δεύτερο μιλούν από μόνα τους τα κατορθώματα των Σπερς. Για το πρώτο, ίσως τελικά η χρονιά να κράτησε για τα «Σπιρούνια» περίπου... 28΄΄, όσα τα εναπομείναντα πέρυσι στον 6ο Τελικό στο Μαϊάμι, όταν απώλεσαν διαφορά 5π. και τον τίτλο (στο 7ο ματς). Οι Τεξανοί, πάντως, που βρίσκονται ένα βήμα και 48΄ πριν από τον 5ο τίτλο της ιστορίας τους και υποδέχονται τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/6, στις 3:00π.μ., ζωντανή μετάδοση από OTE Sports

1 HD) τους Χιτ στον 5ο Τελικό, επιμένουν πως δεν πρόκειται για ρεβάνς της περσινής ήττας. Η πιθανή κατάκτηση του δαχτυλιδιού δεν θα είναι η «λύτρωσή» τους για το 2013. Αλλά ένα ακόμη «παράσημο» στην ένδοξη 15ετία του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς και του Τιμ Ντάνκαν. Και η αγαπημένη συνήθειά τους να διαψεύδουν Τύπο και οπαδούς εδώ και χρόνια, όταν ακούν πως κάθε σεζόν είναι η τελευταία ευκαιρία τους και ο τελευταίος «χορός» τους. Ο «Pop», μάλιστα, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. την παραμονή του 5ο αγώνα, ξεκαθάρισε πως παρά τα 65 χρόνια του «δεν είμαι καθόλου κουρασμένος και θέλω να συνεχίσω να κοουτσάρω αυτή την ομάδα». Για να αστειευτεί και πάλι, λέγοντας «τι θέλετε; Να με πετάξετε από την πόρτα;»! Την ίδια επιθυμία έχει και ο Τιμ Ντάνκαν, που στα 38 του δεν έχει ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις του, αλλά δήλωσε ότι «είμαι ευλογημένος για όσα έζησα και πέτυχα» και επισήμανε πως «δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποσυρθώ. Θα το σκεφτώ όταν έρθει η ώρα»... Έτοιμος να γυρίσει και του χρόνου στο Σαν Αντόνιο είναι ο Μανού Τζινόμπιλι, που επίσης δεν σκέφτεται να αποχωρήσει.

Από την πλευρά του, ο Τόνι Πάρκερ, συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και μετά την φετινή σεζόν. Εδώ και 6-7 χρόνια εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε και γράφετε συνεχώς πως παίζουμε την τελευταία ευκαιρία μας. Καταλαβαίνω πως μεγαλώνουμε σε ηλικία, ωστόσο έχει δει πως κάθε σεζόν επιστρέφουμε και παίζουμε καταπληκτικό μπάσκετμπολ». Ο Γάλλος γκαρντ εξήγησε ότι «αυτή η ομάδα, ανεξάρτητα με το τι συνέβη πέρυσι στους Τελικούς ή τι θα συμβεί φέτος, έχει σπουδαία "χημεία"» και θύμισε πως «κάθε ομάδα χρειάζεται την "Big-3" της, αλλά για να κατακτήσεις έναν τίτλο, χρειάζονται και οι ρολίστες και εμείς διαθέτουμε εξαιρετικούς». Ο Πάρκερ έκανε λόγο για τις εκπληκτικές εμφανίσεις των Κουάι Λέοναρντ και Μπορίς Ντιό, θυμήθηκε πως στον τίτλο του 2007 είχαν βοηθήσει σημαντικά οι Ρόμπερτ Χόρι, Μάικλ Φίνλεϊ και Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και επανέλαβε πως «κάθε φορά που οι Σπερς θα πετυχαίνουν κάτι σημαντικό, θα οφείλεται σε όλη την ομάδα». Ο «ήρωας» των «Σπιρουνιών» στον 3ο και τον 4ο Τελικό, Κουάι Λέοναρντ, παραμένει σεμνός και παρά τις συνεχόμενες ερωτήσεις για την απόδοσή του, δήλωσε ξανά ότι «αισθάνομαι το ίδιο πριν από κάθε ματς. Το μόνο που θέλω είναι να μπαίνω στο παρκέ και να παίζω και δεν ανησυχώ για το ποιος είναι ο αντίπαλος ή το αν θα νικήσουμε ή θα χάσουμε». Πιθανή κατάκτηση του τίτλου το βράδυ της Κυριακής, που είναι Ημέρα του Πατέρα, θα είναι ιδιαίτερη για τον Λέοναρντ, που το 2008 έχασε τον πατέρα του, όταν εκείνος δολοφονήθηκε σε πυροβολισμούς, στο πλυντήριο αυτοκινήτων που είχε στο Κόμπτον του Λ.Α..

Στην άλλη «γωνιά» του «ρινγκ» των Τελικών, οι Χιτ δεν έχουν καταφέρει να «ζαλίσουν» και πολύ τους Σπερς. Αλλά ο ΛεΜπρον Τζέιμς τόνισε πως δεν είναι έτοιμος να παραδώσει ακόμη το «στέμμα» του πρωταθλητή και το Σάββατο απόρησε ρητορικά «γιατί όχι να μην νικήσουμε και πάλι εκτός έδρας»; Καμία ομάδα δεν έχει «γυρίσει» σε 32 περιπτώσεις από το 1-3 σε Τελικούς (μόνο οι Νικς το 1951 και οι Λέικερς το 1966 έφτασαν από το 1-3 στο 3-3, αλλά ηττήθηκαν) όμως ο σταρ των πρωταθλητών πρόσθεσε ότι «θέλω τόσο εγώ όσο και κάθε συμπαίκτης μου να είναι ο εαυτός του. Πιστεύω σε αυτούς και οι παραδόσεις και οι προϊστορίες είναι για "σπάνε". Το ξέρω πως σε Τελικούς καμία ομάδα δεν ανέτρεψε το 1-3, αλλά γιατί όχι να μην το κάνουμε εμείς; Αυτό που θέλουμε αρχικά είναι να επεκτείνουμε την σεζόν μας και να γυρίσουμε στην έδρα μας για ένα 6ο παιχνίδι». Ο αρχηγός των Χιτ, Ντουέιν Ουέιντ, επανέλαβε ότι «ακούμε και διαβάζουμε διάφορα σε όλη την σειρά. Θα πω και πάλι ότι αυτή η ομάδα έχει μάθει να νικά και να χάνει μαζί. Δεν κατηγορεί κανείς και κανέναν. Είμαστε οι πρωταθλητές, έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε δύσκολη θέση και τα καταφέραμε και εξακολουθούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση». Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ο κόουτς Έρικ Σποέλστρα δεν έχει λάβει σημαντική βοήθεια από τον πάγκο τους, καθώς στους Τελικούς οι αναπληρωματικοί του έχουν μ.ο. 21,3π., σε αντίθεση με τους 35,3 των Σπερς. Οι παγκίτες των Χιτ σουτάρουν με 40,5% εντός πεδιάς, έχουν 35,3% στα τρίποντα και 68,4% στις βολές, ενώ οι αναπληρωματικοί του Σαν Αντόνιο μετρούν αντίστοιχα 49,5%, 44,4% από τα 7,25μ. και 84% στη γραμμή των βολών!

Keywords
Τυχαία Θέματα